Kun legalisering kan stoppe international kokainhandel

Den bogaktuelle italienske forfatter Roberto Saviano mener, at stoffer i økonomisk fortjeneste kan måle sig med eksempelvis bilindustrien

Forfatteren Roberto Saviano lever under politibeskyttelse døgnet rundt, efter at han skrev bogen ”Gomorrah” om den napolitanske mafia. –
Forfatteren Roberto Saviano lever under politibeskyttelse døgnet rundt, efter at han skrev bogen ”Gomorrah” om den napolitanske mafia. –. Foto: Matteo BazziEPA.

Handlen med kokain er blevet en af de bedste forretninger i verden og en vare, der økonomisk kan måle sig med de største som olie- og bilindustrien, og den eneste vej til at stoppe den kriminelle forretning er at legalisere brugen af stoffet.

Det siger den italienske forfatter Roberto Saviano i en bog, der netop er udkommet i Italien. Titlen er Zero Zero Zero eller nul nul nul og det er et ordspil.

Man bruger det fineste hvedemel, tipo 00, til at lave den gode pasta, og kokainen er verdens pasta, tipo 000, forklarer Saviano.

I bogen, der stilmæssigt er skrevet som en roman, men baseret på fakta, kortlægger han brugen af kokain, handlen, volden og kartellernes kamp om pengene og magten og den indflydelse, handlen med stoffet har på verdensøkonomien. Han fortæller, hvordan narkopengene reddede mange europæiske banker fra ruin under finanskrisen i 2008, og hvordan pengene i dag ender i lovlige forretninger som restauranter, hoteller og byggefirmaer.

LÆS OGSÅ: Skal teenagerne ofres i den frie hashs navn?

Som olie, men nogle gange en bedre forretning, fortæller forfatteren.

Hvis man investerer 1000 euro i for eksempel Apple-aktier, kan man på et år få et fint udbytte og stå med 1600 euro. Hvis man havde investeret de samme 1000 euro i kokain, havde man haft 182.000 euro. Det er en milliardforretning, omkring 300 milliarder euro på verdensplan, og med så gigantiske summer af penge nytter det hverken med anholdelser eller fængsel. Det er derfor, at kartellerne er parate til at bruge den ekstreme vold, siger Saviano.

Den 34-årige italienske forfatter er kendt for sin bog Gomorrah fra 2006, der afslørede den napolitanske mafia, Camorraens metoder. Den er udkommet i 50 lande og solgt i over 10 millioner eksemplarer, og bagefter truede mafiaen ham på livet, så han siden har måttet leve under beskyttelse døgnet rundt.

Han har dedikeret sin nye bog til de livvagter, der følger ham overalt. Han har tit fortalt om, hvor svært det er at leve sådan et liv. På Facebook, hvor han har over 1,6 millioner fans, takker han dem ofte for at give ham nyt mod, når han bliver deprimeret i sit fængsel.

I et forsøg på at føle sig bare lidt fri boede han i nogle måneder under falsk identitet i USA.

Men en dag blev jeg genkendt på gaden af en spanier, der spurgte mig: Er du ikke .? Og i stedet for at svare nej, jeg er ikke Saviano, kom jeg til at sige nej, jeg er ikke mig. Et tåbeligt svar, griner han ad sig selv.

Og det fik mig til at indse, at jeg ikke kan have nogen frihed.

Han vendte tilbage til Italien, hvor han regnes for en af de vigtigste stemmer mod mafiaen.

Kokainen udgår fra Sydamerika, men Italien spiller en vigtig rolle. Rødderne til trafikken er her, fordi det var de italienske mafiaorganisationer, der startede handelen med kokain, og det er deres regler og strukturer, den stadig kører efter, siger han.

Saviano understreger, at han personligt er imod narko og finder tanken om, at man skal kunne købe kokain på apoteket, afskyelig.

Men den eneste måde at få den enorme forretning ud af hænderne på de kriminelle på er ved at fjerne den.