Nazistyrets rædsler var mere omfattende end hidtil antaget

Antallet af nazisternes dødslejre og ghettoer var langt større end anslået i tidligere vurderinger, viser ny forskning fra USA

Der var flere kz-lejre under nazitiden, end man hidtil har regnet med, viser ny undersøgelse. (Arkivfoto fra kz-lejr)
Der var flere kz-lejre under nazitiden, end man hidtil har regnet med, viser ny undersøgelse. (Arkivfoto fra kz-lejr). Foto: Scanpix.

Det netværk af koncentrationslejre, fængsler og ghettoer, som nazisterne skabte for at dræbe og undertrykke millioner af jøder og andre uønskede, var langt mere omfattende end hidtil antaget. Det viser opsigtsvækkende ny forskning fra historikere tilknyttet det amerikanske Holocaust Memorial Museum i hovedstaden Washington.

Forskerne, der deltager i et stort mangeårigt projekt, har som de første nogensinde systematisk registreret samtlige både store og små lejre, ghettoer og fængsler drevet af Adolf Hitlers regime og er nået frem til et samlet tal på 42.500 centre, hvilket er mere end dobbelt så mange som antaget i tidligere vurderinger.

De baserer deres konklusioner på data indhentet siden 2000 fra en lang række førhen spredte regionale arkiver, mindesmærker og forskningsprojekter.

Det høje tal chokerer internationale holocaust-eksperter, der påpeger, at tallet kaster nyt lys over det enorme omfang af nazisternes døds- og undertrykkelsesmaskineri.

Tallene er langt højere, end vi oprindeligt troede. Vi vidste førhen, hvor forfærdeligt livet var i lejrene og ghettoerne, men tallene er utrolige, siger Hartmut Berghoff, der er direktør for historie-instituttet German Historical Institute i Washington, hvor forskningen for nylig blev præsenteret, til avisen New York Times.

Forskningen fra Holocaust Memorial Museum omfatter både kendte dødscentre såsom Auschwitz og Bergen-Belsen samt langt mindre arbejdslejre såsom München-Schwabing i Tyskland, hvor små grupper på ned til et dusin fanger angiveligt blev pisket og tvunget til at udføre hus- og havearbejde for en glødende nazitilhænger, der gik under navnet søster Pia. Dertil kommer adskillige såkaldte omsorgscentre, hvor gravide blev udsat for ufrivillige aborter, og bordeller, hvor sexslaver blev tvunget til samleje med tyske militærfolk.

LÆS OGSÅ: Hvordan håndterer tyskerne fortiden i dag?

I alt talte de amerikanske forskere 30.000 arbejdslejre, 1150 jødiske ghettoer, 980 koncentrationslejre, 1000 krigsfangelejre, 500 bordeller og tusinder af andre lejre brugt til blandt andet at aflive gamle og syge, til at tyskgøre fanger, til at udføre tvungne aborter og til at transportere ofre til drabscentre.

Ifølge en af projektets ledende forskere, Martin Dean, tyder opdagelserne på, at mange af datidens tyske borgere vidste, hvad der foregik i naziregimet, også selvom de efter krigen hævdede, at de intet vidste.

Du kunne bogstaveligt talt ikke bevæge dig noget sted hen i Tyskland uden at støde ind i slavearbejdslejre, krigsfangelejre, koncentrationslejre. De var overalt, siger han til New York Times.

Martin Dean og hans kolleger vurderer, at i alt 15-20 millioner mennesker blev fængslet eller dræbt af nazisterne og marionetregimer i besatte lande såsom Frankrig og Rumænien.

Ifølge forskerne ændrer projektet også ved holocaust-forskeres forståelse af, hvordan nazisternes system af lejre og ghettoer udviklede sig. Ved indledningen af Hitlers styre i 1933 etablerede regimet 110 lejre, der var designet til at huse cirka 10.000 politiske modstandere.

I takt med at Tyskland begyndte at besætte sine europæiske naboer, blev brugen af lejre og ghettoer udvidet til at inddæmme og nogle gange dræbe ikke alene jøder, men også romaer, homoseksuelle, polakker, russere og andre østeuropæiske etniske grupper.

USAs Holocaust Memorial Museum planlægger at udgive forskningsresultaterne som et leksikon i syv bind, hvoraf de to første allerede er udkommet. Cirka 400 akademiske bidragsydere deltager i forskningsprojektet.