Mord i den svenske skærgård

Viveca Stens nye krimi, I kampens hede, er god, gedigen underholdning

Mord i den svenske skærgård

Viveca Sten hører til blandt de bedre af de mange svenske krimiforfattere. Hun leverer solid og gedigen underholdning med sine krimier, der alle foregår på den lille ø Sandhamn i den stockholmske skærgård.

I kampens hede, der udkommer i morgen, er den femte i rækken af Viveca Stens skærgårdskrimier, har også det meste af handlingen henlagt til Sandhamn, selvom en del af forhistorien udspiller sig i et rigmandskvarter i Stockholm.

En gruppe teenagere har lånt en af forældrenes store både og vil sejle til Sandhamn for at fejre midsommer. En sværm af både anløber den lille havn, og tusinde af unge fester og drikker. I dette virvar af druk, stoffer og høj musik forsvinder den 15-årige Victor. En hundelufter finder næste morgen liget af den 15-årige, og som i Stens øvrige krimier er det kriminalinspektør Thomas Andreasson, der kaldes til øen for at stå i spidsen for opklaringen. Her får han som altid hjælp af barndomsveninden, juristen og den stedkendte Nora Linde, der har hus på Sandhamn, hvor familien tilbringer sommeren. Nora kan forsyne Thomas med oplysninger om lokalsamfundet, men i I kampens hede har hun nok at se til selv, for kærestens teenagedatter er ikke kommet hjem fra midsommerfesten, og Nora har nok at se til med at hjælpe kæresten i eftersøgningen af datteren.

LÆS OGSÅ: Emigrationshistorie forklædt som tysk krimi

Imens arbejder Thomas og kolleger på opklaringen af mordet. Det skal dog vise sig, at der er en vis sammenhæng med datterens forsvinden og mordet på den 15-årige Victor. Men først og fremmest tegner opklaringsarbejdet et billede af teenagere, der i en uhyggelig tidlig alder stifter bekendtskab med både stoffer og alkohol. Fraværende forældre, der har nok i sig selv, eller svage voksne, der opfører sig mere som børn end de unge, og de unge selv, der som kompensation for forældreansvar har masser af penge og kan gøre, lige hvad de har lyst til, er en farlig blanding.

Viveca Sten fortæller selv i sit efterord, hvordan hun, der siden barnsben som bøgernes Nora har tilbragt sine ferier på Sandhamn, oplevede en midsommeraften for et par år siden i havnen på øen. Ud af den oplevelse fik hun idéen til I kampens hede, der således også er et bidrag i debatten om et problem, som Sverige ikke er ene om, nemlig unges umådeholdne alkohol- og stofmisbrug.

Men I kampens hede er dog først og fremmest en veldrejet krimi: spændende og velskrevet med gode personskildringer og indimellem nærmest lyriske beskrivelser af den smukke skærgård.