Kvinde fængslet for at tale om massevoldtægt

27-årig kvinde er blevet fængslet i Somalia, for at have fortalt en journalist at hun blev udsat for en massevoldtægt begået af bevæbnede soldater

Somalias præsident, Somalia Hassan Sheikh Mohamud, udtaler følgende om fængslingen af en kvinde, der har udtalt sig til en journalist om en massevoldtægt: "Det er vores retssystem. Hvis vi ikke har respekt for det nu, så vil vi heller ikke have respekt for det, når de har fat i noget rigtigt."
Somalias præsident, Somalia Hassan Sheikh Mohamud, udtaler følgende om fængslingen af en kvinde, der har udtalt sig til en journalist om en massevoldtægt: "Det er vores retssystem. Hvis vi ikke har respekt for det nu, så vil vi heller ikke have respekt for det, når de har fat i noget rigtigt.". Foto: Thierry Charlier Denmark.

Det kan koste dyrt at tale højt om seksuelle overgreb. I hvert fald hvis du bor i en flygtningelejr i Somalia, og de formodede voldtægtsmænd tilhører regeringens sikkerhedsstyrker. Det lærte en 27-årig kvinde i går på den hårde måde, da retten i Mogadishu dømte hende til et års fængsel for fornærmelse af en offentlig myndighed og falsk anklage for egen vindings skyld, fordi hun over for en journalist har fortalt, hvordan hun sidste år i august blev voldtaget af fem bevæbnede soldater.

LÆS OGSÅ:
Indisk massevoldtægt kan ende som sejr for kvinderne

Journalisten fik ligeledes et års fængsel, på trods af at han ikke har bragt et ord om sagen. Han dømmes for blandt andet at have opildnet kvinden til at afgive falsk vidnesbyrd og for at have været alene med hende uden hendes mands tilstedeværelse.

Retten baserede sin afgørelse på lægeundersøgelser, der konkluderede, at kvinden ikke var blevet voldtaget.

De opfandt historien for at skade regeringen, lød det fra dommer Ahmed Aden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sagen har været fulgt med stor politisk interesse fra både Europa og USA og er af det amerikanske udenrigsministerium blevet kaldt en lakmustest for den relativt nyvalgte somaliske regerings succes med at udvikle den tidligere slyngelstat til et fungerende retssamfund.

Efter dommen hagler kritikken ned over landet fra internationale journalistforbund og menneskerettighedsorganisationer, der frygter, at det nu vil blive endnu mere tabubelagt for kvinder at tale højt om seksuelle overgreb og for journalister at rapportere om dem.

Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, afviste i sidste uge under et besøg i Bruxelles at gå ind i sagen for at undgå politisk indblanding i rettens arbejde.

Det er vores retssystem. Hvis vi ikke har respekt for det nu, så vil vi heller ikke have respekt for det, når de har fat i noget rigtigt, sagde han.