Ny bog af præst og psykoterapeut om hverdags-psykologi

Ilse Sand, tidligere sognepræst og nuværende psykoterapeut, formidler psykologi til hverdagsbrug

Ilse Sand: Kom nærmere - om kærlighed og selvbeskyttelse. 104 sider. 229 kroner. Forlaget Ammentorp.
Ilse Sand: Kom nærmere - om kærlighed og selvbeskyttelse. 104 sider. 229 kroner. Forlaget Ammentorp.

Forfatteren indleder med at stille, hvad man med den ofte brugte kliché kalder et godt spørgsmål eller rettere to: Hvorfor indgår vi ikke alle i levende kærlighedsforhold, og hvordan kan det være, at mange i stedet vælger (?) singletilværelsen eller lader sig nøje med parforhold uden nærhed eller ægte omsorg?

Først som sognepræst og nu som praktiserende psykoterapeut har Ilse Sand erfaret, at mange har ondt i en kærlighedsrelation. Eller også er det slet ikke lykkedes dem at etablere én. Hvad er problemet?

LÆS OGSÅ: Barok humor fra Viborg

Et af de forskellige svar, der kan gives, får vi straks på første side under kategorien selvbeskyttelsesstrategier. Dermed mener Sand strategier til at holde afstand til andre mennesker, til at undgå at konfrontere sig med ens egen eksistentielle situation endsige med indre tilstande det vil sige følelser, tanker, erkendelser og ønsker. Hun fastslår som udgangspunkt, at selvbeskyttelse kan være et gode, men at dette ikke er tilfældet, hvis fænomenet mere eller mindre ubevidst begynder at leve sit eget liv.

Hun skriver: Det går ud over livskvaliteten og vitaliteten, når vi lægger mere afstand til vores indre liv end nødvendigt er. Og når vi lægger afstand til realiteterne i vores aktuelle livssituation, ser vi dem ikke klart, og det bliver vanskeligt at navigere i livet.

Den dobbelte interesse for teologi og psykologi havde Ilse Sand også i studietiden, hvor hun skrev speciale både om C.G. Jung og Søren Kierkegaard. I hendes nu foreliggende tredje bog er det dog psykoterapeuten, der fører ordet og gør det i et enkelt, let tilgængeligt sprog, som uden videre kan læses og forstås af alle. Dermed er Sand i overensstemmelse med sit grundlæggende formål: nemlig at få læserne og vel ikke mindst læsere uden særlige forudsætninger til at forholde sig til, hvad de måtte have af personlige selvbeskyttelsesstrategier.

Hun henvender sig i optakten direkte til hin enkelte med en opfordring om at være opmærksom på egne beskyttelsesstrategier og i den forbindelse overveje, om jeres liv kan blive rigere, hvis I vælger at afvikle en eller flere af dem, så I kommer tættere på jer selv, livet og andre mennesker og i højere grad kommer til at mærke og nyde tilværelsen, mens I er her.

Bogen udmærker sig ved at være meget konkret, idet Ilse Sand konsekvent belyser sine teorier med eksempler de fleste konstruerede i en pædagogisk hensigt, men byggende på erfaringer hun har gjort i sin praksis. Hun vil gerne, at den indsigt, der angiveligt har været til gavn og glæde både for klienter samt for hende selv, skal komme flere til gode.

Nøglebegrebet er bevidsthedsgørelse. Ifølge Ilse Sand består den hemmelige kraft ved selvbeskyttelsen i, at den opererer ubevidst. Men i det øjeblik, man bliver klar over, hvad den har gang i, mister den forlyder det straks sin magt. Derefter kan man, påpeger forfatteren, i en periode føle sig på herrens mark, men som hun tilføjer, er sagen måske i virkeligheden den, at man kommer ind på herrens mark fra et sted, hvor man har været endnu længere ude.

Under alle omstændigheder: Det er en bog til hverdagsbrug.