Bekymring over Malis forfaldne hær

Menneskerettighedsorganisationer rapporterer om overgreb fra den maliske hærs side, og EU udtrykker bekymring, kort før en træningsmission sendes af sted til Mali

@Fotobyline:
@Fotobyline:. Foto: Eric FeferbergAFP.

Etnisk motiveret vold mod lokale tuareg-folk, henrettelser, kidnapninger, plyndringer og overgreb. Anklagerne er mange mod soldater fra den maliske hær, som lige nu kæmper for at få kontrol med den nordlige del af landet side om side med internationale styrker.

Amnesty International rapporterer om summariske henrettelser af lokale stammefolk i nord og bombninger af nomade-lejre, mens paraplyorganisationen Den Internationale Føderation for Menneskerettigheder (FIDH) melder om kidnapninger, plyndringer og mord på folk, som hæren hævder står i ledtog med islamistiske rebeller, men som ifølge organisationen nærmere tilhører udsatte etniske grupper.

LÆS OGSÅ: Koks i vanerne.

Observatører i Mali for Human Rights Watch har dokumenteret lignende forlydender og ser et klart problem med hærens behandling af civile især dem fra minoritetsbefolkningerne.

Store dele af befolkningen i nord ser sig ikke som beskyttet af sikkerhedsstyrkerne, der har angrebet befolkningen og begået voldtægt og mord uden nogen følger overhovedet, siger Lotte Leicht, der er leder af Human Rights Watch EU-kontor i Bruxelles.

Ved et udenrigsministerrådsmøde i EU-hovedkvarteret i dag ventes Villy Søvndal (SF) og hans kolleger at udtrykke deres bekymring over de forlydender om hærens menneskerettighedskrænkelser, der strømmer ud af landet.

LÆS OGSÅ: Historisk set er Mali en underlig konstruktion

Den franske general Francois Lecointre, der står i spidsen for en ny europæiske træningsmission møntet på maliske soldater, beskriver hæren som værende i stærkt forfald.

Soldaterne er dårligt uddannede, dårligt betalte og mangler udstyr, forklarede generalen i tirsdags i Bruxelles efter at være kommet tilbage fra en rekognosceringstur i området.

Træningsmissionen, der består af cirka 250 instruktører plus 200 soldater, hvoraf de fleste skal være med til at sikre undervisernes sikkerhed, vil blive påbegyndt i midten af februar og forventes at kunne tage de første maliere ind omkring 1. april.

Lecointre understreger, at der kommer til at være et særligt fokus på at lære soldaterne reglerne for krigsførelse over for både kombattanter og civile.

Hærens troværdighed hviler delvist på dens kapacitet til at respektere reglerne i en retsstat, understreger general Lecointre.

Eller som en højtstående EU-kilde formulerer det:

Vi er i en militær fase nu, men meget hurtigt vil vi være et sted, hvor det ikke længere er en international konflikt, men hvor hæren vil skulle kunne håndtere en strøm af krigsfanger, der skal efterforskes og retsforfølges.

Vi bliver nødt til at forberede dem til våbenhvilen, når rebellerne flygter. Hvordan de skal reagere over for en børnesoldat eller over for en fange, der har bidraget til uhyrlighederne, understreges det fra EU-hold.

Fra Human Rights Watch gør Lotte Leicht klart, at EU skal holde presset på militæret og på den maliske regering som helhed for at sikre, at de lever op til deres demokratiske ansvar over for alle borgerne i landet.

Det er utroligt vigtigt, at man ikke lader det blive ved halve løsninger, når man nu får Mali op at stå igen, siger Lotte Leicht fra Human Rights Watch.

Ellers falder vi tilbage til institutioner, der er lige så korrupte og utroværdige som før, og så er det helt sikkert, at der opstår en etnisk konflikt, siger hun.