Analyse: Israels vælgere straffer Netanyahu

Likud Beitenu koalitionen mistede 11 mandater ved gårsdagens valg. Netanyahu ventes at blive premierminister, men han vil ikke være i stand til at gå uden om centerpartierne

Vælgerne i Israel har straffet premierminister og leder af Likud partiet Benjamin Netanyahu
Vælgerne i Israel har straffet premierminister og leder af Likud partiet Benjamin Netanyahu . Foto: MENAHEM KAHANA Denmark.

Et umiddelbart kedeligt valg endte i stort drama. Nuværende premierminister Benjamin Netanyahu fik sin ventede sejr. Men heller ikke mere end det. Med tilbagegang fra 42 mandater til 31 har Netanyahus Likud Beitenu koalition fået en lussing fra de israelske vælgere.

Højre og venstre blokkene står lige med 60 mandater på hver side, og Netanyahu, der nu skal samle en regering, vil ikke være i stand til at danne den højreregering han har stået i spidsen for de seneste fire år. Likuds frie fald er den største overraskelse ved det israelske valg.

LÆS OGSÅ: Der er dødt løb mellem højre og venstre i Israel

Mange vælgere valgte at straffe Netanyahu i sidste øjeblik og kastede i stedet stemmerne i retning af Yair Lapid, der nu kan bryste sig af, at lede Israels næststørste parti Yesh Atid (Fremtiden Eksisterer) med 19 mandater.

Vælgernes utilfredshed med Netanyahu bunder i premierministerens arrogance over for vælgerne. Siden udskrivelsen af valget har Netanyahu følt sig sikker på sejr, og han har begået to taktiske brølere.

Den ene er at rette størstedelen af sine politiske angreb mod den nationalreligiøse fløj, som han følte sig mest truet af. Netanyahu har på den måde angrebet sit eget politiske bagland i stedet for at koncentrere sig om sine ideologiske modstandere på center-venstrefløjen. Den anden fejl var at forene Likud med Avigdor Liebermans Israel Beitenu parti.

LÆS OGSÅ: Valg i Israel: Nyt ansigt kan sluge stemmer

Avigdor Lieberman, der står overfor sagsanlæg har fået Netanyahu til at fremstå som en panisk premierminister, der er parat til at fusionere med hvem som helst for at vinde valget.

Samtidig har en række meget direkte angreb fra flere tidligere ledere af Mossad og sikkerhedstjenesten været med til at tegne et pålideligt, men meget negativt billede af Netanyahus måde at tage beslutninger på.

Likuds tilbagegang betyder nu, at Netanyahu vil være tvunget til at tage centerpartier med i overvejelserne når han skal danne den kommende regering. Lapids parti Yesh Atid er umiddelbart det mest oplagte til at tage del i en regering under Netanyahu, men partiets anti-ortodokse standpunkter vil gøre det vanskeligt for Netanyahu at overtale de ortodokse partier til at sidde med i en bred regering med Yesh Atid.