Nederlag i CO2-afstemning fører til kollaps i kvotepriser

Priserne på CO2 i EU styrtdykkede, efter at EU-parlamentarikere afviste klimakommissær Connie Hedegaards forsøg på at redde det europæiske kvotehandelssystem

Priserne på CO2 i EU styrtdykkede, efter at EU-parlamentarikere afviste klimakommissær Connie Hedegaards forsøg på at redde det europæiske kvotehandelssystem.
Priserne på CO2 i EU styrtdykkede, efter at EU-parlamentarikere afviste klimakommissær Connie Hedegaards forsøg på at redde det europæiske kvotehandelssystem. Foto: GEORGES GOBET Denmark.

De europæiske folkevalgte har hældt en ordentlig håndfuld grus i maskineriet for klimakommissær Connie Hedegaards forsøg på at puste liv i EUs kvotehandelssystem for CO2.

Europa-Parlamentet valgte i går med et snævert flertal på 19 stemmer at gå imod den danske kommissærs forslag om at udskyde auktioneringen af 900 millioner CO2-kvoter. Et indgreb, der skulle have fjernet noget af det enorme kvoteoverskud, der har fået prisen på forurening med drivhusgasser til at kollapse til en brøkdel af, hvad der var forventet.

LÆS OGSÅ:
Biobenzin er godt for os og skidt for verdens fattige

Resultatet fik bunden til at gå ud af det på forhånd lave CO2-marked, der faldt med over 45 procent efter afstemningen. Prisen på udledningen af et ton CO2 røg ned på omkring 20 kroner mindre end prisen på en cappuccino, som Verdensnaturfonden WWF pointerede.

Greenpeaces europæiske klimadirektør kaldte afstemningen en historisk fejltagelse. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) beskrev det som et kedeligt signal, mens flere danske parlamentarikere kritiserede deres parlamentsfæller.

Det er hele EUs ambitiøse klima- og energipolitik, der er på spil. Derfor er jeg meget ærgerlig over, at parlamentet valgte at trække tæppet væk under en progressiv energipolitik, der tilgodeser virksomheder, arbejdspladser, helbred og miljøet i det lange løb. I dag fik kulindustrien sin vilje, sagde Socialdemokraternes Britta Thomsen.

De Konservatives parlamentariker Bendt Bendtsen valgte at stemme imod sin egen politiske gruppe, der var den drivende kraft i nejet til opstramningen af et kvotesystem, der lider under en alt for gavmild uddeling af gratiskvoter til den europæiske industri oven i en generel nedgang i CO2-udledningen på grund af den økonomiske krise i Europa.

Tvivlen hersker nu om, hvorvidt dette flagskib i den europæiske klimapolitik står til at redde. Men den danske klimakommissær Connie Hedegaard trøster sig ved, at forslaget nu sendes tilbage i parlamentets miljøudvalg, som kan forsøge at udarbejde et nyt kompromis.

Kommissionen er fortsat overbevist om, at backloading (udskydelse af kvotesalg, red.) vil kunne bidrage til at genskabe tilliden til EUs kvotehandelssystem, siger Connie Hedegaard.

Samtidig har EUs ministre sendt et utvetydigt signal om, at de som medlovgivere på området har tænkt sig at holde fast i kommissærens idé.