Tidligere sovjet-lande: Stalin er en skjult helt

I morgen er det 60 år siden, at sovjet-lederen Stalin døde. Hans popularitet i tidligere sovjet-lande er høj som aldrig før, viser ny meningsmåling. Især under Putins styre er Stalin-fascinationen begyndt at blomstre

Det er sjældent, man ser egentlige prostalinistiske demonstrationer i Rusland. Alligevel har stadig flere et positivt syn på den tidligere sovjet-leder.
Det er sjældent, man ser egentlige prostalinistiske demonstrationer i Rusland. Alligevel har stadig flere et positivt syn på den tidligere sovjet-leder. Foto: ALEXAEY SAZONOV Denmark.

Hungersnød, Gulag-lejre, massemord, deporteringer og tvangskollektivisering.

Det skorter ikke på eksempler, når man vil fortælle om rædslerne under den tidligere sovjet-leder Josef Stalins regime. I løbet af de cirka 30 år, han stod i spidsen for Sovjetunionen, døde millioner og atter millioner af sovjetborgere som et resultat af hans handlinger.

På trods af historiens grumme fakta viser en ny undersøgelse, at Stalin stadig nyder stor anerkendelse blandt borgere i tidligere sovjet-lande i dag. Det er den internationale tænketank Carnegie Endowment, der de seneste måneder har foretaget en meningsmåling i Rusland, Georgien, Aserbajdsjan og Armenien, hvor befolkningerne er blevet spurgt til deres syn på Stalin.

SE BILLEDERNE
: Stalingrad genopstår for at markere Anden Verdenskrigs blodigste slag

Tænketanken konkluderer, at opbakningen til Stalin er steget markant, siden Sovjet kollapsede i 1991. I Rusland svarer 42 procent af befolkningen, at Stalin er den mest indflydelsesrige historiske figur. Og over en fjerdedel af russerne svarer direkte, at de har et positivt syn på Stalin.

I morgen er det 60 år siden, at Stalin døde. Men ifølge Carnegie Endowment er den kommunistiske leder stadig en reel del af den russiske virkelighed i dag.

Vores undersøgelse bekræfter desværre, at i en postsovjetisk tid tilhører Stalin nutiden, ikke fortiden, skriver senioranalytiker Thomas de Waal i Carnegei Endowments rapport.

Russernes positive syn på Stalin skal dog tages med et gran salt, mener Erik Kulavig, leder for Center for Koldkrigsstudier på Syddansk Universitet. Han understreger, at der er en dobbelthed i russernes holdning til Stalin.

LÆS OGSÅ: Putin: Lenin er en kommunistisk helgen

Der hersker en udbredt stolthed og respekt i Rusland for Stalins militære sejr under Anden Verdenskrig. Men mens russerne anser ham som en vigtig figur, vil de fleste i samme åndedrag sige, at man ikke må glemme, at hans regime kostede millioner af mennesker livet, siger Erik Kulavig.

Stalin udgør dermed en flertydig størrelse i russernes nationale identitet. Selvom op mod halvdelen af russerne ser ham som den vigtigste russiske person i historien, er han på mange måder en skjult helt. Hans forgænger på posten som Sovjetleder, Vladimir Lenin, står stadig som statue i adskillige russiske byer. Men det er så godt som umuligt at opstøve et gadenavn eller en statue af Stalin.

Det dobbelte syn på Stalin viser sig også i den nye meningsmåling. 60 procent af russerne svarer, at Stalins sejr i Anden Verdenskrig overskygger regimets forbrydelser mod befolkningen. Samtidig svarer over halvdelen af russerne, at Stalins undertrykkelse ikke kan retfærdiggøres.

LÆS OGSÅ
: Russerne har selv bygget tronen til Putin

Havde en lignende meningsmåling i Tyskland vist, at der var et udbredt positivt syn på Hitler, er det nærliggende at tro, at det ville have vakt særdeles dybe internationale panderynker. Men omverdenen kan tage det med ro i forhold til russernes Stalin-fascination, siger Erik Kulavig. Der er ikke tale om en nystalinistisk opblomstring.

Fascinationen bunder primært i nostalgi og tanker om en stor krigssejr. Der ligger stadig en erindring i de fleste russiske familier om, hvor forfærdeligt det egentlig var under Stalin. Og det er et meget lille mindretal, der ønsker sig tilbage dertil. Prostalinistiske demonstrationer i Rusland i dag er uhyre sjældne, siger han.

Carnegei Endowment understreger i deres rapport, at man især har kunnet se en opblomstring af Stalin-fascinationen i Rusland, siden Putin kom til magten i 2000. Og det kan der være en god grund til, siger Karsten Jakob Møller, Ruslands-ekspert fra Dansk Institut for Internationale Studier og blandt andet forfatter til bogen Fra kaos til Putin.

Putin spiller på mange af de samme strenge, som Stalin gjorde. Han prøver at være den form for stærke, paternalistiske figur, som mange russere leder tilbage til Stalin. Samtidig er hans fortælling, at Rusland i dag er omgivet af fjender, der vil landet det ondt. Derfor er det nødvendigt at stå sammen om nationen. Putin nævner aldrig Stalin direkte, men det er samme forståelse af den stærke stat, han bygger videre på, siger Karsten Jakob Møller.

LÆS OGSÅ: Minister vil begrave Lenin efter 88 år

Med Carnegei Endowments undersøgelse er det første gang, at man måler Stalins popularitet på tværs af tidligere Sovjetlande. Stalin blev født og voksede op i Georgien. Og det er her, at man finder det absolut mest positive syn på den tidligere diktator.

45 procent af georgierne svarer direkte, at de har et positivt syn på deres gamle leder.

Det handler om, at nationalismen står meget stærkt i Georgien, siger Katrine Bendtsen Gotfredsen, der skriver ph.d. på Københavns Universitet om Stalin-museet i Stalins fødeby Gori i Georgien.

Stoltheden bunder helt grundlæggende i, at han var georgier. Han opfyldte nogle af de nationale værdier ved blandt andet at være dygtig til at skrive poesi. Og han var god til at synge georgiske sange. Som barn sang han for eksempel i kirkekoret i Gori. Men det er et meget ambivalent forhold, mange georgiere har til ham, hvor man både anerkender, at han var en stor statsmand for Georgien, og at han stod bag nogle frygtelige forbrydelser, siger hun.

Det er gennemgående for alle fire lande i undersøgelsen, at det primært er hos den ældre generation, at Stalin stadig står positivt i erindringen. Blandt de yngre generationer er der langt flere, der forholder sig negativt til eller er uinteresseret i Stalin.

Og i Aserbajdsjan står man over for en helt anden form for problemer. Her svarer 39 procent af de unge, at de ikke ved, hvem Stalin er.

Grafik: Klik på de enkelte årstal og se, hvordan det skifter i forhold til, hvilke historiske personer russerne vurderer som de vigtigste