Uro og politisk usikkerhed tager til i Bulgarien

Forværret krise får regeringen til træde tilbage i EUs fattigste land, hvor flere demonstrerer mod korruption

I de seneste 14 dage har bulgarere i stort tal været på gaden, blandt andet her i hovedstaden, Sofia, for at demonstrere mod landets politiske elite. –
I de seneste 14 dage har bulgarere i stort tal været på gaden, blandt andet her i hovedstaden, Sofia, for at demonstrere mod landets politiske elite. –. Foto: Georg LicovskiEPA.

En bølge af folkelige protester skyller hen over Bulgarien, hvor der er udbredt mistillid til landets politikere på grund af faldende levestandard og korruption.

Mafia! Mafia! Alle partier skal ud, lyder det fra borgere i hovedstaden, Sofia, efter at titusindvis af mennesker har demonstreret i en lang række byer i de seneste dage.

Præsident Rosen Plevneliev holder i denne uge møder med fagforeninger og borgergrupper for at høre deres krav og søge en vej ud krisen, som i sidste uge fik regeringen under premier-minister Bojko Borisov til at træde tilbage.

Jeg vil ikke være med i en regering, hvor politiet slår befolkningen, sagde Borisov til det bulgarske parlament efter sammenstød mellem politi og demonstranter.

Befolkningens utilfredshed skyldes høje regninger på elektricitet og andre basale fornødenheder og fastfrosne lønninger.

Jeg har fået nok af tårn-høje regninger og lave lønninger. Jeg har fået nok af korruption, som man ser alle vegne, og jeg har fået nok af politikernes løfter, som aldrig bliver til noget, siger 50-årige Mariana Ratjkova, som er arbejdsløs og en af de mange bulgarere, der er gået på gaden i den seneste tid.

Hun siger, at hendes vrede og frustrationer er taget til, fordi hun stemte på Borisov og hans spareprogram i 2009 i den tro, at han ville leve op til løfter om at bekæmpe mafiaen.

De daglige protester mod prisstigninger og tiltagende fattigdom begyndte i byen Varna ved Sortehavet for to uger siden. Ved den hidtil største demonstration i byen i søndags blokerede mellem 20.000 og 40.000 mennesker al trafik.

Bølgen af protester i EUs fattigste land gælder også fastfrosne lønninger i den offentlige sektor. Den gennemsnitlige månedsløn i Bulgarien er på knap 3000 kroner. Lønningerne har været fastfrosset i årevis.

Aktivister siger, at det er nødvendigt at ændre forfatningen, så der bliver ændret i det nuværende valgsystem, ligesom der skal banes vej for retsforfølgelse af politikere, som svigter deres pligter.

Plevneliev ventes at opløse parlamentet i denne uge og indsætte et forretninsministerium. Et valg ventes i maj.