Tyrkiet vil forebygge skilsmisser blandt nydanskere

Støttet af den tyrkiske stat har tyrkiske menigheder i Danmark iværksat religiøse familiekurser for at forebygge det stigende antal skilsmisser. Forsker mener, at initiativet kan hjælpe de mest religiøse familier

Støttet af den tyrkiske stat forsøger tyrkiske menigheder at forebygge skilsmisser
Støttet af den tyrkiske stat forsøger tyrkiske menigheder at forebygge skilsmisser.

Nydanskere med tyrkisk baggrund bliver i dag skilt næsten lige så ofte som danskere. Og det stigende antal skilsmisser blandt de godt 59.000 tyrkiske indvandrere og deres efterkommere har fået den religiøse organisation Dansk Tyrkisk Dansk Islamisk Stiftelse, der har tætte bånd til den tyrkiske stat, til at handle.
De 29 tyrkiske menigheder i Danmark er i øjeblikket rammen om særlige familiekurser, hvor foreløbig et par tusind mennesker har deltaget.

LÆS OGSÅ:Religiøse udsendinge fra Ankara guider nydanske familier

Fire religiøse rådgivere, der er udsendt fra Tyrkiet, underviser nydanskere i, hvordan de kan bevare familien, styrke sammenholdet med deres danske naboer og give deres børn sunde fritidsinteresser for på den måde at sikre bedre integration og undgå familiekonflikter og skilsmisser. Samtidig har stiftelsen oprettet en telefonrådgivning, hvor familier kan søge hjælp.

Bag initiativet står formanden for Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, professor i religiøse studier Ahmet Onay, som er udsendt til Danmark af Direktoratet for Religiøse Anliggender i Tyrkiet, Diyanet.

Vi vil styrke familiernes integration i det danske samfund og redde familien, hvis der skulle opstå problemer. I dag er der en tendens til, at mennesker går meget op i deres individuelle rettigheder. Livet består ikke kun af ret og frihed, men også af pligter og gensidigt ansvar, forklarer Ahmet Onay.

Ahmet Onay understreger, at kurserne er forebyggende, og at foreningen vil råde mennesker med alvorlige problemer til at søge terapeutisk hjælp.

Professor Jørgen S. Nielsen fra Center for Europæisk Islamisk Tænkning ved Københavns Universitet finder det positivt, at Dansk Islamisk Stiftelse sætter integration og familieværdier på dagsordenen i de religiøse kredse, som kommunernes integrationsrådgivere ellers kan have svært ved at komme i kontakt med.

Rådgiverne har en professionel religiøs uddannelse fra Tyrkiet og nyder på den måde respekt i familierne, men parallelt ville det nok være godt, hvis projektet kunne få kontakt til kommunerne. Der er mange sekulære tyrkere i Danmark, men der er også store dele af det tyrkiske samfund, hvor religionen spiller en rolle. Det er ofte de kredse, myndighederne ikke når ud til, siger Jørgen S. Nielsen.

Familieterapeut Ahmet Demir, der selv har kurdisk-tyrkisk baggrund, ser til gengæld mere skeptisk på projektet.

Det er som udgangspunkt positivt, at den religiøse stiftelse tager problemet med skilsmisser op. Men jeg tvivler på, at de religiøse rådgivere fra Tyrkiet har forudsætningerne for at hjælpe familier med rødder i både det tyrkiske og det danske samfund, for de kender ikke kulturen blandt indvandrere her i landet, siger Ahmet Demir.

Han efterlyser samtidig, at kommunerne tager det stigende antal skilsmisser blandt indvandrere alvorligt og indfører særlige tilbud til tokulturelle familier.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har besøgt Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse i sin ministertid, og hun mener, at initiativet kan være fornuftigt, hvis stiftelsen samtidig tager klart afstand fra tvangsægteskaber.

Det er trist, at ressourcestærke indvandrere, der indgår ægteskab helt frivilligt, synes at have overtaget det danske skilsmissemønster. Initiativet er godt, men det kan ikke stå alene. Stiftelsen må også påvirke familierne til at undgå at presse de unge til ægteskaber, der ikke indgås frivilligt. Hvis ikke stiftelsen arbejder for frihed, bliver initiativet blot til en ny form for tvang, siger Birthe Rønn Hornbech.

I undersøgelsen ""20 år i Danmark"" fra 2000 opgiver 10 procent af pakistanere, tyrkere og eks-jugoslaver på mellem 30 og 35 år, at de er skilt. Om en skilsmisse bliver et traume i en minoritetsfamilie hænger helt sammen med familiens grad af integration, uddannelsesniveau og oprindelse. – Arkivfoto: Francis Dean.
I undersøgelsen ""20 år i Danmark"" fra 2000 opgiver 10 procent af pakistanere, tyrkere og eks-jugoslaver på mellem 30 og 35 år, at de er skilt. Om en skilsmisse bliver et traume i en minoritetsfamilie hænger helt sammen med familiens grad af integration, uddannelsesniveau og oprindelse. – Arkivfoto: Francis Dean.