Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste


I Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København har sognepræst Louise Britze Kijne, med provstens og menighedsrådets velsignelse, inviteret imam Abdul Wahid Pedersen (billedet) til at tale over temaet fred.

- Leif Tuxen

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Tværreligiøse gudstjenester

I forlængelse af DR’s nytårsgudstjeneste i Christianskirken i København 2012 talte en imam, en...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Sognepræst har bedt en muslim om at tale umiddelbart efter gudstjenestens udgangsbøn anden pinsedag. En provokation, mener teolog

Selvom pinsen er en fejring af kirkens fødselsdag, kan man sagtens bede en muslim om at tale til menigheden under den kristne højtid.

Det er holdningen i Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København, hvor sognepræst Louise Britze Kijne med provstens og menighedsrådets velsignelse har inviteret imam Abdul Wahid Pedersen til at tale under temaet fred. Det sker i forbindelse med en formiddagsgudstjeneste anden pinsedag, som foregår i kirkens have.

LÆS OGSÅ:
Er islam og kristendom fælles om det dobbelte kærlighedsbud?

Planen var først, at imamen skulle tale under selve gudstjenesten. Men ved nærmere eftertanke har præst og imam besluttet at lægge talen umiddelbart efter gudstjenesten, fortæller sognepræst Louise Britze Kijne.

”Det er ikke vores mening at være kontroversielle, og man kan nemt påkalde sig ballade, som forplumrer formålet. Så vi har besluttet, at hans tale ligger lige efter udgangsbønnen, og bagefter vil der være et stykke musik. Jeg skal selv prædike under selve gudstjenesten,” siger Louise Britze Kijne.

Annonce
Muslimer tror ikke på Helligånden, som ifølge Bibelen er Guds ånd, der efter Jesu himmelfart møder disciplene og giver dem kraft til at grundlægge den kristne kirke.

Men det er ikke noget problem, mener Louise Britze Kijne.

”Bibelens pinseberetning viser, at vi er åndsvæsener, og at vi derfor kan forstå hinanden og dele troen på at være skabt i Guds billede – på tværs af sprog og kultur, der ellers kan skille os ad. Det er vigtigt, at vi får vist, at vi som kristne og muslimer kan stå skulder ved skulder og tale over et fredstema. Det skal siges højt. Især i det her kvarter, der i offentligheden mest er kendt for bandekrige og andre problemer,” siger hun og tilføjer, at valget faldt på Abdul Wahid Pedersen, fordi han er en god repræsentant for muslimer i lokalmiljøet.

Men kirken kunne ikke have valgt en værre dag at invitere en imam indenfor, lyder kritikken fra retsteolog, ph.d. og tidligere sognepræst Kristine Garde.

”Jeg anerkender ikke præstens begrundelse for at lade imamen tale i umiddelbar forlængelse af en pinsegudstjeneste. Problemet er, at præsten reelt gør gudstjenesten til et led i en integrationspolitik i en højtid, der markerer den kristne kirkes fødselsdag – uden Helligåndens komme på pinsedag ville der ikke være nogen kristen kirke. At lade en imam tale lige præcis på denne dag er på grænsen til at være en provokation,” siger hun og tilføjer:

”Som folkekirkepræst skal man svinge pinseflaget for troen på den treenige Gud, ikke ’kun’ en tro på at være skabt i Guds billede, som sognepræsten opererer med.”

Ifølge Kristine Garde er det i det hele taget problematisk at lade en imam tale umiddelbart efter en kristen gudstjeneste, da den handler om at ”høre evangeliet om Jesus Kristus og lovprise Gud for hans frelsesgerning gennem Jesu død og opstandelse”.

”Det gælder også anden pinsedag. En imam, som hylder en helt anden religion, kan derfor ikke tale i forlængelse af selve gudstjenesten, uden at der sås tvivl om dens væsen. Derimod kunne imamen tale i kirkens tilstødende lokaler, så menigheden ikke var det mindste i tvivl om, hvorvidt imamens tale var en del af gudstjenesten,” siger Kristine Garde.

Hverken biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen eller provst i Nørrebro Provsti Gert Blak Mogensen kan dog se et problem.

Biskoppen kalder gudstjenesten for et ”rigtig fint og imødekommende initiativ”, mens provsten siger:

”Det er fint, at der eksperimenteres med sådan en gudstjeneste på højmessens plads. Imamen skal tale om fred efter gudstjenesten, så det er ikke tilfældet, at der skal prædikes islam.”

Imam Abdul Wahid Pedersen ved endnu ikke, hvad han vil tale om i forbindelse med gudstjenesten. Det vigtigste for ham er, at ”religiøse frontfigurer i et religiøst blandet område som Nørrebro signalerer fællesskab og samhørighed”.

”Vi skal vise, at vi sagtens kan træde ind i hinandens hus og sige forsonende ord. Som kristne og muslimer har vi ikke religionen tilfælles, men vi har troen og længslen efter Gud til fælles. Vi tror på den samme Gud, men på forskellig måde,” siger han.

Han har intet problem med at tale i en kirke:

”En præst kunne også sagtens tale i en moské ved en lejlighed. Det ser jeg ikke noget kontroversielt i.”

Kirkeminister Manu Sareen (R) vil ikke blande sig i, ”hvem en præst inviterer til at tale efter en gudstjeneste”:

”Hvor grænserne går i den forbindelse, overlader jeg trygt til folkekirken selv at afgøre,” siger Manu Sareen.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

glæder mig

Kristian, publiceret d.15/05 12:08 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Jeg glæder mig til at se en folkekirkepræst prædike i en moske...
Link

Fred, fred... siger de.

Karenerfaren, publiceret d.15/05 13:56 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Provsten siger:
"Imamen skal tale om fred efter gudstjenesten, så det er ikke tilfældet, at der skal prædikes islam.”

Lad lige den stå et øjeblik.
Jeg hører den sådan: Der skal tales om fred - ikke prædikes islam.
Meeen.... fornemmelsen af modsætning kommer alligevel til at hænge lidt i luften.
...nå, jeg er jo også så gammel og skeptisk.

Det afgørende spørgsmål bliver, hvilken prædiken præsten vil holde under gudstjenesten. Tør hun tale om Helligånden, som den ånd, der giver tro på Jesus Kristus.... tør hun holde fast i troen på Treenigheden...?

Fred med sine naboer er godt. Men religiøs eller politisk fred kan købes for dyrt!
Link

Sv. glæder mig

Mogens, publiceret d.15/05 14:21 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Kristian skrev:
Jeg glæder mig til at se en folkekirkepræst prædike i en moske...


Københavns tidligere biskop Erik Norman Svendsen fortæller - vist nok i sine erindringer - om, hvordan han blev bedt om at holde en tale i en moske i Mellemøsten.
Venlig hilsen
Mogens S. Mogensen
Link

Præster mod Kristendommen

Randlev, publiceret d.16/05 09:37 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Mange præster i Folkekirken, muligvis flest kvindelige, fører direkte krig imod Kristendommen - det er ikke længere nogen nyhed.
Link

Kristus knuser korset når han kommer tilbate, fordi de kristne tog fejl.

M. Gammel, publiceret d.16/05 18:02 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Huskede Imanen så at minde jer om det?
Link

Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste

Harrye, publiceret d.16/05 19:44 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Vi tror på den samme Gud, muslimer og kristne. Det er ikke sandt vi har den samme skaber, men det er ikke det samme som at have den samme Gud. Det er et falsum som mange folkepræster hopper på. En masse af det der står i koranen, strider direkte imod den kristnes Guds ord. Den samme Gud siger ikke et til muslimer og noget andet til kristne. F.eks. siger den kristne Gud ikke at man er dødsdømt hvis en kristen forlader sin tro, men Jesus sagde at man vil blive dømt med den målestok som man bruger på andre, så pas på muslimer. Hvordan kan muslimer tro at de har fået retten af Gud til at dømme andre plus slå dem ihjel, er det ikke lidt langt ude, i de ti bud står at du må ikke slå ihjel? Ydermere, hvis en muslim dræber en person der forlader islam , bliver denne martyr og belønnet med at komme i paradiset samt får der79 jomfruer et sted hvor der ikke er sexualaktivitet. Hvad de så med de 79 jomfruer? Desuden er muslimer blasfemiske på den måde de dyrker muhammed.
Link

En tale er ikke en prædiken

Clausny, publiceret d.16/05 23:40 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
"...blev bedt om at holde en tale i en moske i Mellemøsten"

En tale er ikke en prædiken.


Mogens skrev:
Kristian skrev: Jeg glæder mig til at se en folkekirkepræst prædike i en moske......
Link

Sælger kristendom under falsk navn

Clausny, publiceret d.16/05 23:52 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Jesus viser os Gud. Hvis vi vil kende Gud, må vi se på Jesus. For Jesus er Gud. Og så vidt jeg ved, talte han ikke meget om verdensfred og forsoning og samhørighed og imødekommenhed og hvad nogle præster ellers finder på at putte i munden på ham. Tværtimod var det noget med "at jeg er kommet for at skabe kiv og splid". Og han lovede da hverken fred og forsoning og ingen fare til sine disciple. Tværtimod så var det noget om forfølgelse, død og martyrium.

Så jeg synes, at disse nytænkende præster forsøger at sælge kristendommen under falsk navn. Som om det skulle være nødvendigt at forplumre budskabet for at få kirkegængere lokket til.
Link

Sv. En tale er ikke en prædiken

shansen4, publiceret d.16/05 23:58 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
Clausny skrev:
"...blev bedt om at holde en tale i en moske i Mellemøsten"

En tale er ikke en...


Som kristen må jeg sige, at det vil være en kæmpechance for kristenheden, at kunne konfrontere den muslimske tro med den kristne.

Det kunne måske minde lidt om Baalpræsternes kamp, men mon ikke det kristne budskab og evangelie kan klare sig imod en lovreligion.

Det svære er naturligvis, om man kan tro, at Jesus er Guds søn, og vor frelser og har været et menneske på jorden.

Dog, uforklarlige sager er vel ikke ukendt i islam.
Søren Hansen
Link

Sv. En tale er ikke en prædiken

Clausny, publiceret d.17/05 00:08 (for 11 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kirke inviterer imam til at tale ved pinsegudstjeneste
"..det vil være en kæmpechance for kristenheden, at kunne konfrontere den muslimske tro med den kristne."
Enig. Men det er vist ikke lige det, nogen er blevet bedt om. Og et sådant forsøg i en moske i Mellemøsten ville garanteret hurtigt blive stoppet.
Nej, så hellere snakke om noget andet. Fred og forsoning og fordragelighed og vi-tror-alle-på-samme-Gud og lignende intetsigende pjat.
I stedet for at erkende sandheden (at Gud kom til mennesket og tilgiver det på trods), at sandheden er ilde hørt og derfor sprængfarlig at prædike, ikke mindst overfor en religion, som ikke kender til Guds tilgivelse.

shansen4 skrev:
Clausny skrev: "...blev bedt om at holde en tale i en moske i Mellemøsten"

En tale er...
Link
Mere:   1 | 2   Næste

flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 4. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​