DR samler alt trosstoffet på DR K

OPDATERET (16.08): Programmer om kirke, tro og religion bliver fjernet fra DR1 og DR2 og sendes fra februar udelukkende på kulturkanalen DR K

Hverdagen er -- i hvert fald på overfladen -- vendt tilbage i provinshovedbyen Banda Aceh efter tsunamien i 2004. Her er det gymnasieelever, der gør gymnastik på Hiraq-torvet. --
Hverdagen er -- i hvert fald på overfladen -- vendt tilbage i provinshovedbyen Banda Aceh efter tsunamien i 2004. Her er det gymnasieelever, der gør gymnastik på Hiraq-torvet. --. Foto: Bo Amstrup Denmark.

Hvis man fra 11. februar vil se enten programmerne DR Kirken, Morgenandagten eller Før Søndagen, skal man skrue over på DR's kulturkanal DR K.

I en pressemeddelelse skriver DR, at alle faste programmer om tro fremover bliver samlet på én tv-kanal. Før har man både kunnet se på faste programmer om kirke og tro på DR1 og DR2.

LÆS OGSÅ
: "Hvis man vil høre morgenandagten, kan man bare tænde for fjernsynet"

Ændringerne sker i forbindelse med en større omlægning af DR's tv-kanaler. Det betyder blandt andet, at DR har lanceret et nyt DR3 for de yngre seere, at DR2 får en ny kanalprofil med fokus på nyheder og aktualitet. DR K bliver i stedet kanalen for kultur og historie, tro og eksistens.

Det er en vigtig opgave for DR at skabe plads til fordybelse og de eksistentielle spørgsmål. Det er derfor også helt naturligt, at eksistens, tro og kristendom kommer til at fylde mere i fladen. På DR K er det vores ambition at nedbryde fordomme og gøre seerne nysgerrige, så vi forhåbentligt kan vække større interesse for disse emner hos seerne. Man kan ikke tale tro og eksistens uden også at tale kultur og historie, og det glæder vi os til at udforske i den samlede programflade på DR K, siger kanalredaktør for DR K, Flemming Hedegaard, i DR's pressemeddelelse.

Morgenandagten vil blive sendt på P2 og på DR K. Det vil ske på samme tidspunkt som hidtil, det vil sige klokken 8.05 på hverdage og klokken 8.07 på lørdage. Før Søndagen skifter også til DR K, men flytter til et mere attraktivt sendetidspunkt lørdag klokken 19.45. Også DR Kirken søndage klokken 14.00 vil blive sendt på DR K - undtagen i højtiderne, hvor der fortsat bliver transmitteret gudstjenester på DR1.

Ændringerne træder i kraft fra mandag den 11. februar og vil kun berører tv-programmerne.

LÆS OGSÅ: Lytterne flygter fra DR's kirkelige programmer

Hos den kirkelige seer- og lytterorganisation KLF Kirke & Medier ser generalsekretær Mikael Arendt Laursen både positive og negative sider ved den nye måde at ordne kanalerne på. Grundlæggende mener han ikke, at en public service-station som DR kan segmentere kanalerne så meget, som der bliver lagt op til.

Public service handler om, at alle interesser skal varetages bredt ud i alle aldersgrupper. Derfor mener jeg ikke, man bare kan sige, at alt om tro og eksistens bliver samlet på voksenkanalen DR K. Der bør også være programmer til børn og unge, som tager fat i trosstoffet. Kanalerne Ramasjan, Ultra og DR3 skal også tænkes ind, fordi de alle henvender sig til specifikke grupper, siger han.

Samtidig ærgrer han sig over, at DR fjerner gudstjenesten i DR Kirken fra den store kanal DR 1.

DR1 er vores alles fælles kanal, og det er der, gudstjenesten hører hjemme. Heldigvis siger DR, at de stadig vil sende gudstjenester ved de store højtider på DR 1, siger han.

Stig Hjarvard er professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet. Han er uenig med KLF Kirke & Medier og mener ikke, at der er grundlæggende problemer ved, at DR som public service-station deler tv-kanalerne op efter alder og interesse.

"Der er en dobbelthed i public service-begrebet. På den ene side skal man have en bredde i programudbuddet. Men man skal også have en bredde i det publikum, man når ud til. I virkelighedens verden kan det godt være svært at forene. Det løser DR ved at segmentere kanalerne. Og det, synes jeg, passer fint med en moderne forståelse af public service," siger han.

En af de ting, Mikael Arendt Laursen glæder sig over ved kanalomlægningen, er, at der nu kommer programmer om tro og eksistens på de tidspunkter, hvor flest ser tv:

Der er også positive muligheder i at samle programmerne på DR K. Dem skal man bare være gode til at udnytte. Det håber jeg, DR vil være. DR har sagt til os, at der nu kommer tro og eksistens i prime time. Den mulighed har der ikke været tidligere, og det ser vi frem til at se, hvordan DR vil leve op til det.

LÆS OGSÅ: DR svigter den kristne arv

DRs bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm har adskillige gange tidligere kritiseret DR for, hvordan de kirkelige programmer bliver behandlet. Hun ser dog primært positivt på DRs beslutning om at samle programmerne på DR K.

Det betyder, at der kommer flere vitaminer på DR K. Det er en opprioritering af kanalen, som bliver noget andet end det, vi kender i dag. Den bliver mindre smal. Hvis det lykkes at opprioritere kanalen, synes jeg, det er godt, at kirkeprogrammerne bliver samlet, siger hun.

Katrine Winkel Holm har dog én stor bekymring ved ændringerne på DR, og den hedder Morgenandagten. Den daglige transmission fra morgenandagten i Vor Frue Kirke i København har levet en omskiftelig tilværelse det seneste godt halvandet år.

I adskillige år blev programmet sendt på radio-kanalen P2. Men da DR i november 2011 mistede en FM-kanal til fordel for Radio24syv, blev programmet flyttet over på en digital radiokanal. Det betyder, at man skal have en DAB-radio for at kunne høre andagten eller høre den på sin computer. Programmet blev i den forbindelse også sendt på tv-kanalen DR2 og på langbølgeradio.

Efter man fjernede Morgenandagten fra FM-radioen, faldt lyttertallet med over 80 procent. I løbet af det seneste år er en del af lytterne vendt tilbage til programmet. Men Katrine Winkel Holm frygter, hvad der vil ske, når programmet nu skal flytte kanal igen.

Morgenandagten er så sart for tiden, og det er bestemt ikke godt for den, at den flytter kanal igen. Det er den, der taber på hele omlægningen. I virkeligheden skulle man bare få den tilbage på FM-radio igen, siger hun.

Mikael Arendt Laursen fra KLF Kirke & Medier accepterer, at DR flytter Morgenandagten igen. Når DR ønsker at lave DR 2 til en nyhedskanal, vil Morgenandagten være fejlplaceret der, mener han.

"Jeg vil ikke tvinge en unaturlig konstruktion ind og sige, at Morgenandagten uanset hvad skal blive på DR 2. I stedet må vi gøre alt, hvad vi kan for at få formidlet, at nu flytter programmet igen. Og det ansvar hviler i høj grad også på DR," siger han.