Nye klokker i Notre Dame

For 850 år siden, i 1163, blev den første sten lagt til Notre Dame i Paris. Det markeres året igennem med festligheder, som begynder i denne uge med velsignelsen af et nyt klokkespil

Tilskuere samles ved Notre Dames nye klokker, som i øjeblikket udstilles i kirken. Den mindste vejer 782 kg, og den største 4,1 ton. –
Tilskuere samles ved Notre Dames nye klokker, som i øjeblikket udstilles i kirken. Den mindste vejer 782 kg, og den største 4,1 ton. –. Foto: Francois GuillotAFP.

De hedder Maria efter Vor Frue, Benoit-Joseph efter pave Benedikt og Jean-Marie efter den nu afdøde kardinal og ærkebiskop i Paris, Jean-Marie Lustiger. I alt ni nye klokker, som vil give Notre Dame i Paris en ny stemme.

Det nye klokkespil er en gave til Notre Dame, som i år fejrer sin 850-års-fødselsdag.

LÆS OGSÅ:
Bare bryster i Notre Dame: En katolsk version af Muhammed-tegningerne?

Fødselsdagen markeres med en række begivenheder i løbet af året, og den første er modtagelsen af de nye klokker, som er blevet støbt i Normandiet. Den mindste vejer 782 kg, den største 4,1 ton.

De måler mellem én og to meter i diameter, og hver bærer sin egen, helt personlige udsmykning, som pariserne og turister fra hele verden i disse dage kan beundre inde i kirken, hvor klokkerne er udstillet frem til månedens udgang.

Den første sten til Notre Dame blev lagt i 1163 under overværelse af pave Alexander III.

Det et af de største bygningsværker i verden, da den blev indviet i 1345, og selvom størrelsen siden er blevet overgået, er Notre Dame de Paris, som Victor Hugo gjorde verdensberømt med sin roman om Klokkeren og Esmeralda i middelalderens Paris, stadig indbegrebet af den oprindelige gotiske stil og forlæg for adskillige kirker i Frankrig.

De første kirkeklokker blev installeret allerede i slutningen af det 12. århundrede, længe før kirken stod færdig. Kilder beskriver klokkerne, der ringer til gudstjeneste, og efterhånden som bygningsværket og det berømmelse vokser, indsættes nye og flere klokker.

I 1769 bestod klokkespillet af i alt 20 klokker. Men de fik en kort levetid, for Notre Dame blev vandaliseret under Den Franske Revolution, og da det republikanske Frankrig kom i krig med de europæiske monarkier, blev alle klokkerne revet ned og smeltet om for at styrke krigsindsatsen i 1792.

Eneste undtagelse var den store klokke, Emmanuel, som endnu i dag vurderes til at være en af Europas smukkest lydende kirkeklokker.

Den blev sat tilbage på plads af Napoleon Bonaparte, og i 1856 og 1857 blev yderligere ti nye klokker installeret. Men klokkerne, og især de fire fra 1856, var af dårlig kvalitet, viste det sig, og desuden forkert afstemt med hinanden, så klokkespillet lød falsk.

Det er det, der nu bliver rådet bod på med det nye klokkespil, som Paris ærkebiskop, kardinal Jean Vingt-Trois velsignede lørdag den 2. februar, hvor de blev udstillet i Notre Dame. Den 1. marts vil de blive fjernet fra kirkerummet og i stedet blive sat på plads i deres respektive tårne: otte i nordtårnet og én i sydtårnet, hvor den vil få selskab af den ærværdige gamle klokke, Emmanuel. De skal supplere hinanden og skåne Emmanuel, som med sine 330 år og 13,2 ton er en af Europas ældste klokker.

Det er Guds stemme, der lyder fra disse klokker, som vi netop har velsignet. Ikke kun lyden af larmende metal, men harmoni, musik, en appel, et budskab, sagde ærkebiskoppen i sin prædiken efter velsignelsen af klokkerne,

De nye klokker vil lyde for første gang, når de ringer påskeugen ind dagen før palmesøndag.