Saudisk prædikant betaler sig fra voldtægt og mord

Efter at have voldtaget, tortureret og til sidst myrdet sin egen femårige datter løslades saudiarabisk prædikant fra fængsel mod betaling af såkaldte blod-penge

Den kendte saudiarabiske prædikant Fayhan al-Ghamdi, der både har tilstået og endda siddet i fængsel siden oktober 2012 for voldtægt og mord på sin egen datter, har nu fået sagen løst med kongedømmets juridiske system bag sig. Han har betalt blodpenge, en slags kompensation, til sin hustru.
Den kendte saudiarabiske prædikant Fayhan al-Ghamdi, der både har tilstået og endda siddet i fængsel siden oktober 2012 for voldtægt og mord på sin egen datter, har nu fået sagen løst med kongedømmets juridiske system bag sig. Han har betalt blodpenge, en slags kompensation, til sin hustru.

Til Fayhan al-Ghamdis held var det ikke naboens datter, som han voldtog, torturerede og myrdede. Det var hans egen. Femårige Lama.

Saudiarabiske mænd kan ikke dømmes til døden for vold mod eller mord på kvindelige familiemedlemmer. Sandsynligheden for at få den hårdeste straf af dem alle, eller begyndelsen af en langvarig og blodig klanfejde, er derimod stor, hvis der er tale om overgreb mod andre familiers medlemmer.

LÆS OGSÅ: Sådan er det at være kvinde i Saudi-Arabien

Den kendte saudiarabiske prædikant Fayhan al-Ghamdi, der både har tilstået og endda siddet i fængsel siden oktober 2012, har nu fået sagen løst med kongedømmets juridiske system bag sig. Han har betalt blodpenge, en slags kompensation, til sin hustru. Efter et greb i lommen på omkring 270.000 kroner er han i dag en fri mand. Havde han dræbt sin egen søn, ville summen have været dobbelt så stor.

Nyhedsbureauet Al-Bawaba citerer dommeren i sagen for at sige, at blodpengene og den allerede aftjente fængselsstraf er straf nok.

Det saudiarabiske system har i årevis løsladt mænd efter overgreb, men denne gang synes noget at være anderledes.

Sagen har udløst heftig debat på de sociale medier, hvor enkeltpersoner og en række grupper forlanger ændring af den nuværende lovgivning, der tilgodeser mænd og endda løslader mordere og voldtægtsforbrydere.

De brutale beskrivelser af Fayhan al-Ghamdis gerninger har fremprovokeret en voldsom reaktion. Ifølge beskrivelserne fra saudiarabiske bloggere brækkede han Lamas ribben, knuste hendes hoved og voldtog hende.

Vi er forfærdede over Fayhan al-Ghamdis løsladelse efter betaling af blodpenge for ubeskrivelig tortur, voldtægt og mord af sin femårige datter, Lama. Vi kræver retfærdighed for Lama og annullering af alle nationale love, der beskytter mordere frem for børn, skriver en saudiarabisk gruppe på det sociale medie Twitter.

Efter løsladelsen er der opstået grupper på Twitter og Facebook, hvor alle debattører skriver under titlen Ana Lama (Jeg er Lama).

En af dem skriver: 79 personer blev halshugget i Saudi-Arabien i 2012, inklusive otte teenagere. Men denne mand var ikke blandt dem.

Mishandlingen af Lama har også sat en debat i gang om islams rolle i hele spørgsmålet om blodpenge. Fornemmelsen af, at sagen om Lama vil komme vestlige islamkritikere til gode, har fået enkelte arabiske kommentatorer til at argumentere for, at dommen i denne sag fortrinsvis afspejler et traditionsbundet stammesamfund og ikke nødvendigvis islams sharialov.

Men indtil videre og heri består udfordringen for de lokale kritikere af dommen finder størstedelen af debatten om Lama sted uden for Saudi-Arabien i de mere frie egyptiske og libanesiske diskussionsfora.