Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Hittebørn får ofte et godt liv til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hittebørn får ofte et godt liv

Et hittebarn kan godt få et godt liv. I stedet for at vokse op hos forældre, der ikke magter barnet, får det en chance mere (Modelfoto) foto: colourbox.com

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Hittebørn i danmark

Her er et udvalg af de seneste års sager om fund af nyfødte:

I vinteren 2011 blev en...

Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

I går blev et forladt spædbarn fundet i en taske i København. Begivenheden vil ikke nødvendigvis blive en tragedie for barnet

Når et nyfødt spædbarn bliver efterladt efter at være født i dølgsmål, vækker det bestyrtelse. Men set i forhold til alle de omsorgssvigtede børn, som blev hos forældre, der ikke magtede dem, kan man betragte de fleste hittebørn som relativt heldigt stillede.

Det siger Inger Thormann, psykolog og forfatter, som gennem 30 år har arbejdet med omsorgssvigtede børn og hittebørn som ansat på det nu nedlagte Skodsborg Observations- og Behandlingshjem nord for København.

”Når man finder et hittebarn, hvad enten det er i Danmark eller Afrika, er der altid en tragisk, ulykkelig baggrund for moderen. Der er en historie om nogle forældre eller en mor, der er afmægtig. Men for barnet kan der være gode muligheder for, at det bliver en god historie. For hvis forældrene ikke magter barnet, er det værd at hæfte sig ved, at barnet har gode chancer for at få et godt liv et andet sted. Og det er dét, mødrene ønsker, hvis de efterlader barnet et sted, hvor de ved, det vil blive fundet,” forklarer hun.

I gennemsnit findes der ét hittebarn om året i Danmark, men i går blev kvoten for 2013 allerede opfyldt, da en mand, som var ude at gå tur med sin barnevogn, først på dagen fandt en lille, cirka en uge gammel pige på Vestre Kirkegårds Allé nær Vestre Fængsel i Københavns sydvestkvarter. Spædbarnet lå i en lilla sportstaske, som var placeret oven på en pude mellem to parkerede biler.

Annonce
LÆS OGSÅ: Giv de danske børn en god og lærerig barndom

Da det gik op for manden, at det ikke var en dukke, men et levende spædbarn på 3500 gram, han havde fundet, kontaktede han politiet. Da barnet var meget koldt, kun 27 grader, blev det kørt i ambulance til Rigshospitalets Traumecenter, men det blev siden erklæret uden for livsfare. Barnet, som er lyst i huden, er sundt og velskabt, oplyser politikommissær Hans Erik Raben fra Københavns Politi.

Politiet søger nu at komme i kontakt med vidner, der kan hjælpe med at opklare, hvad der er sket, og måske medvirke til at finde barnets mor.

Fortsættes side 19

”Der er to ofre i denne sag. Det lille barn, der har fået en lidt hård medfart, og så moderen, der helt klart trænger til hjælp,” siger Hans Erik Raben til Ritzau.

Men erfaringerne fra tidligere sager tyder på, at moderen sandsynligvis kun bliver fundet, hvis hun selv henvender sig, fortæller Inger Thormann.

”Når hittebørn bliver fundet, er systemet i dag strikket sådan sammen, at der umiddelbart står en plejefamilie klar, som relativt hurtigt kan tage imod barnet. Denne familie giver barnet omsorg, men skal være sig bevidst, at det er en professionel opgave. Herefter vil barnet sandsynligvis blive adopteret af en familie, hvor det vil indgå som familiens eget barn. Den nye trend i Danmark er, at så mange børn som overhovedet muligt bortadopteres,” forklarer Inger Thormann.

Et sundt og rask dansk adoptivbarn er efterspurgt. Da Inger Thormann begyndte sit virke, blev der bortadopteret omkring 70 danske børn om året. Nu er det kun 15-16 danske børn til bortadoption om året.

Selvom motivet til at efterlade et hittebarn altid er afmagt, viser erfaringen, at der findere flere variationer over temaet.

Nogle hittebørnssager handler om, at moderen eller begge forældre er misbrugere af narkotika eller alkohol. Derfor må man også ved fundet af et hittebarn undersøge, om barnet er skadet heraf. Hvert år fødes der i Danmark cirka 75 børn med behandlingskrævende abstinenser efter stoffer og lige så mange, der er hjerneskadede som følge af moderens alkoholmisbrug.

Andre hittebørnssager handler om psyksk syge mødre, som måske først sent i graviditeten overhovedet forstår, at de har et barn i maven, og derfor ikke kan abortere.

”Jeg har kendt kvinder, som først helt fremme i syvende eller ottende måned erkendte graviditeten, og som var skræmt, fordi de ikke vidste, hvad de skulle stille op med barnet,” fortæller Inger Thormann.

Hun tilføjer, at en tredje mulighed kan være, at barnet er født uden for ægteskab, og at moderen kommer fra en kultur, hvor dette betragtes som en skændsel og årsag til, at kvinden selv bliver udstødt af familien.

Hvad der er den lille pige fra den lilla sportstaskes forhistorie var i går ikke kendt af politiet og offentligheden. Måske bliver den aldrig kendt. Men Inger Thormanns hovedpointe er, at pigens – forhåbentlig lange – videre livshistorie slet ikke behøver blive trist.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

left baby

Morten, publiceret d.01/02 09:04 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hittebørn får ofte et godt liv
Min søster var sygeplejerske på Rigshospitalets fødeafdeling engang i tresserne. Hun fortalte, at der ved udgangen stod en kasse, hvor mødrene kunne efterlade babyen, hvis de ikke ønskede at få barbet med hjem. Måske skulle denne kasse findes frem igen.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 3. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​