Muslimske Khader: Fedt, nu kan jeg blive præst

Når man ikke behøver at være troende for at blive præst, så kan jeg også blive det, lyder det ironisk fra tidligere folketingsmedlem Naser Khader. Han er ved at læse en master i teologi

Den amerikanske præsident, Barack Obama.
Den amerikanske præsident, Barack Obama. Foto: Claus Bech Denmark.

Hvor er vi henne, hvis man ikke kan kræve, at en præst er troende?

Det spørgsmål er blevet rejst flere gange de seneste dage, efter menighedsrådet ved Mejdal Kirke har fået udsædvanlig meget opmærksomhed for et jobopslag, hvor de søger efter en ny præst. I opslaget lægger det nemlig vægt på, at præsten skal være troende.

LÆS OGSÅ: Søges: Præst med tro

Men det er da strålende, at man kan blive præst uden at tro, lyder det fra den tidligere folketingspolitiker Naser Khader. Så er der nemlig også håb for ham. Han er godt nok erklæret muslim og ikke specielt religiøs. Men han læser teologi på Københavns Universitet, og måske er det på sigt nok til at give ham en adgangsbillet til prædikestolene i folkekirken?

De seneste dages debat har givet ham blod på tanden.

"I løbet af det næste år bliver jeg færdig på teologistudiet, og så vil jeg seriøst overveje at blive præst. Jeg har jo en virkelig reel chance på trods af, at jeg hverken er døbt eller konfirmeret og stadig definerer mig som muslim. Jeg vil så skulle prædike det kristne budskab og velsigne de små børn," skriver Naser Khader i sin blog på BT.dk.

Indlægget er dog ironisk ment, siger han til Kristeligt Dagblad over telefonen fra USA. Her arbejder han i dag som seniorforsker ved tænketanken Hudson Institute i Washington.

Samtidig er han ved at færdiggøre en master i teologi på Københavns Universitet. Men det handler ikke om, at han gerne vil hoppe i præstekjolen i folkekirken. Det er udelukkende et studie, han tager for at blive klogere, pointerer han.

Baggrunden for blogindlægget er at gøre opmærksom på, at udviklingen er gået for vidt. Han kalder det en glidebane, hvis man ikke må kræve, at en præst er troende.

"Hvad bliver det næste? At man ikke behøver at være døbt og konfirmeret? Til sidst ender man der, at selv jeg kan være præst," siger han til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Grosbøll: "Troende" præster har intet med kristendom at gøre

Naser Khader mener, at det er et misforstået forsøg på at gøre folkekirken så rummelig, at den kan indeholde alt.

"Vi er blevet så bange for at komme til at diskriminere, at vi ikke tør kræve noget af nogen og ikke tør have en personlig holdning til noget. Og så ender det med, det hele bliver bliver udvandet," siger han.

Ifølge Naser Khader er det helt indlysende, at præster skal tro på Gud, og at det er noget, et menighedsråd skal kunne kræve af en præst:

"Selvfølgelig skal en præst da tro på det budskab, han eller hun skal forkynde. Ellers virker det ikke troværdigt. Præstegerningen handler ikke bare om at tage en præstekjole på og gå ud og udføre et stykke arbejde. Det er ikke en håndværker eller en, der gør rent i kirken. Det er en mission, der handler om at formidle Guds budskab."

LÆS OGSÅ: Rektor: Ordet "troende" i jobopslag skræmmer nye præster væk

I forbindelse med debatten om opslaget for præstestillingen i Mejdal Kirke, er det blevet diskuteret, hvorvidt præsteløftet kræver, at man er troende. Men hvis troen ikke er en del af præsteløftet, er det tid til at få det opdateret, mener Khader.

"Tidligere var det sådan, at man tog det som en selvfølge, at en præst var troende. Men det har ændret sig. Især hele sagen om Grosbøll viser, at det langt fra er selvfølgeligt længere. Det understreger bare endnu mere, at det er helt legitimt, at menighedsrådet søger en troende præst," siger Naser Khader.