Lukkede kirker kan ende som natklubber og supermarkeder

De 16 lukningstruede kirker i København kan ikke beskyttes for evigt mod at blive brugt til kommercielle formål, oplyser Kirkefondet, som dog garanterer, at de ikke bliver til supermarkeder og diskoteker i første omgang

Gethsemane Kirke på Vesterbro er en af de københavnske kirker, der er udpeget til lukning
Gethsemane Kirke på Vesterbro er en af de københavnske kirker, der er udpeget til lukning. Foto: Liselotte Sabroe Denmark.

I fremtiden kan man muligvis finde en bar ved alteret og et dansegulv i våbenhuset, når man træder ind i en af de 16 lukningstruede kirker i København. Det er et tænkt, men ikke urealistisk eksempel.

Kirkefondet, som ejer godt halvdelen af kirkerne, kan nemlig ikke garantere for, hvad bygningerne i sidste ende bliver brugt til.

Vi er jo ikke vant til at se kirken blive brugt som andet end et kirkerum, så derfor er vi meget opmærksomme på, hvem kirkerne skal overdrages til. Der er jo mange følelser på spil, siger Morten Skrubbeltrang, som er generalsekretær i Kirkefondet.

LEDER: Derfor skal der lukkes kirker

Han afviser, at de næste ejere af kirkerne bliver supermarkeder, diskoteker eller lignende. Men hvad der sker derefter, kan man ikke garantere for. Når kirkerne skal sælges næste gang, kan det nemlig potentielt stå frit for ejeren, hvem det bliver til.

Kirkefondet kan - gennem en såkaldt servitut i kontrakten - sikre sig, at kirkerne i fremtiden ikke kan sælges videre til en upassende køber. Men sådan en servitut skal først og fremmest godkendes af kommunen, som senere har mulighed for at ophæve den igen, når der bliver lavet ny lokalplan. Det fortæller professor, dr. jur., Peter Pagh, som har speciale i planlovgivning.

LÆS OGSÅ: Lukkede kirker blev til natklubber og moskeer

Vi har endnu ikke taget stilling til, om vi skal have en servitut i kontrakten. Det er muligt, at vi gør det, men vi kan ikke sikre kirkerne for evigt, siger Morten Skrubbeltrang.

De mest oplagte købere er, ifølge Kirkefondet, frimenigheder, migrantmenigheder og kirkelige organisationer som KFUM-spejderne, der købte den tidligere Sjælør Kirke i 2009.

BILLEDSERIE: Se 10 kirker, der er blevet til noget andet

Men man ser det også som meget realistisk, at nogle af kirkerne bliver solgt til kommerciel brug. Her nævner Morten Skrubbeltrang arkitektfirmaer som et eksempel på passende overtagere.

Det er tidligere sket både i Danmark og i udlandet, at lukkede kirker er endt med at blive brugt til helt andre formål end kirkelige og kulturelle. Som eksempler kan nævnes Vesterø Kirke ved Læsø Havn, som i
2008 blev til et kurbad samt London-kirken Welsh Presbyterian Church, der i dag huser en natklub.