Asylsøgere forhindres i at blive folkekirkemedlemmer

Uden cpr-nummer kan asylsøgere ikke få udskrevet en officiel dåbsattest og dermed blive medlem af folkekirken. En principiel sag, der rammer op til 100 konvertitter årligt, siger indvandrerpræst. Folkekirkens mellemkirkelige Råd vil nu tage sagen op med landets biskopper

Woman looking down, smiling, portrait, b&w.
Woman looking down, smiling, portrait, b&w. Foto: Leif Schack-Nielsen Nordfoto.

Når sogne- og indvandrerpræst i Vesterbro Sogn Niels Nymann Eriksen døber asylsøgere uden cpr-nummer, skriver han altid en dåbsattest. Men til forskel fra andre dåbsattester er disse uofficielle og bliver ikke registreret noget sted.

Det betyder, at asylsøgeren formelt set ikke bliver medlem af folkekirken ved dåben.

Denne forskel sker ikke med Niels Nymann Eriksens gode vilje. For flere år siden fik han en påtale af politiet for at døbe en asylsøger uden cpr-nummer, og af Kirkeministeriet har han efterfølgende fået forklaret, at det skyldes usikkerhed om asylsøgernes identitet.

LÆS OGSÅ: Asylsøgere bor opdelt efter religion på center

Ud fra sin kontakt til andre aktører inden for området skønner indvandrerpræsten, at det de seneste par år har drejet sig om 50-100 asylsøgere, der årligt konverterer til kristendommen. Ifølge ham kan det uofficielle medlemskab dels få asylsøgere til at føle sig som andenrangsmedlemmer, dels skade folkekirkens selvforståelse.

Det er et problem, hvis folkekirken bliver så meget en del af staten, at den får svært ved at rumme de mennesker, som er på kanten af vores samfund, men som også er en del af det folkekirkelige fællesskab, siger Niels Nymann Eriksen.

Sammen med kirkekonsulent og ph.d. Mogens S. Mogensen har Niels Nymann Eriksen fremlagt problematikken i Folkekirkens mellemkirkelige Råd på et møde tidligere i maj. Her var der enighed om, at sagen skal tages op med landets biskopper, siger sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, Jørgen Skov Sørensen.

Lige netop konvertitter, der er i en speciel situation, har måske i særlig grad behov for at vide, at de er fuldgyldige medlemmer af den kirke, de har valgt. Derfor er det et spørgsmål om at undgå a- og b-medlemmer af folkekirken.

Biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen tror dog ikke, at det bliver nødvendigt for biskopperne at drøfte sagen, men forestiller sig derimod, at problematikken kan klares på en tilfredsstillende måde i Kirkeministeriet.

Når mennesker efter store overvejelser tager det skridt at blive døbt, så er det nødvendigt, at de kan døbes og dermed blive medlem af den kristne kirke. Jeg håber på, at det kan blive ordnet, og at der kan udstedes et dåbsbevis, og jeg er optimistisk i forhold til, at Ministeriet for Ligestilling og Kirke kan finde en enkel løsning på det her problem.

Ifølge chefkonsulent i Kirkeministeriets afdeling Folkekirkens IT Thomas Feddersen kan det blive svært at ændre reglerne for asylsøgere uden cpr-nummer.

Det er en forudsætning for al sagsbehandling, at man skal have en sikkerhed for, at man er den, man udgiver sig for at være. Det gælder også ved ind- og udmeldelser af folkekirken. Derfor har vi i den her sammenhæng et identifikationsproblem, siger han og tilføjer, at ministeriet er gjort bekendt med problemstillingen og ser på løsningsmuligheder.

Vi har den hensigt med vores virke dels at hjælpe folkekirken med de administrative pligter, den har, men så sandelig også hjælpe med at udføre dens egentlige hovedpligt: at forkynde evangeliet for alle. Vi vil ikke stå i vejen for en løsning, men problemet er, at den gerne skal være gennemtænkt.