Putin ser Lenin i kristen tradition

Putin ser Lenin i kristen tradition
Foto: Nikolsky Alexei Denmark.

Kan den afdøde sovjetiske leder Vladimir Lenin sammenlignes med helgener fra den ortodokse kirke?

Ja, hvis man spørger den nuværende russiske leder, Vladimir Putin. På et møde i december sammenlignede han den kommunistiske ideologi med traditionelle verdensreligioner:

De begreber, som ligger i det moralske kodeks for opbygningen af det kommunistiske samfund, er de samme, som dem der er beskrevet i Bibelen og Koranen: Du må ikke stjæle, du må ikke slå ihjel, du må ikke begære din næstes hustru. Det er alt sammen taget derfra. Mange siger om mausoleet (Lenins mausoleum på Den Røde Plads i Moskva, red.), at det er et brud med traditionen. Men hvorfor skulle det være det? Tag til Huleklostret eller til Pskovklostret eller til Athos. Der ligger relikvier af helgener, så der kan man selv se.

LÆS OGSÅ: Rusland kritiserer: Danmark er fremmedfjendsk og ond mod asylsøgere

Retorikken er ren politik, mener Karsten Fledelius, lektor ved Københavns Universitet med speciale i Østeuropa.

Det med ikke at slå ihjel er ikke noget, Lenin stod for, så i den forstand er det ret grotesk. Men for mig at se handler det om, at Putin i et forsøg på at holde på hvert enkelt lag af Ruslands historie gør, hvad han kan for at beholde Lenins mausoleum, som andre gerne vil have nedlagt, siger han og fortsætter:

Putin opfatter sig nok som en ny Konstantin den Store. Han genindfører kristendommen som væsentlig faktor, men sørger også for, at der stadig er en niche til kommunisterne, så de ikke skal føle, at de bliver sparket helt ud. Derfor manøvrerer han Lenin ind som en slags verdslig helgen. Men det er ret fantastisk, at han forsøger at inkorporere Lenin i en kristen ramme. Hvis der er en, der ikke ville være enig i det, er det Lenin.

LÆS OGSÅ: Putin: Lenin skal forblive udstoppet

Putins udtalelse er blevet mødt med kritik fra menneskeretsaktivister, der ønsker at bevare mindet om sovjet-tidens ofre, og af den russiske ortodokse kirke.

Relikvier af helgener og kroppen af en satanist, diktator og uhyre er to forskellige ting. Putin vil sikkert gerne glæde begge sider, men han bør vælge vil han bygge Rusland på nationale interesser eller bejle til kommunisterne, sagde fader Sergius, ortodoks kirkeleder i Moskva, til nyhedsbureauet Interfax.