Rådyr elsker anemoner

Årets første anemoner skyder op i skovbunden. De er dejlige at se på, men giftige for alle andre end rådyr

Hvide anemoner i skovbunden er et af marts’ smukke kendetegn. De fleste af os elsker at se på blomsterne, men de er så giftige, at kun rådyr kan spise dem. –
Hvide anemoner i skovbunden er et af marts’ smukke kendetegn. De fleste af os elsker at se på blomsterne, men de er så giftige, at kun rådyr kan spise dem. –. Foto: Lars Laursen.

Forårsbebuderne strækker sig allerede mod himlen i spirende lovsang. Hvor der findes en smule jord, er erantis og vintergækker for længst tittet frem. Og nu er skovbundens små opstandelsesprofeter, anemonerne, også kommet frem, hvis man ellers skraber dem fri for den tilbageværende sne.

Det ved ethvert rådyr. For rådyrene er som regel de første, der skraber anemonerne fri. Og det har sin helt egen årsag, fortæller naturvejleder Jens Kofoed fra oplevelsescentret NaturBornholm:

LÆS OGSÅ: Rådyr i skovhaven

Vi er mange, der elsker, når anemonerne endelig titter frem. Men det er kun rådyr, der kan tåle at spise dem. For anemoner indeholder et giftstof, som de fleste dyr ikke kan tåle, men det er rådyrene immune over for, og anemoner er faktisk noget nær deres yndlingsspise, siger Jens Kofoed og tilføjer, at man har fundet ud af, at rådyrenes mavesække er fyldt helt op af anemoner i maj, fordi rådyrene har gnasket sig gennem de små hvide blomster, fra de første lå gemt under vintersneen, til de til sidst dannede et nyt hvidt tæppe af anemoner i skovbunden. For anemonerne har deres storhedstid, lige før træerne springer ud og stjæler sollyset.

På den måde får anemonerne til gengæld det optimale ud af foråret ved at springe ud tidligt. Og de indeholder også antifroststoffer, der gør dem i stand til at spire frem i kulde på samme måde som erantis og vintergækker, der dog i modsætning til anemonerne er løgblomster, som egentlig stammer fra andre klimaer end vores eget, forklarer Jens Kofoed:

Det er også grunden til, at vintergækker ikke spreder sig lige så meget, som anemonerne gør. For løgblomster har behov for at blive bestøvet for at sætte nye frø, og det kan det knibe med her i vinterkulden, hvor humlebien først så småt er begyndt at gå på arbejde, siger Jens Kofoed.

Han tilføjer, at pollensæsonen dog så småt er ved at begynde nu, hvor der efterhånden er forårstegn alle vegne.