Modstand mod homoseksuelle ægteskaber bliver mere radikal

Bevægelsen Fransk Forår gennemfører militante aktioner over hele Frankrig før den endelige vedtagelse af loven om ægteskab for alle

Organisationen Civitas er en del af bevægelsen Fransk Forår, som udgør en radikal udbryderfløj af den ellers ikke-voldelige bevægelse mod den franske lov om ægteskaber for homoseksuelle. Her holder Civitas sig til fredelig protester ved en demonstration tidligere i april. –
Organisationen Civitas er en del af bevægelsen Fransk Forår, som udgør en radikal udbryderfløj af den ellers ikke-voldelige bevægelse mod den franske lov om ægteskaber for homoseksuelle. Her holder Civitas sig til fredelig protester ved en demonstration tidligere i april. –. Foto: Thierry TelamonDemotix.

Spændingerne vokser i Frankrig inden den endelige vedtagelse af loven om ægteskab for par af samme køn næste onsdag. En bevægelse, der kalder sig Fransk Forår med henvisning til Det Arabiske Forår, har lovet regeringen kamp til det sidste, og over hele landet gennemføres militante aktioner.

LÆS OGSÅ:
Frankrig tillader vielse af homoseksuelle

Indgangen til et konferencecenter i Paris, hvor den franske sammenslutning af homoseksuelle holdt møde i weekenden, blev dækket af plakater imod loven. Journalisten og debattøren Caroline Fourest, der er tilhænger af loven, blev forhindret i at gennemføre arrangementer, hun skulle deltage i. Og på samme måde er flere politikere blevet chikaneret enten i deres hjem eller under besøg i eller uden for Paris. I søndags måtte indenrigsminister Manuel Valls således have politibeskyttelse, da demonstranter ventede på ham ved udgangen fra en koncertsal i Paris.

En teltlejr foran Senatet i Paris blev evakueret af politiet, der anholdt 69 personer, og det har fået ægteskabslovens modstandere til at radikalisere retorikken og tale om politistatsmetoder.

Hvis præsident Hollande ønsker blod, er han selv ude om det, har lederen af de seneste måneders modstandsbevægelse, Frigide Barjot, udtalt.

Den borgerkrig, jeg forudså, er under opsejling, frygter Christine Boutin, leder af Frankrigs lille Kristeligt Demokratiske parti.

Og medlem af gaullistpartiet, Hervé Mariton, kalder lige som medlemmerne af Fransk Forår vedtagelsen af loven for udemokratisk.

Det er et statskup, siger han.

Radikaliseringen bekymrer andre i den borgerlige lejr, som tidligere minister Chantal Jouanneau. Hun er selv blevet vækket af tågehorn foran sit hjem, fordi hun er tilhænger af at give homoseksuelle lov til at gifte sig.

Når man forhindrer folk i at gennemføre deres møder, er det ikke protestdemonstrationer, det er intimidering. Politikerne bør tage afstand fra disse aktioner så hurtigt som muligt, har Chantal Jouanneau udtalt.

Fransk Forår udgør en ra-dikal udbryderfløj af den ellers ikke-voldelige modstandsbevægelse, som under ledelse af den katolske aktivist Frigide Barjot har organiseret massedemonstrationer mod loven siden sidste efterår. Det var denne fraktion, som den 24. marts forsøgte at bryde gennem politiafspærringer for at demonstrere på Champs Elysées i Paris, hvor de blev mødt med tåregas.

Bevægelsen menes at bestå af katolske organisationer på den yderste højrefløj, herunder organisationen Civitas, der sidste år forsøgte at sabotere en teaterforestilling i Paris, der blev betegnet som blasfemisk.

Fransk Forår er en fællesbetegnelse for flere forskellige grupperinger, der bliver mere og mere radikale, fordi regeringen ikke vil lytte til os og til de fredelige protester. Spændingerne vil vokse ugen igennem indtil tredjebehandlingen i parlamentet på onsdag. Ingen politiker vil kunne gå uden for en dør uden at blive chikaneret, siger Alain Escada, leder af Civitas, til Kristeligt Dagblad.

Han mener ikke, at loven er resultatet af en demokratisk proces, selvom den vedtages af et demokratisk valgt parlamentarisk flertal.

Francois Hollande vandt kun valget, fordi vælgerne var trætte af Sarkozy. Derfor har han ingen demokratisk legitimitet. Situationen er eksplosiv. Vi befinder os på randen af en opstand, ikke blot mod ægteskabsloven men mod Hollande-regeringen siger Escada.

Indenrigsminister Manuel Valls går så vidt som til at mene, at ekstreme grupper forsøger at destabilisere demokratiet.

Jean-Yves Camus, politolog og specialist i Frankrigs katolske og højreekstremistiske bevægelser, bekræfter, at radikale smågrupper har infiltreret Fransk Forår.

De forsøger at drage for-del af mobiliseringen mod ægteskabsloven, men det er ikke dem, der styrer. Hovedparten af modstanderne kommer fra traditionsbundne katolske kredse, som er blevet radikaliseret, fordi regeringen ikke har givet efter. Den demonstration, som er planlagt på søndag, vil være en test for, hvad Fransk Forår kan udviklesig til, siger Jean-Yves Camus.