Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen På skitur med fjeldpræsten til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På skitur med fjeldpræsten


Flere par er allerede blevet viet ude på pisterne af den norske fjeldpræst Sjur Atle Furali. –

- Ola Matsson.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Trysil

Trysil ligger cirka 200 kilometer nordøst for Oslo, tæt på grænsen til Sverige, og er Norges...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

På grænsen til Sverige ligger Norges mest populære skisportssted, Trysil, hvor ny teknologi skaber sjove konkurrencer, og fjeldets skipræst gerne tager en snak ude på pisterne

Bevæger man sig 200 kilometer nordøst for Oslo langs de bugtede norske veje forbi klipper og søer, ender man ved Norges største og mest populære skisted, Trysil, der ligger tæt på den svenske grænse og blot en time fra den svenske pendant, skisportsstedet Sälen.

Selvom den norske natur egentlig gør turen seværdig, går de to skisteder med seriøse planer om at bygge en lufthavn, der lettere og hurtigere skal fragte de mange skiglade gæster til pisterne på begge sider af grænsen.

Og det er slet ikke så tosset, som det måske lyder, for Trysil har vokseværk og er i hastig udvikling. Så meget at der inden for de seneste år for eksempel er bygget to store, moderne hoteller til især at rumme alle de børnefamilier, der hvert år valfarter til stedet.

Trysil er nemlig anerkendt som Norges mest børnevenlige skisportssted som belønning for sit særlige tag på de mindste.

Annonce
Langs de børnevenlige løjper støder de små på forskellige opstillede figurer, som via en højttaler fortæller hver deres særlige historie for børnene. Desuden klæder deres skilærere sig jævnligt ud og præmierer børnene med medaljer, når de gennemfører små forhindringsløb.

Skisportsstedet har mange steder også indført faste priser på udvalgte spiser, så det er overkommeligt for børnefamilier at holde tiltrængte pauser.

En kop varm kakao koster for eksempel blot 10 norske kroner.

Børn og voksne skal dog slå ørerne godt ud, hvis de ikke er ferme til ”skandinavisk”; de fleste medarbejdere på skiskolen, lifter og forskellige hoteller og restauranter er nemlig ikke nordmænd, men derimod svenskere.

Er man for gammel til børneområdet, kan man i stedet kaste sig ud i en hård, rivaliserende konkurrere med sine venner ned langs de norske pister.

Området anvender et nyt program fra MySkiStar, som via ens liftkort registrerer samtlige ture og samler det hele i en detaljeret statistik, som løbende kan ses via en smartphone ude på pisterne eller foran hotellets computerskærme om aftenen.

Undertegnede opnåede således i løbet af tre dage at tage 37 skilifter og tilbagelægge 9768 meter i faldhøjde på pisterne. Bedrifterne præmieres løbende med diverse pins, en slags mærkater, som gør konkurrencen sjovere og samtidig giver kulør til talstatistikken.

Her erhvervede undertegnede 17 såkaldte pins, heriblandt en ”Speedy Gonzales” for at være ekstra hutig på pisterne, en ”Dolly Parton” for at glide ned langs pisterne en tidlig morgen eller sen eftermiddag samt en ”Selma Lagerlöf” for at have rundet 20 ture. Mindre bedrifter giver også pins, for eksempel for at stå på ski om morgenen, aftenen eller samtlige tre dage i en weekend. Ja, såmænd for blot at tilmelde sig programmet.

Pisterne bruges også flittigt af fjeldpræsten Sjur Atle Furali, der er tilknyttet skisportsstedet og gerne tager en snak med skigæster. Han kan også træffes i KirkeStua, som er en lille hytte, der ligger midt på bjerget. Den er åben hver dag, så skigæster for en tid kan stille skiene og gå ind og tænde et lys, have en stille stund eller blot varme sig lidt. Hver lørdag inviterer fjeldpræsten på bålhygge og varme drikke, og om vinteren holder han gudstjenester både ude og inde.

Bliver man helt forelsket i området, kan man sågar blive viet af præsten ude på de smukke, hvide løjper, mens sneen fyger omkring. Det har flere par allerede gjort.

Undervejs findes der også restauranter, hvor priserne er knap så familievenlige. For eksempel elgkød i fondue i det charmerende træhus KnettSetra, der ligger langs pisterne, eller en fornem treretters menu hos restauranten Kong Vinter.

Skal tiden på pisterne udnyttes til det maksimale, kan man med fordel leje sig ind på områdets nyeste hotel, Park Inn Mountain Resort, der ligger så tæt på pisterne, at den første lift ikke er mere end 50 meter fra døren.

På hjemturen kan man glide direkte fra liften ned forbi hotellets bar, hvor et liveband underholder med evergreens, mens der danses livligt i skistøvler.

Musikken er dog knap så festlig, når man forsøger at sove efter midnat. Derfor kan et værelse i god afstand fra baren anbefales, da lyden går direkte igennem etagerne ovenover.

Trænger kroppen i stedet til lidt afslapning oven på en udmattende dag, kan man få massage i hotellets spa- og wellness-afdeling. Eller få kroppen varmet op i et af de to udendørs boblebade, mens kulden hiver i ørerne.

Trysil

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 4. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​