Folkekirken inviterer præster på fornyelseslejr

Kirkeministeriet og Præsteforeningen planlægger en lejr for præster under 45 år, som skal puste liv i fremtidens kirke. Ærgerligt, at jeg ikke kan dele mine erfaringer med nogen, siger præst over aldersgrænsen

Jeg så i Benghazi, at der er en god chance for, at Libyens kommende ledere vil være gode, realistiske partnere, som man kan lave god, realistisk politik med, skriver Radek Sikorski.
Jeg så i Benghazi, at der er en god chance for, at Libyens kommende ledere vil være gode, realistiske partnere, som man kan lave god, realistisk politik med, skriver Radek Sikorski. . Foto: Peter Marling Denmark.

Gudstjenester for singler, spontane dåbssamtaler på babymesser og vild dans iført præstekjole foran et hold måbende konfirmander.

Opfindsomheden er stor, når yngre præster i dag forsøger at vække moderne danskeres interesse for det kristne budskab. Mange præster går alene med deres idéer, mens andre tørster efter ny inspiration. Derfor skal præster under 45 år samles på en fornyelseslejr Innovation Camp lyder det fra Kirkeministeriet og Præsteforeningen, som præsenterer initiativet på præsternes årsmøde i disse dage.

LÆS OGSÅ: Vielse af homoseksuelle er blevet et adgangskrav for nye præster

Kirkeminister Manu Sareen (R) fik idéen på en rejse rundt til en masse unge præster, som havde fantastiske idéer til, hvordan vi bringer kirken ind i de kommende årtier.

De havde bare ingen steder at gå hen med deres idéer, siger han.

De unge præster er glade for at blive taget seriøst, fortæller den 35-årige sognepræst Jeanette Capion, Kongsted Kirke, som sidder med i den arbejdsgruppe, der lige nu planlægger lejren.

Vi er en masse unge præster, der elsker folkekirken og har mange tanker om fremtiden. Men det er næsten altid de gamle garvede, der udtaler sig, selvom mange af dem ikke er ansat om 20 år. Så jeg synes, det er fint med en aldersgrænse, for fremtiden er jo vores.

Fornyelseslejren kommer især til at handle om, hvordan præster lærer at tale et sprog, folk forstår, mener Jeanette Capion.

Efter et år på teologistudiet begynder man at bruge ord som eksegese og forsoning. Det er ikke lige sikkert, at det får folk til at forstå, hvor fantastisk kirken og det kristne budskab er, siger hun.

Men med den snævre aldersgrænse risikerer initiativtagerne at snyde de unge præster for mange guldkorn, mener Søren Hermansen, Sorgenfri Kirke, sognepræst gennem 35 år. Han har blandt andet gjort sig populær blandt kirkens konfirmander ved at få en kendt popstjerne og en kendt tv-vært til at overbringe hilsener i forbindelse med konfirmandgudstjenester.

Det er ærgerligt, at man skal ligge inde med al den erfaring, man har. Der er så mange ting, en gammel ræv som mig godt kunne give videre. Så på den måde er jeg ked af, at jeg ikke kan være med som inspirator.

Han kalder samtidig for-nyelseslejren for det eneste rigtige.

Det var lige sådan noget, jeg savnede, da jeg som ung præst gik rundt i min egen lille verden. Det er på tide, at vi som præster lærer at lytte til hinanden og udveksle idéer. Der er stadig den der mentalitet, at man passer sig selv og sit sogn, siger han.

Folkekirken er kendt for sin styring oppefra og ned, mener Marianne Levinsen, fremtidsforsker i virksomheden Fremforsk og tidligere stiftskontorchef i Aarhus Stift. Og derfor er fornyelseslejren en positiv måde at gribe fremtiden an på frem for at nedsætte endnu en styregruppe eller kommission.

LÆS OGSÅ: "Uretfærdigt at præster ikke må arbejde, når de er fyldt 70 år"

Skal der lyde en lille kritisk røst fra min side, så er der rigtig mange mennesker, der har været på innovationskurser, men ikke gør noget nyt. Der er nærmest ikke den person i forretningsverdenen, der ikke har været på de første 20 kurser af den slags. Så hvis vi endelig skal tale om innovation, skal vi huske, at det handler om at kunne omsætte idéer til konkrete folkekirkelige ydelser. Det er lakmustesten. Det kan lade sig gøre, hvis viljen er der, men folkekirken er et tungt system, man støder hurtigt ind i regler, og det kan være svært at udvikle kirken.

Initiativet er udtryk for, at der er et generationsskifte på vej blandt præsterne, mener Mogens Lindhardt, rektor ved Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse i København.

Det vil muligvis kunne mærkes på kirken fremover. Mange går i dag efter en mere event-præget kirke og savner samtidig nytænkning omkring kerneydelserne. Overordnet handler det også om, at man forsøger at arbejde sig mod en større, ny type enhed i kirken. De gamle kirkelige retninger er forsvundet, og mange både inden for og uden for kirken betragter i stigende grad kirken som en samlet enhed.

Fornyelseslejren ventes at blive holdt i januar 2014.