Islamiske lande vil have plads i FNs Sikkerhedsråd

En plads i FNs Sikkerhedsråd til de islamiske landes samarbejdsorganisation skal skabe øget fokus på oprettelsen af en palæstinensisk stat

Ekmeledin Ihsanoglu, generalsekretær for Organisationen for Islamisk Samarbejde, OIC, ønsker at sikre de 56 islamiske nationer og Palæstina en plads i FN's Sikkerhedsråd.
Ekmeledin Ihsanoglu, generalsekretær for Organisationen for Islamisk Samarbejde, OIC, ønsker at sikre de 56 islamiske nationer og Palæstina en plads i FN's Sikkerhedsråd. Foto: FAYEZ NURELDINE Denmark.

Målet er klart: Ekmeledin Ihsanoglu, generalsekretær for Organisationen for Islamisk Samarbejde, OIC, ønsker at sikre de 56 islamiske nationer og Palæstina en plads i FNs Sikkerhedsråd.

Et af de vigtigste mål, som jeg har gjort meget for at nå, er at give OIC et sæde i Sikkerhedsrådet for at repræsentere verdens 1,5 milliarder muslimer, sagde han for nylig på et pressemøde i Kairo.

Ved samme lejlighed sagde Ihsanoglu, at organisationen ønsker at skabe international opmærksomhed på oprettelsen af en palæstinensisk stat og det, der ifølge OIC er Israels anstrengelser for at gøre Jerusalem mere jødisk. Sideløbende har Saudi-Arabien fremlagt en plan med seks punkter, der skal reformere og omstrukturere FNs Sikkerhedsråd.

Idéen om at tildele OIC en mere central rolle på den internationale arena i en tid, hvor mange af organisationens egne medlemslande befinder sig i en kaotisk overgangsperiode, bliver mildt sagt ikke bifaldet.

LÆS OGSÅ: FN mangler penge til Syriens krigs-ofre

I årevis er OIC blevet beskrevet som en tandløs organisation, der ikke har vist interesse for at løse de talrige konflikter i en række islamiske lande. Samtidig har OIC forsøgt at fremme artikler mod religionskritik i FNs menneskerettighedsorgan. Tiltag, der beskrives som et angreb mod ytringsfriheden. Hertil kommer, at 30 af OICs medlemslande beskrives som ikke frie, hvor undertrykkelse af mindretal og manglende pressefrihed hører til hverdagen.

Cumali Önal, klummeskribent for det tyrkiske dagblad Zaman, mener ikke, at OIC har format til en plads i Sikkerhedsrådet. Blandt andet fordi OIC ikke er i stand til at løse egne interne konflikter. Han mener, det er absurd, at Qatar med 300.000 indbyggere er den islamiske stat, der gør mest i form af økonomiske bidrag for at løse regionale konflikter, mens de største lande plejer egne interesser.

Måske er løsningen at oprette de islamiske landes sikkerhedsråd på lige fod med FNs Sikkerhedsråd. Det råd kunne oprettes i overensstemmelse med OIC selv, siger Cumali Önal.

Jacob Mchangama, chef-jurist i tænketanken Cepos, mener heller ikke, at OIC bør have plads i Sikkerhedsrådet:

En stemme i Rådet, der virker for at fremme en bestemt religion og dens tilhængere, vil være en reaktionær stemme, der vil modvirke grundlæggende frihedsrettigheder. Det er også vigtigt at påpege, at der i mange OIC-lande bor store mindretal såsom kristne, hvis interesser ikke bliver varetaget af OIC.