De vilde idéers vidunderbarn

Kasper Holten er en højt begavet, men også kontroversielt eksperimenterende operachef. På fredag fylder han 40 år

Kasper Holten har haft en kometkarriere som operachef og regnes i dag blandt verdens førende operachefer. –
Kasper Holten har haft en kometkarriere som operachef og regnes i dag blandt verdens førende operachefer. –. Foto: Christian Als.

Allerede som student blev Kasper Holten nyhedsstof, da han fik hele tolv 13-taller til sin studentereksamen. Og da studieværten på TV 2-nyhederne dengang spurgte ham, hvad han havde tænkt sig at bruge sit lyse hoved til i fremtiden, svarede Kasper Holten prompte:

Jeg har en drøm om engang at blive instruktør, fordi teater er min store lidenskab.

Den drøm har stjernestudenten, der i øvrigt er søn af cand.polit. Henning Holten og tidligere nationalbankdirektør, cand.polit. Bodil Nyboe Andersen, mildt sagt udlevet. For siden har han opsat mere end 50 operaer både herhjemme og i udlandet. Og i dag er Kasper Holten operachef for et af verdens fineste operahuse Royal Opera House, Covent Garden i London.

Kasper Holten blev også bidt af opera i en meget tidlig alder. Han har udtalt, at han allerede som en lille dreng blev helt høj af at høre sin første plade med Wagner. Og da han blev ældre, skrev han som 12-årig sit eget lille operamagasin og øvede sig i at opføre opera på et dukketeater derhjemme. På den måde skabte han grobunden for sin senere kometkarriere, der for alvor tog fart, da han som 23-årig blev kunstnerisk leder af Aarhus Sommeropera og året efter blev dramaturg ved Aalborg Teater, hvor han blandt andet opsatte Romeo og Julie.

LÆS OGSÅ: Danmission får ny programkoordinator

Kasper Holtens usædvanlige talent blev bemærket, og i 2000 blev han headhuntet til at blive operachef ved Det Kongelige Teater. Det førte den unge operaelsker ud til det store publikum.

Kasper Holten hører utvivlsomt hjemme i superligaen af den internationale operascene. Som operachef på Det Kongelige Teater var han med til at give det nye operahus en flyvende start i samarbejde med dirigenten Michael Schønwandt, siger Kristeligt Dagblads musikanmelder Peter Dürrfeld og tilføjer, at Holten også har delt vandende med sine til tider vilde formeksperimenter på scenen.

En del af de trofaste operagæster har nok følte, at hans sceneshow med for eksempel FCK-trøjer til operaen Maskarade har fyldt for meget i forhold til musikken. Men hans stil har til gengæld trukket mange nye i operaen og skabt mere opmærksomhed om dansk opera, siger Peter Dürrfeld.

Især vakte det international bevågenhed, da Kasper Holten skabte en moderne opsætning af Richard Wagners store musikdrama Nibelungens ring delopført fra 2003 og opført samlet i 2006 på Operaen. Her kunne man se den klassiske opera i en opsætning, hvor operaskuespillerne taler i mobiltelefoner, går i cowboybukser og tager kokain på scenen. Og Kasper Holten har på den måde været med til at rive operaen ud af dens traditionelle rammer:

Kunst kommer der kun ud af at være personlig. Da der ikke findes noget facit, men kun fortolkninger, kan det kun blive spændende, hvis jeg prøver at blive personlig, forklarer han selv i portrætfilmen om ham, Ringen fra 2006.

Samme år blev han i øvrigt udnævnt til adjungeret professor ved Copenhagen Business School. Siden har han selv skabt filmen JUAN, en engelsksproget biografversion af Mozarts opera Don Giovanni, der også blev vist i danske biografer i 2011. Og i 2011 tiltrådte han samtidig sin nuværende stilling som operachef i London. Privat bor han i London sammen med sin kæreste, Signe Fabricius, og parrets datter, der kom til verden sidste år.