Orbán forsvarer sin forfatning i EU

Den ungarske statsminister brugte EU-topmøde til at forsvare kontroversielle forfatningsændringer, der udvander en række retlige og sociale forhold i landet

Ved et tætpakket pressemøde afviste Viktor Orbán, at ændringerne, der blandt andet grundlovsfæster muligheden for at give hjemløse bøder for at sove på gaden, definerer en familie som far, mor og børn og begrænser godkendelsen af trossamfund, skulle være det mindste problematiske.
Ved et tætpakket pressemøde afviste Viktor Orbán, at ændringerne, der blandt andet grundlovsfæster muligheden for at give hjemløse bøder for at sove på gaden, definerer en familie som far, mor og børn og begrænser godkendelsen af trossamfund, skulle være det mindste problematiske. Foto: Thierry Roge Denmark.

En kamplysten ungarsk statsminister valgte at bruge det igangværende EU-topmøde i Bruxelles som sin egen private ølkasse til at give igen på den internationale kritik af grundlovsændringer i landet, som har givet genlyd i det internationale samfund.

Ved et tætpakket pressemøde afviste Viktor Orbán, at ændringerne, der blandt andet grundlovsfæster muligheden for at give hjemløse bøder for at sove på gaden, definerer en familie som far, mor og børn og begrænser godkendelsen af trossamfund, skulle være det mindste problematiske.

LÆS OGSÅ:
EU bør følge Ungarn nøje

Kritiske røster fra EU-institutionerne, Europarådet og den amerikanske regering om blandt andet indskrænkningen af den nationale forfatningsdomstol blev affejet som grundløse misforståelser fra folk, der bare ikke har forstået ændringerne i den ungarske grundlov.

Det er svært at have en diskussion med nogen, der først kritiserer og derefter kigger på fakta, fastholdt Orbán og understregede, at han var blevet mødt med vrede, lidenskab, en stærk følelse af undertrykkelse og endda med had, men ikke med kendsgerninger fra omverdenen.

Det er den fjerde opstramning af grundloven på bare et par år. Det har givet den ungarske statsminister tilnavnet Viktatoren fra Orbanistan, fordi han har brugt sit totredjedels flertal i parlamentet til at vedtage en stor mængde vidtgående love. Allerede sidste år ledte det til pres fra EU-institutionerne, der blandt andet gjorde, at han måtte afvige fra planer om at tvinge en hel generation af dommere på tidligere pension.

Den europæiske justitskommissær, Viviane Reding, lod i går forstå, at hun er klar til at bruge alle forhåndenværende instrumenter i unionens demokrativærktøjskasse såsom stemmeretsinddragelse og tilbageholdelse af EU-midler, hvis Kommissionens eksperter finder, at Orbán har forbrudt sig mod EU-reglerne.

Kommissionen er traktaternes vogter og ser ikke passivt til, når grundbestanddele af en forfatning bliver trådt under fode, sagde Viviane Reding ved et møde i Forbundsdagen i Berlin, hvor hun understregede, at der allerede i løbet af de næste par uger vil kunne ligge en redegørelse klar.

Man leger ikke med grundloven, understregede den luxembourgske kommissær.

Europa-Parlamentets formand, socialdemokraten Martin Schultz, brugte dele af sin sparsomme taletid til stats- og regeringscheferne på topmødet til at dele sin store bekymring om den ungarske kurs.

EU er et værdifælleskab. Vi forsøger at leve op til de værdier i vores forhold til andre lande og institutioner. Derfor er det desto vigtigere, at vores grundlæggende rettigheder også bliver respekteret inden for unionen. Vi kan ikke tie stille, når et medlemsland blæser på dem, sagde Martin Schulz til topmødedeltagerne.

Den danske statsminister afviste på forhånd at rejse sagen over for Orbán med den begrundelse, at hun afventer EU-Kommissionens samlede vurdering af forfatningsændringerne. Det sker på trods af, at den danske udenrigsminister selv har været medunderskriver på et brev, der opfordrer EU-maskineriet til at finde nye måder at sikre sig, at unionens medlemmer holder sig på dydens smalle sti, når det gælder unionens demokratiske værdier.

Problemstillingen var heller ikke en officiel del af dagsordenen på det todages topmøde, der slutter i dag, og som skal tage bestik af unionens økonomiske sammenhængskraft på et tidspunkt, hvor EUs statistikbureau Eurostat konstaterer rekordhøje 26,2 millioner arbejdsløse i unionen, og hvor Røde Kors netop har meldt ud, at deres uddeling af fødevarer ikke har været så høj siden Anden Verdenskrig.

Men de hjemløses paraplyorganisation, FEANTSA, appellerede til stats- og regeringscheferne om at holde ungarerne op på deres ansvar:

Hverken fjernelsen af hjemløse fra offentlige pladser eller at opfordre dem til at tage mod socialhjælp bør være en del af en grundlov.