Stands bistanden til Uganda nu

Dødsstraf for homoseksualitet og straf for at gå i korte kjoler skal ikke indføres med dansk hjælp

På billedet ses David Kato, der blev myrdet for at forsvare homoseksuelles rettigheder i Uganda i 2011.
På billedet ses David Kato, der blev myrdet for at forsvare homoseksuelles rettigheder i Uganda i 2011. Foto: MARC HOFER Denmark.

UGANDAS BISTANDSSVINDEL og gentagne overgreb på basale frihedsrettigheder bør have konsekvenser. Udviklingsministeren bør straks indstille den danske u-landsbistand til landet, som i 2011 udgjorde 365 millioner danske kroner.

Først ønskede man at indføre dødsstraf for homoseksualitet i Uganda, og nu vil landet i en såkaldt antipornolov blandt andet forlange, at det skal være strafbart for kvinder at bære kjoler og nederdele, som ikke når til under knæet, ligesom man indfører vidtstrakt censur af tv, film og internet i landet.

LÆS OGSÅ: Svindel er en uundgåelig del af udviklingsbistand

Ugandas etikminister, Okodo, forsvarer de tåbelige lovtiltag med, at korte kjoler virker provokerende på mænd, og at de kan føre til overfald på kvinder. Ligeledes hævder regeringen i Uganda, at korte kjoler fremmer prostitution og fører til trafikuheld, da mandlige bilister mister koncentrationsevnen, når de ser kvinder i lårkorte kjoler.

Ikke alene er det komisk, men det skriger til himlen, at danske skatteydere skal sponsere så mange millioner til en sådan stat tilmed i en tid, hvor vi sparer massivt i den danske kernevelfærd.

Loven kommer oven på, at 10 millioner danske bistandskroner er havnet i forkerte lommer. Der er al mulig grund til at standse bistanden til Uganda nu. Hvorfor vælger udviklingsministeren så at returnere de 10 millioner kroner, som Uganda havde betalt tilbage til Danmark, til netop Uganda, til andre projekter?

Det er et vældig dårligt signal at sende til et modtagerland, at hvis bare de betaler pengene tilbage, får de pengene igen til nye bistandsprojekter. Svindel og svig bør naturligvis have konsekvenser og ikke være gratis.

Samtidig har udviklingsministeren fjernet et årligt millionbeløb, som Iran er blevet støttet med, fordi Iran årligt eksekverer hundredvis af dødsdomme over blandt andre mindreårige. Her råder fornuften. Hvorfor gør den det så ikke, når det gælder trecifrede millionbeløb til Uganda?

De lande, der skal have bistand fra Danmark, skal respektere frihedsrettighederne. Det gør hverken Uganda eller Iran, og derfor bør ingen af de lande have del i danske støttekroner.

Det er på tide med en politisk debat om, hvorvidt Danmark har råd til at donere næsten 17 milliarder kroner om året i udviklingsstøtte.

Hans Kristian Skibby er medlem af Folketinget (DF)