Den økonomiske krise sender spanske heste på slagteriet

Krisen i Spanien er ikke kun hård ved mennesker. Den rammer også heste og andre dyr, som enten forlades, mishandles eller sendes på slagteriet

Disse heste er sluppet heldigere fra den økonomiske krise i Spanien end mange andre af deres artsfæller. De har nu fået et hjem på hesteinternatet CyD Santa Maria nær Malaga i den sydlige provins Andalusien. Andre heste efterlades uden foder og vand af deres ejere, der ikke længere har råd til at holde liv i dem. –
Disse heste er sluppet heldigere fra den økonomiske krise i Spanien end mange andre af deres artsfæller. De har nu fået et hjem på hesteinternatet CyD Santa Maria nær Malaga i den sydlige provins Andalusien. Andre heste efterlades uden foder og vand af deres ejere, der ikke længere har råd til at holde liv i dem. –. Foto: Jorge GuerreroAFP.

Ifølge det spanske landbrugsministerium blev der sidste år slagtet 73.473 heste, mere end en tidobling i forhold til 2008, da 6303 heste måtte lade livet. Da spanierne selv spiser meget lidt hestekød, eksporteres over 90 procent til lande som Frankrig og Italien. Og det kan ikke udelukkes, at noget af det spanske hestekød er endt i fars andre steder i Europa og dermed har bidraget til den skandale, der har ramt flere lande, deriblandt også i Danmark.

Men det spanske hestekød har i bogstaveligste forstand aldrig været finere. For en stigende del af det kommer fra raceheste, som folk ikke længere har råd til at holde liv i. Heste, som indtil for få år siden var så højt i kurs, at folk betalte store summer for dem.

LÆS OGSÅ:
EU: Ingen grund til at panikke over hestekød

Før krisen blev hestene betragtet som et statussymbol på samme måde som det at have en stor bil eller et stort hus, fortæller Virginia Solera fra foreningen CyD Santa María, et hesteinternat ved Málaga, til det franske nyhedsbureau AFP.

I dag dør de samme heste i mange tilfælde af sult eller bliver sendt på slagteriet, tilføjer hun.

Forklaringen er, at det koster mellem 2000 og 3000 kroner om måneden at holde en hest. Og det har mange mennesker ikke råd til i en tid med en historisk høj arbejdsløshed på 26,5 procent.

I Andalusien, hvor de fleste raceheste opdrættes og sælges, har krisen ramt hårdest, og her er ledigheden et godt stykke over 30 procent. Derfor foretrækker mange hesteejere at sende dyrene på slagteriet, selvom de kun får omkring 1000 kroner for dem.

Tidligere hentede vi en enkelt forladt hest i ny og næ. I dag må vi rykke ud og redde hele flokke af heste, fortæller Concordia Márquez, der er daglig leder af CyD Santa María til dagbladet La Vanguardia.

Rafael González, der er direktør for Sammenslutningen af Spanske Hesteopdrættere, UCCE, siger til samme avis, at der er sket et drastisk fald i antallet af spanske raceheste på grund af krisen. Og heste, som tidligere kunne koste mellem 10.000 og 300.000 euro (fra 75.000 til 2,25 millioner kroner), kan i dag købes for helt ned til 1000 euro (7500 kroner).

Jeg har set folk græde over at måtte sende deres hest på slagteriet, fordi der ikke var plads på et internat, siger Concordia Márquez fra CyD Santa María, hvor der i øjeblikket opholder sig 90 heste, der er reddet fra mishandling, lidelse eller sågar død.

Hun beretter om et nyligt tilfælde, hvor Civilgardens naturbeskyttelsespatrulje ringede til internatet og bad om assistance med at afhente en flok heste, der var blevet efterladt i en stald uden foder og vand. To af hestene var døde af sult, mens den tredje havde ødelagt sine tænder af at forsøge på at spise væggene. I andre tilfælde bliver forladte heste fundet med sår, fordi mikrochippen er skåret af med en kniv, så ejeren ikke kan spores.