På rejse med spændende mennesker

Ekspeditionen til verdens ende er en storslået dokumentarfilm om livets mening

Ekspeditionen til verdens ende. Danmark, 2013. Instruktion: Daniel Dencik. 88 minutter. Vises på torsdag i 50 biografer.
Ekspeditionen til verdens ende. Danmark, 2013. Instruktion: Daniel Dencik. 88 minutter. Vises på torsdag i 50 biografer.

5 stjerner

Hvad laver man egentlig på en videnskabelig ekspedition? Det kommer vel an på, hvad der er ekspeditionens formål, og på, hvem der er med.

Forfatteren og dokumentaristen Daniel Dencik var med, da et hold videnskabsfolk og kunstnere om bord på en god, gammeldags tremastet skonnert stak snuden indenfor i nordøstgrønlandske fjorde i sommeren 2011. Det har man ikke kunnet i århundreder, men den globale opvarmning åbner nu fjordene i en kort periode hver sommer.

LÆS OGSÅ:
En venlig mand

Videnskabsfolkene skal samle prøver og lave undersøgelser: Hvor dybt ligger permafrosten, hvilken flora og fauna er der på landet, i vandet og i luften, er der spor af menneskelig aktivitet, hvilke geologiske kendetegn udviser fjeldmassiverne?

Deres tidsperspektiver er uendeligt store, og som geologen Minik Rosing formulerer det mod slutningen af en, er mennesket en parentes i jordens udvikling.

Det er helt normalt, at arter først tilpasser sig de livsomstændigheder, miljøet tilbyder, og lige så normalt, at arterne ændrer miljøet. Men for tiden ændrer menneskearten miljøet hurtigere, end vi kan tilpasse os det. Det er et problem for arten, men ikke for miljøet eller for livet som sådan. Det skal nok klare sig.

Det lyder måske, som om ens hensigt er at belære sit publikum om videnskabelige metoder. Og vi lærer den slags, men en vil mere. Meget mere.

Billedsiden er majestætisk bjergtagende i skildringerne af den nordøstgrønlandske naturs storhed der ved verdens ende, hvor iskappen rejser foran deltagerne. Deres reaktioner er forskellige. En undrer sig over, hvad der er gang i her på planeten, hvor en masseuddøen af historiske dimensioner kan være undervejs; en anden reagerer med skuldertrækket: Nå, så det bliver varmere. Og hvad så?.

Mens de udfører hvert sit job, diskuterer videnskabsfolkene og kunstnerne indbyrdes. Kunstfotografen Per Bak Jensen leder efter intet mindre end livets mening, men da han præsenterer videnskabsfolkene for en trekantet model, der indeholder elementer som fødsel, død, kærlighed, tidens fylde og udstrækning, forstår de ham ikke.

Han ser livet i et eksistentielt perspektiv, de ser det i et evolutionshistorisk og geologisk. Men vi, tilskuerne, får præsenteret begge holdninger, der formuleres af en række kloge og nysgerrige og engagerede mennesker, der alle har vedkommende og nogle gange provokerende synspunkter på nogle af de helt store spørgsmål.

Filmen har både dramatiske og humoristiske sider, men centralt står diskussionerne om livets mening og om menneskets plads i det.

Ekspeditionen til verdens ende er åbnings i årets Doxbio, biografklubben for dokumentar. Den har premiere torsdag den 6. februar i 50 biografer.

De fleste steder bliver den kun vist denne ene dag, så det er om at komme af sted med det samme.

Der venter en storslået oplevelse i selskab med en gruppe spændende mennesker.