Lilleør: Med alderen har jeg fået sværere ved at forklare, hvorfor jeg tror på Gud

Sognepræst og foredragsholder Kathrine Lilleør er blandt landets mest aktive debattører og meningsdannere. Her fortæller hun om sine oplevelser som foredragsholder

Kathrine Lilleør holder foredrag om Kierkegaard og H.C. Andersen.
Kathrine Lilleør holder foredrag om Kierkegaard og H.C. Andersen. Foto: Leif Tuxen.

I denne serie taler Kristeligt Dagblad med en række markante danske foredragsholdere, der alle beskæftiger sig med emnerne tro, etik og eksistens

Hvilket spørgsmål har du haft sværest ved at svare på fra en person, som har overværet et af dine foredrag?
 
På spørgsmålet Hvorfor tror du på Gud?. Da jeg var yngre, svarede jeg i længder på det spørgsmål. Jo ældre, jeg bliver, kan jeg ikke forklare det. Men jeg håber, at mine foredrag illustrerer, hvorfor jeg tror på gud.

Hvornår har du virkelig kunnet mærke, at et af dine foredrag har gjort en forskel?

Når der bliver helt, helt stille i salen. Jeg har været så heldig med mine tilhørere, at det altid sker undervejs mine foredrag.

Hvilket foredrag, som du selv har været til, har gjort størst indtryk på dig?

Johannes Møllehaves foredrag i min barndoms Virum. Møllehave kan bevæge en forsamling, så man fælles mærker, hvordan eksistens bliver rusket, vasket, vredet og derpå mildt hængt til tørre i solen.

Hvilket foredrag ville du gerne høre?

Jeg ville gerne have hørt Grundtvig, salmedigteren Jakob Knudsen, Askovs Knud Hansen. Og mange flere af de store folkelige fortællere, der kunne trække tråde fra fortiden ind i nutiden og belyse, hvem vi er, hvad Danmark er og hvem Gud er.

Andre artikler i serien:
- "Se, det er Lone Hertz - det er frøken Nitouche!"
- Henrik Wivel: Jeg ville gerne have en fuld time med Keith Richards
- Erik Lindsø: Der er store egnsforskelle på måden, vi muntrer os i Danmark

Har du en anekdote om en sjov, mærkelig, ubehagelig eller overraskende oplevelse, du har haft i forbindelse med et af dine foredrag?

For mig er hvert eneste foredrag et nyt og overraskende møde med en forsamling af mennesker, der sammen med mig finder ind til et fællesskab om noget, der sjældent logisk kan forklares, men alligevel er livsvigtigt. Det livsvigtige var i sagens natur helt centralt, da jeg for nogen tid siden holdt foredrag for en afdeling under Kræftens Bekæmpelse. Salen var fuld af skaldede kemo-ramte folk.

Alligevel har jeg sjældent oplevet så stor og robust en munterhed over mine udlægninger af kønnenes forskellighed, ligesom det var rørende så taknemlige de var over, at jeg talte om glæde.

Kathrine Lilleør er cand. theol., sognepræst ved Slagslunde og Ganløse Kirker på Sjælland, og ph.d. på en afhandling om H.C. Andersens Eventyr læst ud fra Søren Kierkegaards livsforståelse. Hun er kendt som politisk kommentator, foredragsholder og tidligere medlem af Etisk Råd og har fast spalteplads og blog ved Berlingske. Folkeligt brød hun igennem med den selvbiografiske "Kvinde, hvorfor græder du" fra 2009 og de to mest sete nytårsgudstjenester (2009/2011) på DR nogensinde.

Se Kathrine Lilleørs foredrag på Foredragslisten.dk