Læserne mener: Helt i orden at søge efter troende præst

Det er naturligt og helt okay, at et menighedsråd søger efter en troende præst i jobopslag, mener et klart flertal af Kristeligt Dagblads læsere på nettet

Mødrehjælpen uddelte i begyndelsen af denne måned tomme gaver på Kultorvet i København for at gøre opmærksom på, at der i år er et ekstraordinært behov for julehjælp. I går fik Mødrehjælpen 550.000 kroner af Fonden bag Roskilde Festival.
Mødrehjælpen uddelte i begyndelsen af denne måned tomme gaver på Kultorvet i København for at gøre opmærksom på, at der i år er et ekstraordinært behov for julehjælp. I går fik Mødrehjælpen 550.000 kroner af Fonden bag Roskilde Festival. Foto: BJARKE ØRSTED Denmark.

Selvfølgelig må et menighedsråd søge efter en præst, der er troende. For en præst kan hverken prædike, afsige trosbekendelsen eller døbe, vie og begrave folk uden selv at tro på Gud.

Sådan lyder den overordnede reaktion fra de læsere, som på Kristeligt-dagblad.dk samt Kristeligt Dagblads Facebookside har debatteret sagen om menighedsrådet i Mejdal Kirke, der i et jobopslag for nylig har søgt en troende præst.

Selvfølgelig er det et rimeligt og meget, meget vigtig krav at stille. En troende præst leder folkene til Gud, en ikke-troende leder dem væk. I frikirkerne ansætter vi også kun troende præster, alt andet ville være tåbeligt," skriver en læser ved navn Ulla Pia Faaborg Nielsen på Kristeligt Dagblads Facebookside.

Ligesom Ulla Pia Faaborg Nielsen mener langt de fleste debattører på Facebooksiden, at det er helt i orden, at menighedsrådet efterspørger en troende præst.

Den samme tendens tegner sig i en afstemning på Kristeligt-dagblad.dk. Her svarer læserne på, om det er i orden, at et menighedsråd specifikt søger en "troende" præst.

I skrivende stund har 351 læsere stemt, og heraf har 83 procent svaret
ja, 14 procent nej og 3 procent ved ikke. (Se selv de nyeste tal i afstemningsboksen øverst på denne side.)

LÆS OGSÅ:
-
Ekspert: Ulovligt at bruge ordet "troende" i jobopslag
- Søges: Præst med tro
- Portræt: Formanden for menighedsrådet, der søger "troende" præst
- Krav til præsters tro splitter kirken

Her følger et udpluk af læsernes argumenter for og imod, at et menighedsråd søger efter en præst, der er troende.

Argumenter mod at søge efter en troende præst

En præst behøver vel ikke selv at være troende, så længe han/hun formidler religionen nøje efter Biblens ord og mener, at budskabet (etikken) er til gavn for menigheden.
- Inger Hartby

Hvis præster ikke tror på Gud, gider de vel ikke bruge teologien til forkyndelse. Teologien er i sig selv et fantastisk studie. Synes lidt, det begynder at være et cirkus. Man kunne vel under ansættelsessamtalerne berøre emnet. At skrive det i en jobannonce virker komisk og forstærker fordommene. Man ønsker en kørerlærer med kørekort"...
- Else Gaardsvig Kjeldsen

"Hvor er vi henne, hvis vi ved enhver præsteansættelse skal til at spørge ansøgerne, hvor de befinder sig på en eller anden skala m.h.t. hvor meget de tror? Eller hvad de helt præcist tror på?"
- OlgaF

Hmmm en læge må så ikke ryge, drikke alkohol eller være overvægtig. En historiker skal tro på alt, hvad der står i historiebøgerne? I min optik handler det ikke om tro eller religion men om faglighed; Evnen til at formidle Bibelens tekster og "bygge bro" til et nutidigt samfund.
- Lone Egede

Hverken for eller imod

Øh, først må begrebet tro (inklusivt da troen på Gud) analyseres og defineres. Hvad pokker taler vi om i den sammenhæng? Hvad dækker det over? Er det noget, man tror på, eller er det en Åndens virkelighed, som man participerer i og kan lovsynge med sin forstand om, beskrive rationelt for hinanden, som Paulus mener, det at være?
- Hans-Kristian Hindkjær

Begribeligvis skal en præst tro. At præstens åndelige liv kan tørre ud, er en anden sag, men man kan nu ikke prædike, døbe, konfirmere og begrave år ind og år ud uden en tro. Jeg tror (!) ikke, der findes mange præster uden tro. Grosbøll-sagen har skabt forvirring, men G. sagde jo, at han ikke troede på en skabende og opretholdende Gud. Han sagde ikke, at han ikke troede på Jesus. Opslaget fra Mejdal (gætter jeg på) viser nok snarere et ønske om en præst, der kan formidle sin tro engageret og ligefremt. Det er da ikke nogen dårlig forventning, men jeg synes, de skulle have valgt et andet udtryk.
- Arne Mårup

Argumenter for at søge efter en troende præst

Ja, selvfølgelig kan man stille ubetinget krav om tro. Den kan ikke engang gradbøjes .
- Tom Frandsen

LÆS OGSÅ:
- Grosbøll: "Troende" præster har intet med kirken at gøre
- Ingen opbakning til sogn, der søger "troende" præst
- Præsteløfte forpligter ikke præster til at tro

Som kordegn ville jeg have haft overordentlig svært ved at samarbejde med en, der ikke selv troede på det, vi skulle formidle!
- Lars Christensen

En ikke-troende præst kan bare IKKE formidle Guds ord, for som der står skrevet 1. Kor 1,18: "For vel er ordet om korset en dårskab for dem, der fortabes, men for os, der frelses, er det Guds kraft ". Det er jo netop derfor, denne diskussion overhovedet kan opstå.
- Hans M. Kristensen

Jeg tror faktisk godt, ansøgerne ved, hvad der menes, når et menighedsråd udtrykker sig på den måde. Hensigten er jo tydeligt, at man ikke ønsker en Grosbøll-type, som ikke har en personlig tro på en skabende og opretholdende Gud, en som har et personligt problem med at sige trosbekendelsen. Jeg synes også, man må respektere et sådant menighedsråd for forsøget på at kommunikere, hvilken type man ønsker at ansætte, for det er nærmest umuligt at komme af med præsten igen, såfremt man går skævt af hinanden.
- Anton Schulz

"Selvfølgelig skal en præst være troende! Kan en blind lede en blind? Vil de så ikke begge falde i grøften? Jeg undrer mig over, at kirkeminister og præsteforeningens formand ikke har forståelse for ønsket - folkekirken er en kirke og ikke et lommefilosofisk selskab for intellektuelle øvelser."
- MLM

En børnehavepædagog bør vel også kun søge job i en børnehave, hvis han/hun kan lide børn.
- Lone Pedersen

Det er vel vigtigt, at præsten tror på Gud? Et ganske rimeligt krav i mine øjne.
- Anders Jeppesen

Selvfølgelig skal en præst være troende. Han skal tro på Jesus Kristus, Guds enbårne søn, og leve efter ordet/Bibelen - alt andet er hykleri. Det, som han står og forkynder, skal da være det, han selv lever efter.
- Laila Berg Sørensen

Selvfølgelig er det et rimelig og meget, meget vigtig krav at stille. En troende præst leder folkene til Gud, en ikke-troende leder dem væk. I frikirkerne ansætter vi også kun troende præster, alt andet er jo totalt tåbeligt. At være præst er noget Gud har kaldet dig til.
- Ulla Pia Faaborg Nielsen

"Det er helt grotesk, at det overhovedet kan blive et problem, at et menighedsråd søger en præst, der er troende. Man kan sige, at det burde være en selvfølge, at en præst tror på Kristus, men det er det jo netop ikke tilfældet i den danske folkekirke. Grosbøll er et godt eksempel på en ikke-troende præst, der fik lov at fortsætte i sit embede, men han er langt fra den eneste. Det er min påstand, at hovedparten af folkekirkens præster ikke er troende, og det samme kan siges om de fleste af biskopperne, og det er den virkelighed, menighedsrådet forholder sig til."
- Claus Midjord

"Det er naturligvis helt ok og hverken utilstedeligt eller på nogen som helst måde uanstændigt, at et menighedsråd i forhold til en ansættelse spørger en præst om vedkommende tror på Gud. Kan en teolog ikke svare bekræftende om sin tro, må vedkommende søge et andet arbejde end præst i den danske folkekirke. Længere er den ikke."
- Nick