Opfordringer til voldtægt på Facebook

Tusindvis af Facebook-brugere tilmelder sig grupper, som opfordrer til voldtægt og håner voldtægtsofre. Risiko for at voldtægt bagatelliseres, lyder det fra centerleder

De seneste år har den ene Facebook-side efter den anden opfordret til vold mod eller voldtægt af kvinder. (modelfoto). -
De seneste år har den ene Facebook-side efter den anden opfordret til vold mod eller voldtægt af kvinder. (modelfoto). -. Foto: Jens Büttner Denmark.

De seneste år har den ene Facebook-side efter den anden opfordret til vold mod eller voldtægt af kvinder.

Et udpluk af siderne og grupperne på internettets største sociale netværk har samlet tusinder og atter tusinder af følgere og synes godt om-tilkendegivelser og bærer lidet flatterende navne (oversat fra engelsk) som:

At tørre make-up af sine sko efter at have sparket kællinger hele dagen, Du ved, hun spiller kostbar, når du jagter hende ned gennem gyden og Jeg vil dræbe de skide kællinger.

LÆS OGSÅ:
Erstatning til voldtægtsofre selv når der ikke rejses tiltale

Facebook har siden efteråret 2011 optrappet indsatsen og lukket flere af de omstridte grupper, men nye dukker hele tiden op og vidner om et problem, som man skal være opmærksom på, mener Anette Baadsgaard, leder af Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb.

Jeg mener ikke, at man i Danmark generelt ser mildere på voldtægt, men de her sider kan være med til at bagatellisere voldtægter. At lave sjov med voldtægt kan bringe mange af de helt unge i klemme, for de kommer til at lave sjov med det, mens de er usikre og i starten af deres egen seksualitet. Men det er en mærkelig, friskfyrsagtig jargon, siger hun.

Det samme mener gruppen Rapebook (en sammenskrivning af det engelske ord for voldtægt, rape, og Facebook) med flere end 6000 medlemmer.Fra november sidste år til april i år forsøgte gruppen med 38-årige amerikanske Trista Hendren i spidsen at gøre folk opmærksomme på, hvad Facebook også bruges til. Og eftersom gruppen måtte bruge flere måneder på at få Facebook til at slette sider med opfordringer til særligt voldtægter, mener hun, at hun har bevist sin pointe.

LÆS OGSÅ: Demokratiet taber til Facebook

Jeg har to små børn, og jeg gik ud fra, at Facebook var et sikkert, fornøjeligt sted, hvor du var sammen med dine venner. Det er det ikke, for der er masser af voldtægtsvittigheder, sagde hun for en måned siden til amerikanske ABC News.

Personligt modtog Trista Hendren efterfølgende hundredevis af trusler, og på Rapebook-siden, som stadig eksisterer, men ikke længere opdateres, indeholder kommentartrådene deciderede trusler om voldtægter rettet mod sidens ophavsfolk.

Ifølge Kristeligt Dagblads research eksisterer der ikke dansksprogede sider med så groft indhold som de engelsksprogede sider, men i kraft af at alt indhold på Facebook er tilgængeligt for alle brugere, kan også danske brugere med få klik nå de engelsksprogede sider på trods af at Facebooks retningslinjer forbyder indhold, som er hadefuldt, truende eller opfordrer til vold.

Facebook er langtfra i mål med at rydde op i upassende indhold, mener Mikael Lemberg, tidligere ansat ved Facebook i Dublin og nu ansat i den danske it-virksomhed Komfo, som specialiserer sig i Facebook. Han mener, at Facebook skal opprioritere indsatsen mod de voldtægtsforherligende sider, blandt andet ved at få andre brugere til at anmelde siderne for grænseoverskridende indhold.Facebook er afhængig af sine stikkere, for efterhånden som Facebook er blevet børsnoteret og bliver større og større og dermed udsættes for flere forventninger fra forskellige myndigheder, er de nødt til at tage det her emne mere alvorligt.

Facebook har jævnligt proklameret, at virksomheden tager hadsk indhold meget alvorligt, men at man samtidig ikke kan opsnappe alt.

Vi vil ikke tolerere materiale, som bevidst er direkte stødende, og vi reagerer hurtigt for at fjerne sprog og billeder, som strider imod vores retningslinjer. Men som man kan forvente i et samfund med mere end en milliard mennesker, ser vi fra tid til anden folk, som offentliggør ondskabsfulde forsøg på at være humoristiske, skrev Facebooks administratorer i en mail til ABC News for en måned siden.

Læs mere om emnet på bloggen manteufel.dk.