”Giv os søndagen tilbage”

Friheden til at købe ind om søndagen begrænser vores muligheder for at samle familien på en dag, der ikke er som de andre, skriver faglærer og studievejleder Preben Klitgaard

"Lad os få vores søndag tilbage. Lad os igen få en dag, der er anderledes, en dag, hvor de store butikker er lukket, en dag, hvor vi kan samle den efterhånden meget splittede familie," skriver Preben Klitgaard
"Lad os få vores søndag tilbage. Lad os igen få en dag, der er anderledes, en dag, hvor de store butikker er lukket, en dag, hvor vi kan samle den efterhånden meget splittede familie," skriver Preben Klitgaard. Foto: Henrik Pyndt Sørensen.

De fleste har prøvet at blive så fascineret og begejstret over et eller andet, at det kammer over. Lige nu er jeg så vild med den friske og frække limefarve, at jeg risikerer at købe så mange limefarvede ting, at farven fra at være fræk og frisk bliver gyselig og irriterende. Kunsten er at holde sig midt på vejen.

Med ophævelsen af lukkeloven er vi havnet i modsatte grøft med alvorlige konsekvenser til følge. Umiddelbart skulle man tro, at jo færre begrænsninger, jo mere frihed men sådan er virkeligheden ikke. Mere frihed på et område giver begrænsninger på andre.

Fjernelse af lukkeloven har givet mere frihed til at handle, men begrænset mulighederne for at samle familien til en hyggelig søndagsfrokost eller familieskovtur og så videre, fordi der altid er en eller anden, der ikke kan deltage, fordi vedkommende skal på arbejde.

LÆS OGSÅ: Kirkegang trodser den nye lukkelov

Vi kan ikke få det hele, livet er fyldt med modsætninger, og sådan skal det være.

Livet er jo kun livet, fordi døden eksisterer. Solskin er kun dejligt, fordi der findes gråvejr og regnvejr, ferien er fantastisk, fordi det er modsætningen til arbejde, og søndagen er kun noget særligt, hvis den er anderledes. Uden modsætninger flyder det hele sammen og mister værdi. Afskaffelsen af lukkeloven ødelægger derfor mere end den gavner familien Danmark.

Livet er andet end at handle, og prisen for at kunne handle alle dage og snart hele døgnet er for høj. Det giver mindre afveksling, mere stress og mindre mulighed for at være sammen med familie og venner.

Helt ærligt, vi kan da sagtens nå at handle uden at gøre brug af søndagen. Det er derfor, vi skal lokkes med specielle events og knaldtilbud for at få os til at handle om søndagen.

LÆS OGSÅ: Lukkelov flytter salg fra hverdage

Men hvorfor? Hvorfor skal vi absolut også stresse med indkøbsvognen om søndagen? Vi får ikke flere penge på kontoen, fordi vi har 31 i stedet for 27 dage til at bruge månedslønnen.

Lad os få vores søndag tilbage. Lad os igen få en dag, der er anderledes, en dag, hvor de store butikker er lukket, en dag, hvor vi kan samle den efterhånden meget splittede familie, en hyggedag, hvor vi lukker lidt ned, slapper af og finder ind til os selv og de ægte livsværdier.

En dag, hvor vi besøger vores venner i stedet for frysedisken og tager børnene med i skoven eller på sygebesøg i stedet for på jagt efter en ulvepose.

Hvis ikke politikerne og Dansk Supermarked kan se, at det er sundt for os, at der er lukket om søndagen, så lad os som befolkning selv gøre det. Boykot de store indkøbscentre om søndagen, lad dem blive til grin med deres søndagsåbent.

LÆS OGSÅ: Butiksdød: Lukkelov rammer hårdere end ventet

Lad dem stå med de åbne døre, tåbelige events og lokkende tilbud. Lad dem opdage, at de er havnet i den modsatte grøft.

Vis din familie, at der er meget andet, I kan lave sammen, end gå i butikker, og at formålet med livet ikke er at handle. Selv Gud havde brug for en hviledag, en dag, der var anderledes end de andre.

Preben Klitgaard, faglærer og studievejleder, Broagervej 6, Gistrup