Opposition uden modtræk til Egyptens islamiske projekt

Beslutning om at boykotte det kommende parlamentsvalg skaber ny heftig debat i et land ramt af overgangskrise

Når egypterne igen går til valgurnerne for at stemme til parlamentsvalget vil de ikke kunne sætte krydset ved NSF, landets største oppositionsbevægelse, da de boykotter valget.
Når egypterne igen går til valgurnerne for at stemme til parlamentsvalget vil de ikke kunne sætte krydset ved NSF, landets største oppositionsbevægelse, da de boykotter valget. Foto: Qin Haishi Denmark.

Skuffelse er et mildt ord, når stemningen hos den egyptiske opposition skal beskrives. Siden præsident Mohammed Mursi blev præsident i juli 2012, har den politiske opposition demonstreret i gaderne uden at opnå noget.

I øjeblikket er oppositionen svag og lider af interne splittelser. På den baggrund har den største oppositionsgruppe, NSF, Den Nationale Frelselsesfront, taget en afgørende beslutning om at boykotte det kommende parlamentsvalg, der starter i slutningen af april.

Måske er det, fordi en egyptisk undersøgelse viser, at 35 procent af befolkningen ikke har hørt om NSF, der ellers ledes af prominente skikkelser som Mohammed el-Baradei, chef for FNs atomagentur, Hamdeen Sabahi, en kendt oppositionspolitiker gennem mange år, og Amr Moussa, tidligere generalsekretær for Den Arabiske Liga. Måske er det, fordi oppositionen hænger i laser og ikke har formået at præsentere et alternativ, ikke engang en politisk strategi, for den egyptiske befolkning. Måske er det frygten for endnu et smertefuldt nederlag til Det Muslimske Broderskab og salafi-islamisterne. Måske er det en blanding.

Oppositionen står med sin skrøbelige struktur og interne splittelser til at få et dårligt valg. Mange af tilhængerne er uimponerede over oppositionens opvisning, siger Nervana Mahmoud, en egyptisk blogger og forfatter.

Læs Nervana Mahmouds artikel om den egyptiske opposition

Hun antyder, at boykot måske er den eneste udvej for oppositionen på kort og langt sigt. På den betingelse, at alle oppositionsgrupper bliver enige om at boykotte valget i samlet flok.

LÆS OGSÅ: Opposition er splittet før afstemning

Hun mener, at en boykot kan markere en slags orlov, hvor oppositionen kan distancere sig fra volden i gaderne og samle sine tropper for at vise, at den bekymrer sig for landets interesser og ikke kun den fremtidige magt.

Islamisterne har suget luften ud af Egyptens politiske scene. Det er på tide, at oppositionen reorganiserer sig og vender tilbage med frisk luft, siger Nervana Mahmoud.

Men skribent for dagbladet al-Ahram Gamal Essam ed-Din er ikke sikker på, at oppositionen vil få mulighed for at vende tilbage med frisk luft, hvis de boykotter det kommende valg.

Broderskabet kan sætte sig tungere på magten og isolere oppositionen yderligere, hvis det ikke lykkes oppositionen at overbevise befolkningen om, at Mohammed Mursi er lige så autoritær som sin forgænger, Hosni Mubarak, siger han.

I øjeblikket forsøger den egyptiske opposition at føre en såkaldt oplysningskampagne, der skal forklare egypterne, hvorfor den har valgt at boykotte parlamentsvalget.

Og selvom Det Muslimske Broderskabs politikere på grund af de seneste sammenstød er blevet bandlyst fra at føre kampagne i byer som Port Said, er opfattelsen hos såvel broderskabet som oppositionen, at det kommende valg også vil falde i islamisternes favør.Ved parlamentsvalget i 2011 fik Det Muslimske Broderskab og salafisterne mere end 70 procent af stemmerne.