Fransk tøbrud kan sætte gang i Tyrkiets EU-forhandlinger

Ny fransk kurs i spørgsmålet om tyrkisk EU-medlemskab

Den tyrkiske udenrigsminister Ahmet Davutoglu
Den tyrkiske udenrigsminister Ahmet Davutoglu . Foto: JOHN THYS Denmark.

Frankrig er parat til at fjerne nogle af de forhindringer for tyrkisk medlemskab af EU, som landets tidligere præsident Nicolas Sarkozy satte op ved at blokere for forhandlingerne på en række områder.

Det annoncerede den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, efter et møde med sin tyrkiske kollega, Ahmet Davutoglu, der ifølge franskmændene vil bringe en ny ånd over samarbejdet mellem Ankara og Paris.

Frankrig har siden 2010 de facto blokeret for åbningen af flere af de 35 såkaldte kapitler i den EU-lovbog, som alle kandidatlande skal leve op til for at kunne blive medlem. Nu åbnes der for, at forhandlinger om blandt andet regionalpolitikken kan komme tilbage på bordet, muligvis fulgt af andre områder.

LÆS OGSÅ: Tyrkerne vender ryggen til EU-medlemskab

Det er over syv år siden, at EU officielt anerkendte Tyr-kiet som et kandidatland og påbegyndte udvidelsesforhandlingerne. Men den dybe interne splittelse i unionen om, hvorvidt den store nabo i syd overhovedet har en plads i unionen, har gjort det til en langsommelig og smertefuld proces, som bliver yderligere besværliggjort af EU-medlemmet Cyperns problematiske forhold til Ankara.

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, gjorde i sidste uge i Prag klart, at han ikke længere har meget tålmodighed med europæernes fodslæben.

Forsinkelserne omkring Tyrkiets proces er utilgivelige, sagde han

Ifølge policy-analytiker og udvidelsesekspert Amanda Paul fra European Policy Centre i Bruxelles skal de nye toner fra franskmændene ses som et svar på den kritik og som et ønske om et bedre forhold til det strategisk vigtige land.

Det er ved at gå op for EU-landene, at dødvandet i udvidelsesprocessen har en negativ indvirkning på forholdet til Tyrkiet, som af mange grunde og på mange områder er vigtig for EU. Derfor bliver de nødt til at forsøge at genopbygge tilliden, siger Amanda Paul.