Kritik: Folkekirken fejler i indsats mod samarbejdsproblemer

Folkekirken har været for dårlig til at håndtere det psykiske arbejdsmiljø, lyder kritikken. Vi er på rette vej, svarer biskop

Fuldmægtig i Kirkeministeriet Marlene Dupont oplyser, at der i en kommende rapport vil blive lavet en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i kirken.
Fuldmægtig i Kirkeministeriet Marlene Dupont oplyser, at der i en kommende rapport vil blive lavet en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i kirken. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Der er stress hos 20 procent af sognepræsterne. Man har personkonflikter i hvert fjerde sogn. Og nu begynder en ny runde i retssagen mellem den fyrede sognepræst Mette Villads Christensen og Kirkeministeriet, der handler om samarbejde i sognet.

Dårligt psykisk arbejdsmiljø er et udbredt fænomen i folkekirken. Men selvom problemerne er kortlagt, bliver der gjort alt for lidt for at komme dem til livs. Sådan lyder meldingen fra fagfolk med indblik i det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken.

LÆS OGSÅ: Præster protesterer imod prøveansættelse

Tidligere sognepræst og nuværende konsulent Hans Old Jensen har taget en master i ledelse og organisationsteori og udgav sammen med konsulent i Videncenter for Sundhedsfremme Lone Oest sidste år rapporten Man burde lige se hinanden i øjnene og sige tak for i dag. Her analyserer de alle tidligere danske undersøgelser af det psykiske arbejdsmiljø i kirken, og dertil kommer nye kvalitative undersøgelser på området i fire sogne i Viborg Stift, de selv har lavet. Konklusionen er klar:

Den måde, man hidtil har forsøgt at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i kirken på, er ofte mislykkes. Man har i stor udstrækning fokuseret på såkaldte dialogprocesser, hvor man har samlet de ansatte og talt om problematikkerne. Men man glemmer, at forudsætningerne for, at en sådan samtale skal lykkes, ofte ikke er til stede. Der er så stor diversitet imellem de ansatte i folkekirken med forskellig baggrund og job, at man typisk ikke har et fælles sprog og derved taler forbi hinanden.

At deltage på møder eller temadage om det psykiske arbejdsmiljø har derfor ringe effekt i folkekirken, vurderer Hans Old Jensen.

Professor i psykologi ved Aalborg Universitet og programleder for masteruddannelsen i ledelses- og organisationspsykologi Lene Tanggaard er enig i Hans Old Jensens konklusioner.

LÆS OGSÅ: Præst på prøve i folkekirken

De undersøgelser, der er på området, har ikke et tilstrækkeligt skarpt blik for det, vi kan kalde de få øjeblikke: De små begivenheder i hverdagen, der gør en forskel. I stedet er fokus på de overordnede, strukturelle forhold, altså hvor mange sygedage der er, og hvor meget stress, der er, og lignende. Men det er vigtigt at komme bag om de ord, at få beskrevet, hvad det egentlig er, der er på færde. For stress og sygdom er jo kun et symptom på noget andet, siger Lene Tanggaard.

Også erhvervspsykolog Henrik Rosenstjerne, der har arbejdet med området i mange år, kritiserer de nuværende undersøgelser på området for at levere viden, ingen tager konsekvenserne af. Og selvom Kirkeministeriet har igangsat en omfattende undersøgelse, der skal ligge færdig medio 2013, er Henrik Rosenstjerne ikke optimist.

Den nye undersøgelse er helt ligegyldig. I 2002 var der en stor udredning, men så længe der ikke er nogen, der gider tage konsekvensen af de her undersøgelser, er det bare et stort hold kæft-bolsje til kritikerne.

Men biskop i Viborg Stift Karsten Nissen mener bestemt ikke, at undersøgelsen fra 2002 var ligegyldig, ligesom han ser frem til at se resultatet af den kommende.

LÆS OGSÅ: Folkekirken skal være bedre til at samarbejde

Undersøgelsen i 2002 var en øjenåbner og fik os i Viborg Stift til at sætte mange initiativer i gang. For eksempel har præster i dag mulighed for at få en tutor og komme i supervisionsgrupper. I øjeblikket er vi desuden ved at nedsætte et stiftsudvalg, der særligt skal arbejde med det psykiske arbejdsmiljø, så jeg synes bestemt, det er et område, vi forholder os til, og det ved jeg også, man gør i mange andre stifter. Men det er rigtigt, at folkekirken er en kompleks størrelse, hvor man ikke bare kan sige, at nu gør vi sådan og sådan. De forskellige arbejdsgrupper har forskellige arbejdsgivere, og det kan gøre det vanskeligere at gøre noget ved problematikken. Men det psykiske arbejdsmiljø er bestemt i fokus, og jeg håber, den nye undersøgelse vil vise, at der er taget hånd om nogle ting, siger Karsten Nissen.

Fuldmægtig i Kirkeministeriet Marlene Dupont oplyser desuden, at der i den kommende rapport vil blive lavet en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i kirken. For formålet med undersøgelsen er netop at skabe grundlag for fremover bedre at kunne målrette indsatsen, lyder det.