Somalisk voldtægtssag er et dilemma for EU

Tusindvis af jøder samles for at fremsige bønner for fremtiden (Selichot) ved Grædemuren i Jerusalem, 8. september 2010. Ceremonien foregår før solopgang og er en markering af nytårsfesten, Rosh Hashana.
Tusindvis af jøder samles for at fremsige bønner for fremtiden (Selichot) ved Grædemuren i Jerusalem, 8. september 2010. Ceremonien foregår før solopgang og er en markering af nytårsfesten, Rosh Hashana. Foto: Thierry Charlier Denmark.

Den nye somaliske præsidents første besøg til EU-kvarteret i denne uge var en fejring af de politiske, demokratiske og udviklingsmæssige fremskridt i det hidtil så notoriske problemland, som arbejder hårdt på at komme ud af sin rolle som fejlslagen stat.

Præsident Hassan Sheikh Mohamud, der har siddet ved magten siden september, fik stor ros fra EU-formand Herman Van Rompuy for at lede landet mod sin retmæssige plads i det internationale samfund.

Samtidig indvarslede EUs udenrigschef Catherine Ashton en ny æra i forholdet mellem EU og Somalia, hvor EU-hjælp i store summer skal fungere som løftestang for mere politisk, sikkerhedsmæssig og udviklingsmæssig støtte til landet.

Vi har brug for et engagement, der svarer til Marshall-planen, sagde præsidenten med henvisning til den økonomiske bistand, som amerikanerne gav europæerne i kølvandet på Anden Verdenskrig.

LÆS OGSÅ: USA vil oprette base for droner i Afrika

Men hans troværdighed som leder af et land på vej mod demokrati og retsstat undermineres lige nu af en speget voldtægtssag, hvor en somalisk kvinde er blevet gruppevoldtaget af soldater fra regeringens sikkerhedsstyrker.

Efter hun har fortalt sin historie til en journalist, har det ledt til et retligt efterspil mod hende, hendes mand, journalisten og den person, som satte dem i forbindelse med hinanden med anklager om, at de har fornærmet og krænket en national myndigheds værdighed, hvilket kan føre til lange fængselsstraffe for flere af de implicerede.

Den danske udenrigsminister gjorde det klart, at han under et udenrigsministerrådsmøde i går bragte emnet op over for præsidenten.

Vi bad om, at den type sager bliver undersøgt, sagde udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

De har et særligt ansvar for, at menneskerettighederne bliver overholdt.

Blandt menneskerettighedsorganisationer i Bruxelles lød der i går imidlertid hård kritik af EU-ministrene for ikke at have talt mere dunder til præsidenten og også officielt have taget afstand fra sagen.

I mødets konklusioner nøjes ministrene med at konstatere, at EU også fremover vil støtte regeringens bestræbelser på at fremme demokratiet og respekten for menneskerettighederne i Somalia.

Konklusionerne kunne have fortsat med, at EU også fremover vil være offentligt stumme, når medlemmer af de somaliske sikkerhedsstyrker, som den er med til at uddanne, og de juridiske strukturer, som unionen støtter økonomisk, er indblandet i forbrydelser mod menneskeretten, siger Lotte Leicht, der leder Human Rights Watch EU-kontor.

Den somaliske præsident gjorde dog klart, at han i respekt for magtens tredeling ikke vil blande sig i retsvæsenets behandling af sagen.

Udfordringerne for min regering er større og dybere end bare én sag. Min regering skal måles på, om retsstaten fungerer og er oppe at køre i Somalia. Før har der været en kultur, hvor politikerne med overlæg blandede sig i retssystemet. Det vil jeg undgå, sagde Hassan Sheikh Mohamud.