”Fiaskoen var total, jeg burde holde op med at tage ud at tale”

Preben Brandt har gennem et langt liv kæmpet for de mennesker, der lever på kanten af samfundet. Her fortæller han om, hvordan foredrag kan gøre forskel og efterlade sig spor hos såvel foredragsholder som tilhører

Psykiater, dr.med, foredragsholder og forfatter Preben Brandt har i mere end 30 år beskæftiget sig med hjemløshed. Han holder foredrag om udsathed, hjemløshed og sit eget liv.
Psykiater, dr.med, foredragsholder og forfatter Preben Brandt har i mere end 30 år beskæftiget sig med hjemløshed. Han holder foredrag om udsathed, hjemløshed og sit eget liv. .

I denne serie taler Kristeligt Dagblad med en række markante danske foredragsholdere, der alle beskæftiger sig med emnerne tro, etik og eksistens.

Hvilket spørgsmål har du haft sværest ved at svare på fra en person, som har overværet et af dine foredrag?

Der bliver altid stillet mange spørgsmål om de konkret-menneskelige og samfundsmæssig-sociale forhold omkring de mennesker, der lever et ganske anderledes liv. Men jævnligt dukker dette spørgsmål op: "Hvad er det, der har gjort, at du har valgt at hellige dit arbejdsliv til noget, der er så fyldt med lidelse?" Jeg kender endnu ikke svaret, og finder det nok aldrig.

Hvornår har du virkelig kunnet mærke, at et af dine foredrag har gjort en forskel?

Det er sket de gange, hvor der tilfældigvis også har været et menneske blandt tilhørerne, som selv har oplevet enten udstødtheden eller hjemløsheden, og som fortæller det og kommer med en kommentar eller et spørgsmål til det, jeg har sagt.

Hvilket foredrag, som du selv har været til, har gjort størst indtryk på dig?

Jeg husker det, som var det i går. I forbindelse med 'Golden Days' for 20-25 år siden holdt litteraturprofessor Billeskov Jansen et to timers foredrag om Søren Kierkegaard. Frit, uden manuskript, engageret, personligt. Han fangende hele salen ind. Det var en fantastisk og betydningsfuld begivenhed for mig.

Hvilket foredrag ville du gerne høre?

Jeg er for tiden meget optaget af det at tilhøre mere end én kultur eller at have mere end et hjemland. Det ville jeg gerne høre én tale om. En som både havde sine egne erfaringer, og som havde gjort sig tanker om det. Gerne den polsk-britiske sociolog Zygmunt Bauman eller mere hjemligt kommentator-forfatteren Jørgen Leth.

Andre artikler i serien:
- Lillør: Med alderen har jeg fået sværere ved at forklare, hvorfor jeg tror på Gud
- "Se, det er Lone Hertz - det er frøken Nitouche!"
- Henrik Wivel: Jeg ville gerne have en fuld time med Keith Richards
- Erik Lindsø: Der er store egnsforskelle på måden, vi muntrer os i Danmark
- Destruktion er kreativitet vendt på hovedet
- Peter Dürrfeld: Det inspirerer og forpligter - og gør mig ydmyg

Har du en anekdote om en sjov, mærkelig, ubehagelig eller overraskende oplevelse, du har haft i forbindelse med et af dine foredrag?

For mange år siden, da jeg var en begynder som foredragsholder, talte jeg for 50 fagfolk på det sociale område et sted i Danmark. Alle sad uden mimik i de 45 minutter, mit foredrag varede, og der var kun nogle få spørgsmål. Så forlod alle lokalet.

På turen hjem tænkte jeg, at fiaskoen var total, jeg burde holde op med at tage ud at tale. Kort efter mødte jeg to af deltagerne, der sagde, at de alle havde været begejstrede, men, at man aldrig hos dem sådan med det samme sagde, hvad man mente. Hvad enten det var sandt eller ej, fik det mig til at fortsætte, og jeg har siden holdt mange hundrede foredrag. Enkelte for publikum, der ikke reagerer.

Psykiater, dr.med, foredragsholder og forfatter Preben Brandt har i mere end 30 år beskæftiget sig med hjemløshed og mødt de mennesker, der lever på gaden og i hjemløseinstitutionerne. Han tog i 1997 som socialoverlæge initiativ til etableringen af projekt UDENFOR, hvor han siden har været administrativ leder samt forsknings- og projektansvarlig. Preben Brandt har været involveret i europæisk og dansk socialpolitik, været formand for Rådet for Socialt Udsatte. Skrevet debatbøger og senest udgivet UDENFOR - Erindringer fra et liv på kanten. Han holder foredrag om udsathed, hjemløshed og sit eget liv.

Se Preben Brandts foredrag på Foredragslisten.dk