Israels vigtige valg

Valget til Knesset i dag styrker højrefløjen, men svækker landet

Højrekoalitionen med Israels Premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen går styrket ud af valget, dog svækker dette Israel, mener dagens leder.
Højrekoalitionen med Israels Premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen går styrket ud af valget, dog svækker dette Israel, mener dagens leder. Foto: BAZ RATNER Denmark.

Israel er Mellemøstens eneste velfungerende demokrati. Derfor kan omverdenen også tillade sig at forvente mere af landet end af andre, mindre demokratiske lande i regionen. Men det bliver sværere efter dagens valg til det israelske parlament, Knesset.

Højrefløjen vil efter alt at dømme komme styrket ud af valget, og den nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, ser ud til at ville kunne fortsætte på posten. Kontinentalpladerne i israelsk politik har flyttet sig og forskubbet det politiske centrum markant mod højre. Venstrefløjen i landet har mistet terræn. De nationalreligiøse og ultrakonservative vinder frem. Det skyldes tre forhold: indvandringen af konservative russiske jøder, den stærke vækst i antallet af ortodokse jøder, der får mange børn, og så ikke mindst den politiske virkelighed i Mellemøsten. Mange israelere er næsten paranoide i deres frygt for omgivelserne med god grund. Iran truer med at udslette Israel. Det samme gør Hamas. For hver raket, der sendes fra Gaza ind over landet, vokser opbakningen til højrefløjen. Af samme grund deler færre og færre venstrefløjens idealistiske og for mange at se naive tro på fred med palæstinenserne.

LÆS OGSÅ: Overleveren Netanyahu

Valget befæster det forhold, at Israel befinder sig midt i en kulturkamp mellem dem, der ønsker, at landet skal udvikle sig til at være en jødisk religiøs stat, og dem, der ligesom statens første premierminister, David Ben-Gurion, ser Israel som en sekulær og mere tolerant stat for fortrinsvis jøder.

Vestens støtte til Israel er kølnet stærkt i de senere år. Bosættelsespolitikken, den såkaldte sikkerhedsmur og det, der set udefra fremstår som en unødigt brutal fremfærd over for palæstinenserne, har skabt den voksende kritik af Israel. Vestens støtte er afhængig af Israels evne til at udvise moderation og vilje til fred.

Det er i Israels interesse at tøjle landets politiske og religiøse højrefløj. Der er behov for, at Vesten får større forståelse for israelernes berettigede frygt for ikke at kunne leve i sikkerhed og de politiske følger, den afstedkommer. Men der er endnu større behov for, at Israel aktivt arbejder for en fredsløsning med palæstinenserne. Med dagens valg ser den desværre ikke ud til at komme foreløbig.