Lukkede kirker sættes til salg på det frie marked

Ejendomsmægler overtager salget af to lukkede kirker i København. Formentlig første gang, at folkekirken udbyder kirker på det frie marked, vurderer forsker

Konfirmanderne i selskab med Peterskirken. De har forberedt sig grundigt til turen til Rom og vil - når de tager flyet i morgen - snart få mulighed for at opleve Peterskirken "in real life".
Konfirmanderne i selskab med Peterskirken. De har forberedt sig grundigt til turen til Rom og vil - når de tager flyet i morgen - snart få mulighed for at opleve Peterskirken "in real life". . Foto: Torkil AdsersenDenmark.

Det har været en benhård beslutning. Menighederne i Samuels Kirke og Blågårds Kirke har tøvet, sørget og endelig truffet en beslutning: De to cirka 90 år gamle kirker midt i København skal lukke.

Dermed sætter to af de i alt 14 lukningstruede kirker i hovedstaden punktum for en proces, der har været både lang og kontroversiel.

LÆS OGSÅ: Forslag: Kirker skal tillade ikke-kirkelige aktiviteter

Den folkekirkelige organisation Kirkefondet, som ejer de to kirker, overdrager nu bygningerne til en ejendomsmægler, der skal stå for en udbudsrunde, hvor alle kan byde på kirkerne. Ifølge Kirkefondets generalsekretær, Morten Skrubbeltrang, skal salget gå så hurtigt som muligt.

Menighedsrådene er enige, det har været en svær beslutning at træffe, og nu vil vi gerne hurtigt i gang. Vi kan ikke være tjent med ikke at vide, hvad der skal ske med bygningerne, og der kunne hurtigt gå mange måneder, hvor de ville stå tomme og forfalde. Det ville være uansvarligt at sidde og vente på, at alle de andre kirker, der er på tale, bliver enige, siger han.

Selvom alle kan byde på de to kirker, er der grænser for, hvem Kirkefondet vil sælge til.

LÆS OGSÅ: Lukkede kirker kan ende som natklubber og supermarkeder

Migrantmenigheder og andre kirkesamfund ville være meget oplagte. Sociale og kulturelle formål kunne vi også sagtens gå med til, men hvad angår kommercielle formål, vil vi være smagsdommere og sige, at alt ikke er lige godt. Kontorfællesskaber kunne være okay, men ikke supermarked eller diskotek. Det er bygninger, der ligger godt, men det handler ikke om, at vi skal sælge til den højeste pris formålet er vigtigt for os, siger Morten Skrubbeltrang.

Ifølge Hans Raun Iversen, lektor i teologi ved Københavns Universitet, er det formentlig første gang, at folkekirken udbyder kirker på det frie marked.

Der er nedlagt hundredvis af kirker, men de har mange steder været for gamle eller for dårlige i stand. Nu kan man sige, at folkekirken går på det frie marked. Det er det nye, siger han.

Man skal dog være forsigtig med at konkludere, at de andre lukningstruede kirker i København får lettere ved at dreje nøglen om, blot fordi de to kirker er gået med til at blive lukket. Det vurderer Hans Raun Iversen.

Menighedsrådene i de to kirker er jo enige i beslutningen. Sådan er det langtfra med alle de andre kirker. Det, at lukningerne overhovedet kommer i gang, kan måske gøre det mindre skræmmende for andre, men det kan også virke afskrækkende det kan gå begge veje.

Ejendomsmægler og direktør Peter Lassen fra Colliers International Danmark A/S, som skal varetage salget af de to kirker, har aldrig før stået for salg af en kirke. Firmaets opgave er at markedsføre og fremvise kirkerne til køberne.

Det er en superspændende opgave for en ejendomsmægler, for sådan en kirke giver en masse associationer i forhold til, hvad man kan bruge den til, siger han, men vil ikke vurdere, hvad kirkerne er værd, eller hvad han mener, de kan bruges til:

Jeg skal ikke gætte på priser eller komme med mine forslag, før Kirkefondet har sat sig ned efter udbudsrunden og fundet ud af, hvem de vil handle med.

Ifølge ejendomsmægler Leif Olsen, som har mange års erfaring med at sælge tidligere statslige ejendomme såsom fængsler, skoler og kaserner, bliver det intet problem at sælge de to kirkebygninger:

I praksis vil der altid være nogen, der kan bruge sådan en bygning særligt når den ligger i københavnsområdet. Jeg kunne godt forestille mig, at virksomheder for eksempel inden for modebranchen kunne være interesseret i at bruge sådan en bygning til showrooms, hvor man kunne præsentere sine varer på en meget fin måde. Men siger man nej til den slags købere, siger man også nej til dem, der giver mest.

Udbudsrunden for Samuels Kirke og Blågårds Kirke begynder midt i april og løber to måneder frem. En arbejdsgruppe arbejder desuden på at gøre Sct. Andreas Kirke, som også er blandt de lukningstruede kirker, til et såkaldt bibliarium et læringscenter om Bibelen.