Børnenes frontkæmper fylder 80 år

Bekæmpelse af mobning og revselsesretten og en ændring af synet på børn. Det er blot nogle af de ting, børne- og familieforsker Per Schultz Jørgensen har arbejdet for. I dag fylder han 80 år

Som tidligere formand for Børnerådet har Per Schultz Jørgensen været med til at ændre synet på børn til at være langt mere inkluderende og anerkendende. –
Som tidligere formand for Børnerådet har Per Schultz Jørgensen været med til at ændre synet på børn til at være langt mere inkluderende og anerkendende. –. Foto: Mogens Ladegaard.

I Lillebælt ligger en lille ø, som har særlig stor betydning for børne- og familieforsker Per Schultz Jørgensen. På Årø, hvor hans mor stammer fra, har hans familie holdt ferier siden 1930erne, og nogle af hans søskende er flyttet permanent ud på øen.

For det er ikke kun i Per Schultz Jørgensens forskning, at familie og børn har været i fokus. Også på hjemmefronten har familien stor betydning for den stadig aktive foredragsholder. Storfamilien tæller i dag 70 personer, der rejser til udlandet en gang om året sammen og ofte mødes på Årø.

Per Schultz Jørgensen er blandt andet kendt for sit engagement i Børnerådet fra 1994 til 2001, hvor han fra 1998 var formand. Herfra blev mange af kampene for børns vilkår taget. Han bekæmpede mobning og pædofili og ville afskaffe revselsesretten, hvilket lykkedes i 1997. For kampen for børns vilkår modtog han forrige år Dansk Pædagogisk-Historisk Forenings årlige Erna-pris, ligesom han tidligere har modtaget Peter Sabroe Prisen og Heinild Prisen for at tale børns sag.

Per Schultz Jørgensen er født i Kolding af lærerforældre, og søskendeflokken på seks oplevede tidligt livets barskere sider. Faderen var mangeårig skoleinspektør, men blev modstandsmand unden Anden Verdenskrig og sad i koncentrationslejr i krigens sidste år.

Vi kæmpede for at få familien til at hænge sammen, og det skabte et stærkt sammenhold og gav os børn en betydelig social arv, som rækker helt op til i dag, har han tidligere fortalt Kristeligt Dagblad om livet under krigen.

LÆS OGSÅ: En altid kritisk, skarpsleben pen

Ligesom sine forældre uddannede Per Schultz Jørgensen sig til lærer, men efter et job på en skole for svagt begavede børn blev hans inter-esse for psykologien vakt, og i 1968 videreuddannede han sig til cand.psych. Senere blev han lektor ved Københavns Universitet og derefter forskningsleder ved Socialforskningsinstituttet fra 1981.

I 1983 blev han dr.phil. på en afhandling, der undersøgte samtalemønstre og sociale roller i et førstegangsmøde mellem to mennesker. Sideløbende var han hovedredaktør af tidsskriftet Nordisk Psykologi 1970-1999.

I 1991 blev han udnævnt til professor i socialpsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole dengang Danmarks Lærerhøjskole. Han fratrådte stillingen i 2000, men holder stadig foredrag på DPU.

For selvom kalenderen i dag siger 80 år, står Per Schultz Jørgensens liv ikke stille. Han har udgivet flere bøger og artikler om alt fra børn og familieliv til en introduktion til Årø. I 2002-2007 var han desuden formand for Socialpolitisk Forening og i 2004-2008 markerede han sig som formand for Den Alternative Velfærdskommission.

Han beskrives som en mand, der samler stor opmærksomhed omkring sig på grund af sin store viden om sit fag. Da han var formand for Børnerådet, var det også snarere det videnskabelige arbejde og det politiske spil, der optog ham, end den direkte kontakt med børnene.

Kontakten med børnene foregår i stedet derhjemme, både i huset i Farum og på Årø. Han har tre voksne børn med sin kone, socialrådgiver og medforfatter til flere af hans bøger, Ellen Schultz Jørgensen.

Per Schultz Jørgensen deltager stadig i debatten om børns vilkår. For tiden fylder den kommende folkeskolereform, hvor han advarer regeringen mod at indføre heldagsskole, fordi den vil stjæle børnenes sparsomme fritid.