Det Sixtinske Kapel er klar til konklavet

To ovne og udstyr, der kan forhindre kommunikation og aflytning af kardinalernes forhandlinger, er vigtige instrumenter, når 115 kardinaler i morgen træder sammen for at vælge en ny pave

Pressefolk fra hele verden – her et canadisk tv-hold – gør sig klar til at transmittere fra Peterspladsen, når konklavet træder sammen i morgen. –
Pressefolk fra hele verden – her et canadisk tv-hold – gør sig klar til at transmittere fra Peterspladsen, når konklavet træder sammen i morgen. –. Foto: .

Det var pave Gregor X, som i 1274 besluttede, at paverne skal vælges Cum Clave, bag lås og slå.

Han var selv blevet valgt efter endeløse forhandlinger. Da kardinalerne ikke var blevet enige efter to år og ni måneder, blev de ganske enkelt muret inde og truet med hverken at få mad eller drikke, hvis ikke de snart udpegede en ny pave.

Det virkede, og i bullen Ubi periculum slog Gregor fast, at hvis kardinalerne ikke har fundet en pave efter fem dage, bliver de sat på vand og brød.

LÆS OGSÅ:
Bliv klogere på konklavet i Vatikanet

Denne trussel står i teorien ved magt, når de 115 kardinaler i morgen eftermiddag træder ind i Det Sixtinske Kapel efter den særlige messe i Peterskirken, Pro eligendo Romano Pontifice, for at vælge pave Benedikts efterfølger.

Ubi periculum er stadig, i en let afstøvet udgave, konklavets grundlov. Pavevalget følger en århundredgammel drejebog, men et konklave anno 2013 må ikke desto mindre tage højde for forhold, som Gregor næppe havde forestillet sig.

Kapellet er ikke mindst blevet blevet udstyret med elektronisk materiel, såkaldte jammere, der skal forhindre, at kardinalernes forhandlinger aflyttes, eller at de selv skulle blive fristet til at lække detaljer til omverdenen.

BAGGRUND: Det Sixtinske Kapel - pavens huskapel (med billedserie)

Efter Vatileaks-skandalen, hvor fortrolige dokumenter blev lækket til italienske journalister, kan man forvente, at denne forholdsregel har topprioritet. Kardinalerne har desuden fået forbud mod at twitte eller på anden måde kommentere pavevalget over deres mobiltelefoner, ikke mindst når de hver aften indlogeres i Domus Sanctae Marthae for natten. Gør de det alligevel, vil de blive ekskommunikeret af den katolske kirke.

Da pave Benedikts forgænger, Johannes Paul II, blev valgt i 1978, var det tilstrækkeligt at håndhæve den gamle regel om at brænde både stemmesedler og kardinalernes noter efter hver afstemning, så længe der ikke er to tredjedels flertal for en kandidat.

To ovne er blevet installeret og forbundet med et skorstensrør, der stikker ud gennem et vindue i kapellets tag. I den ene, som har været anvendt siden valget af Pius XII i 1939, og hvor datoer for konklaver er indgraveret, brændes kardinalernes stemmesedler og deres noter efter hver afstemning.

Traditionelt tilsatte man halm eller andet, der gav sort røg, når der ikke var de nødvendige to trediedeles flertal, som tegn på at en ny afstemning var nødvendig. Men det kunne være vanskeligt at skelne den sorte røg fra den hvide, der viser, at en ny pave er udpeget. Derfor blev en ekstra elektronisk styret ovn føjet til ved den foregående konklav i 2005 for at sende det berømte røgsignal.

Langs væggene står stole og borde dækket med bordeaux-farvede duge, hvor kardinalerne kan sidde under forhandlingerne og udfylde stemmesedlerne, som de derefter lægger i en forgyldt kalk.

Kapellets marmorgulv er blevet dækket med et træ-gulv, dels for at beskytte marmorudsmykningerne, dels for at kardinalerne ikke skal snuble på det ujævne gulv.

Kilder blandt kardinalerne har erklæret til italiensk presse, at en ny pave kan være valgt allerede efter to eller tre dage, hvilket har været normen ved de seneste pavevalg.

Ikke siden 1922 har kardinalerne haft brug for alle fem dage, inden de, i teorien, risikerer at blive sat på vand og brød.