Metropolit vil sælge Rolex og betaler elforbrug

Den bulgarske metropolit Nikolaj har sat sit dyre Rolex ur til salg, så en kirke i hans bispedømme kan betale en høj elregning

Nikolaj, hvis titel som metropolit i den bulgarske ortodokse kirke svarer til titlen som ærkebiskop, har sammen med andre højtstå-ende kirkelige personer, været længe i mediernes og offentlighedens søgelys på grund af det luksuriøse liv mange af dem lever. –
Nikolaj, hvis titel som metropolit i den bulgarske ortodokse kirke svarer til titlen som ærkebiskop, har sammen med andre højtstå-ende kirkelige personer, været længe i mediernes og offentlighedens søgelys på grund af det luksuriøse liv mange af dem lever. –. Foto: .

Den kontroversielle bulgarske metropolit Nikolaj, som er kendt for sit ekstravagante liv og lidenskab for dyre ting, har besluttet sig for at sælge sit dyre Rolex ur for at donere beløbet til kirken Sankt Marina i byen Plovdiv.

Kirken, som ligger i hans bispedømme, er kommet i vanskeligheder på grund af en usædvanlig stor elregning, som den ikke er i stand til at betale.

Nikolajs Rolex skulle ifølge den bulgarske nyhedstjeneste Novinite udbydes på en auktion den 10. marts til en startpris på omkring 44.000 kroner. Auktionen blev dog på grund af den store medieomtale, hele sagen har fået i bulgarske medier, ikke til noget, da ingen auktionsdeltagere var mødt op. Der vil ifølge de bulgarske medier blive afholdt en ny auktion på et senere tidspunkt.

De 44.000 kroner er et langt større beløb end den elregning, der skal betales. Det overskydende beløb vil Nikolaj, ifølge Novinite, donere til kirken.

Nikolaj, hvis titel som metropolit i den bulgarske ortodokse kirke svarer til titlen som ærkebiskop, har sammen med andre højtstående kirkelige personer, været længe i mediernes og offentlighedens søgelys på grund af det luksuriøse liv mange af dem lever. Det er formentlig heller ingen tilfældighed, at metropolit Nikolaj sælger sit dyre ur netop nu.

Bulgarien oplever for tiden store folkelige protester og demonstrationer, som fore-løbigt har resulteret i, at den bulgarske regering er gået af. Landet har i øjeblikket ikke nogen regering og situationen i landet betegnes som alvorlig, da urolighederne og demonstrationerne fortsat står på, til trods for, at der er udskrevet parlamentsvalg til den 12. maj.

Urolighederne er blevet udløst af netop stigende priser på elektricitet, så Nikolajs gestus med at sætte sit ur til salg, kan være et forsøg på at undertrykke befolkningens vrede i forhold til den udbredte fattigdom i landet og et forsøg på at undertrykke en stigende vrede på kirkens rigdom. Metropolit Nikolaj er nemlig langtfra den eneste højstående kirkelig med en hang til luksus, som oven i købet bliver vist i offentligheden uden nogen form for hæmninger.

Hans kollega i byen Varna ved Sortehavet, metropolit Kiril, som er kendt for sin lidenskab for dyre biler, er ejer af en luksuriøs Lincoln limousine, som i bulgarske forhold er en uopnåelig drøm for de fleste. De bulgarske medier har tidligere rapporteret om situationer, hvor han blandt andet uddelte vievand til de troende siddende i sin luksuriøse limousine. I et land plaget af udbredt fattigdom er den slags handlinger formentlig ikke noget, der gør kirken populær blandt befolkningen. Den bulgarske ortodokse kirkes image er heller ikke ligefrem blevet bedre af, efter en undersøgelse af arkiverne fra Bulgariens tid under kommunisterne, som blev offentliggjort sidste år viste, at 11 ud af de i alt 15 bulgarske metropoliter under det kommunistiske styre samarbejdede med det hemmelige politi. Metropolit Nikolaj er for ung til at kunne være en af dem, men det muligvis en god idé alligevel at holde lav profil.