Hvad har en fodboldspiller, en politibetjent og en præst til fælles?

Det er i orden at stille indlysende krav inden for bestemte faggrupper mener Venstres ordfører for uddannelse og forskning, Esben Lunde. I spørgsmålet om hvorvidt en præst skal være troende, skal kirkeministeren derfor blande sig helt udenom

En præst skal være troende, ligesom en fodboldspiller skal kunne spille fodbold, mener Esben Lunde (V).
En præst skal være troende, ligesom en fodboldspiller skal kunne spille fodbold, mener Esben Lunde (V). . Foto: PAULO WHITAKER Denmark.

SKAL EN FODBOLDSPILLER, der søger om at komme til at spille for FC København, kunne spille fodbold? Skal et folketingsmedlem overholde Grundlovens bestemmelser? Kan en politibetjent være ansat hos politiet, hvis vedkommende samtidig bliver knaldet for tyveri?

Svarene synes at være indlysende for disse faggrupper. Samme grad af indlysende konklusion synes imidlertid ikke mulig at drage for præster i den danske folkekirke, når det kommer til at tro.

Det har i hvert fald givet anledning til uro i den danske folkekirke, at et menighedsråd i Mejdal har trodset den politiske korrekthed, som især præger kirkeminister Manu Sareen (R) og dele af den danske folkekirke, og i et stillingsopslag understreget ønsket om en troende præst.

LÆS OGSÅ: Eksperter strides: Er det lovligt at søge troende præster?

Manu Sareen udtaler tilmed: Jeg håber, at der blot er tale om en formulering, som menighedsrådet ikke har tænkt ordentligt igennem.

For det første blander kirkeministeren sig endnu en gang i anliggender, som ikke kommer ministeren ved. For hvad er der tale om i denne sag? Der er tale om, hvorvidt det lokale demokrati i den danske folkekirke må udfolde sig, som et demokrati nu engang udfolder sig?

SPØRGSMÅLET ER, om et folkevalgt menighedsråd må handle inden for rammen af de ansvarsområder, som menighedsrådet har fået, nemlig at opslå et stillingsopslag med de ønsker og krav, som det pågældende menighedsråd måtte have. Og det må de, så længe loven for den danske folkekirke i henseende til menighedsråd ikke bliver lavet om.

Jeg gad nok vide, om kirkeministeren overhovedet er klar over, hvad det vil sige at sidde i et menighedsråd?

Et nyvalgt menighedsrådsmedlem skriver under på, at på ære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske folkekirke, så at den kan byde gode vilkår for den kristne menigheds liv og vækst.

LÆS OGSÅ: Læserne mener: Helt i orden at søge efter troende præst

Hvis man som ansvarsfuldt menighedsrådsmedlem skal vogte det hverv, man har påtaget sig og tilmed være tro mod det løfte, man afgiver som nyvalgt menighedsrådsmedlem så er det da den naturligste ting i verden, at man er optaget af præstens ståsted og virke. Ikke mindst taget Thorkil Grosbøll-sagen i betragtning.

Alt andet ville da være totalt uforstående!

Esben Lunde Larsen er medlem af Folketinget for Venstre og partiets ordfører for uddannelse og forskning