Lærerkonflikt: 40.000 demonstranter på vej mod Christiansborg

Op mod 40.000 demonstranter forventes at fylde Christiansborg Slotsplads i dag klokken 16, til den foreløbigt største demonstration i konflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening

Op mod 40.000 demonstranter forventes at fylde Christiansborg Slotsplads i dag klokken 16, til den foreløbigt største demonstration i konflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening. Sebastian Dorset er konferencier, og blandt andre Rasmus Nøhr og Tim Christensen skal optræde.
Op mod 40.000 demonstranter forventes at fylde Christiansborg Slotsplads i dag klokken 16, til den foreløbigt største demonstration i konflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening. Sebastian Dorset er konferencier, og blandt andre Rasmus Nøhr og Tim Christensen skal optræde. Foto: Jens Nørgaard LarsenDanmark.

Demonstrationen er ikke kun et forsvar for folkeskolen, den er et forsvar for Den Danske Model."

Sådan udtaler formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, få timer før konfliktens hidtil største demonstration sættes i gang i eftermiddag. Demonstrationens arrangører forventer, at mindst 40.000 demonstranter fra hele landet vil møde op på Christiansborg Slotsplads under parolen: Lærerne er de første. Hvem bliver de næste?"

LÆS OGSÅ: Kommunerne: Vi er stålsatte i vores krav til lærerne

Lærere fra hele landet valfarter med busser til hovedstaden. I en bus fra Jylland sidder skolelærere fra Saksild Skole, Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg og Vestermarkskolen i Odder. Kampgejsten er høj.

Det er stort og historisk, at vi samles så mange mennesker derovre. Det nytter jo ikke noget, at vi ligger os ned og lader os køre over. Vi synes ikke, det er den rigtige vej at gå, siger Stine Langhøj fra Vestermarkskolen i Odder.

Alligevel tvivler hun på den reelle indflydelse, som demonstrationen vil have.

Jeg tror, det vil gøre et indtryk, men jeg tror ikke, det gør den store forskel. Der er sat en dagsorden allerede. Der går rygter om, at der kommer et indgreb i dag, men vi er jo nødt til at protestere alligevel, selv om man kan føle sig som en lille marionetdukke, siger hun.

LÆS OGSÅ:
Sådan kan en regering gribe ind i en arbejdskonflikt

Stort set alle lærerne fra Vestermarksskolen er repræsenteret i bussen fra Jylland. Kun to er blevet tilbage, og det er på grund af sygdom. Imens passer pædagogerne på skolen eleverne, ligesom pædagogerne også har sendt lærerflokken afsted med kanelsnegle, kaffe og et lille brev, hvor de skrev, at de savnede dem på skolen.

Lærerne glæder sig også til at vende tilbage til skolen for at undervise. Men de er bange for, at engagementet kan blive kvalt, hvis KL får sine krav trumfet igennem. Det siger Signe Møllegaard Madsen, som underviser i blandt andet billedkunst og natur/teknik.

Generelt er det jo et kald at være lærer. Det er i hvert fald det, jeg oplever på min skole. Men man kan godt være bange for, at gnisten brænder ud, hvis man ikke har tid til at lave kvalitetsundervisning, og hvis der ligger for mange retningslinjer for, hvordan ens arbejde skal laves, og hvornår det skal laves. I forbindelse med konflikten har vi snakket åbent om, at vi kan have lyst til at lave noget helt andet, siger hun.

LÆS OGSÅ: Undervisningstid er svær at definere

Men foreløbigt kæmper de til den bitre ende sammen med de cirka 40.000 demonstranter, som de snart vil møde i København. Heraf 30.000 lockoutede lærere og 10.000 demonstranter fra FOA, Politiforbundet, Hovedorganisationen FTF, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd og Socialpædagogernes Landsforbund.

Anders Bondo Christensen er mere optimistisk. Han er ikke i tvivl om, at det vil gøre stort indtryk at se så mange lærere og sympatisører møde op til en demonstration.

Man havde håbet på, at lærerene skulle isoleres. Man har prøvet at splitte os ad ved at skabe splid mellem unge og gamle lærere. Man har prøvet at sige, at det kun er en konflikt med Danmarks Lærerforening. Med den her demonstration markerer vi både, at lærerene står urokkeligt sammen, og at sagen har fået fantastisk stor opbakning i store dele af fagbevægelsen. Når vi har så stor opbakning fra alle de andre faglige organisationer på det offentlige arbejdsmarked, så er det selvfølgelig fordi, at den måde helt at afmontere forhandlingssystemet på, som vi har været udsat for, er ganske alvorlig. Hvis det her er måden, man gør det på, så er den danske model ikke- eksisterende, siger han.

Chefforhandler for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, siger, at det gør indtryk på ham, at så mange mennesker samles på Christiansborg Slotsplads, men afviser, at det har nogen indflydelse.

Det er ikke det, der afgør udfaldet af forhandlingerne, og det ændrer ikke på KLs position, siger han.