Grosbøll: ”Troende” præster har intet med kristendom at gøre

Et menighedsråd i Viborg Stift søger efter en troende præst for at undgå at få en præst som Thorkild Grosbøll. Men menighedsrådet har misforstået, hvad kristendommen er, mener Grosbøll

Et menighedsråd har søgt en "troende" præst i et jobopslag for ikke at få en præst, der som pensionerede Thorkild Grosbøll ikke tror på Gud. Ifølge Grosbøll er en god præst dog ikke en "troende" præst men en præst, der "møder den historie med al den åbenhed og al den alvor, som enhver tale om eksistensen må kræve," som han siger (Arkivfoto)
Et menighedsråd har søgt en "troende" præst i et jobopslag for ikke at få en præst, der som pensionerede Thorkild Grosbøll ikke tror på Gud. Ifølge Grosbøll er en god præst dog ikke en "troende" præst men en præst, der "møder den historie med al den åbenhed og al den alvor, som enhver tale om eksistensen må kræve," som han siger (Arkivfoto). Foto: Sisse Stroyer Denmark.

Når et menighedsråd i Mejdal Kirke i Viborg Stift søger efter en "troende præst", har det helt grundlæggende misforstået, hvad kristendommen er.

Det mener den tidligere sognepræst i Taarbæk Sogn, Thorkild Grosbøll. Han blev i 2003 kendt som præsten, der ikke tror på Gud.

LÆS OGSÅ: Rektor: Ordet "troende" i jobopslag skræmmer nyuddannede præster væk

Menighedsrådet i Mejdal kirke har sagt, at det netop er med Thorkild Grosbøll-sagen i baghovedet, at de har valgt at understrege, at deres nye præst skal være troende.

"Det er selvfølgelig helt i orden, at de søger efter en bestemt præst. Men man kan nu synes, at det lidt er noget fjolleri," lyder den nu pensionerede Thorkild Grosbølls kommentar til jobopslaget.

LÆS OGSÅ: Søges: Troende præst

Han forbinder ordet "troende" med en indre missionsk kirkeopfattelse.

"Det er en opfattelse, hvor kirkens opgave er at opretholde et bibelsk verdensbillede med det univers, som de gamle tekster skildrer. Det er et syn, de har overtaget fra deres bedsteforældre og endnu længere tilbage. Der er med andre ord ikke sket noget i hovedet på dem siden Vilhelm Bech (Indre Missions stifter red.)," siger han.

Og hvis menighedsrådet ønsker at sortere ansøgere som Thorkild Grosbøll fra med deres jobannonce, så er det lykkes for dem. Han kunne ikke drømme om at bruge ordet "troende" om sig selv.

"Nej, aldrig i livet. Det har ikke meget med kristendom at gøre," siger han.

Ifølge Grosbøll er det centrale i kristendommen, at menneskets erfaringsverden er blevet gennemlyst af Jesus af Nazaret.

LÆS OGSÅ: DF: Selvfølgelig skal præster tro på Gud

"Han er prismet for den måde, vi kan tale om Gud på. Menneskets erfaringsverden er det sted, vi kan opleve det. Og det står altid til diskussion, hvad det er for noget, siger han og fortsætter:

Men når man taler om at være troende, går hele den smukke idé med kristendommen fløjten. Det gør den, når man siger, at man ikke bryder sig om alt det med erfaringsverdenen og menneskeverdenen og den tvivl, der ligger i menneskelivet. I stedet vil man have det gamle univers ned med Gud, der regerer på en trone. Men det kan man jo lige så godt finde i alle de andre religioner, siger Thorkild Grosbøll, der helst helt ville undgå at bruge ordet "gud".

Han har ikke tænkt sig at søge flere pastorater. Men hvis han skulle, ville han ikke have noget imod at søge en stilling, hvor menighedsrådet søger en præst, der er "tro mod kristendommen".

"Jeg ville med frejdigt sind kunne søge sådan en stilling og sige, at jeg ville være tro over for den historie, der fortælles. Og jeg vil være tro over for det, der forsøges italesat. Men det betyder altså ikke, at man pludselig får alle fysikaliteterne med englehære, himmel og helvede og al den slags til at blive andet end metaforer og billedsprog," siger han.

Menighedsrådet i Mejdal Kirke mener, at en god præst er troende præst. Hvad mener du derimod, kendetegner en god præst?

"Det må være, at man møder den historie med al den åbenhed og al den alvor, som enhver tale om eksistensen må kræve."