Biskopper kæmpede forgæves mod vielse af homoseksuelle

Ærkebiskoppen af Canterbury førte an i modstanden under debat om ny ægteskabslov

"Det blander begreberne ægteskab og bryllup. Der er den antagelse, at det retmæssige krav om lighed også betyder uniformitet, og man dermed ikke forstår, at to ting kan være lige, men forskellige," har ærkebiskoppen af Canterbury Justin Welby sagt om vielser af homoseksuelle.
"Det blander begreberne ægteskab og bryllup. Der er den antagelse, at det retmæssige krav om lighed også betyder uniformitet, og man dermed ikke forstår, at to ting kan være lige, men forskellige," har ærkebiskoppen af Canterbury Justin Welby sagt om vielser af homoseksuelle. Foto: Luke Macgregor Denmark.

Homoseksuelle ægteskaber i England og Wales kom et stort skridt nærmere, da det britiske Overhus i denne uge med stort flertal stemte for regeringens forslag.

Det var reelt sidste chance for at stoppe at ændre loven, som nu kun mangler den sidste formelle godkendelse i Underhuset.

Blandt talerne mod loven var ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby. Selvom lovforslaget gør det klart, at kirken ikke kan tvinges til at forestå ægteskaber mellem to af samme køn, så advarede Justin Welby mod den omdefinering af ægteskabet som institution, loven vil medføre.

LÆS OGSÅ: Modstand mod homoseksuelle ægteskaber bliver mere radikal

Det blander begreberne ægteskab og bryllup. Der er den antagelse, at det retmæssige krav om lighed også betyder uniformitet, og man dermed ikke forstår, at to ting kan være lige, men forskellige, sagde Justin Welby i debatten i Overhuset.

Resultatet er forvirring. Ægteskabet bliver afskaffet, omdefineret og genskabt, fortsatte ærkebiskoppen.

I sin tale understregede han videre, at kirken er tilhænger af registrerede partnerskaber, og han undskyldte for kirkens tidligere afvisende holdning af homoseksuelle.

Den anglikanske kirke har ikke altid serviceret homoseksuelle på den rette måde, og der har været betydelige fejltagelser, fortsatte Justin Welby, som videre understregede, at kirken tager afstand fra sygeligt homofobisk sprogbrug.

Men når det var sagt, så satte han grænsen ved ægteskabet.

Såvel kirken som andre trosretninger er stærkt tøvende over for dette lovforslag, fordi vi har den holdning, at det traditionelle ægteskab er en hjørnesten i samfundet. I stedet for at skabe en ny institution for parforhold mellem to af samme køn, hvilket jeg støtter og mener vil være en styrke for os alle, så vil denne lov svække, hvad der allerede eksisterer, og erstatte det med et alternativ, der hverken giver lighed eller er praktisk, fastslog ærkebiskoppen.

Men internt i kirken er der også opposition. Den tidligere biskop af Oxford Richard Harries, som nu er medlem af Overhuset på livstid, hilste loven velkommen og kritiserede kirkens officielle holdning.

Jeg beklager meget, meget dybt, at Church of England endnu ikke har fundet en måde, hvorpå den kan give en offentlig bekræftelse af registrerede partnerskaber i en kristen kontekst, lød det fra Richard Harries.

Han efterlyste en stærkere markering fra kirken af, at registrerede partnerskaber har samme værdi som ægteskaber i såvel kirkens som Guds øjne.

Alt for mange af dem, der nu siger, at de accepterer registrerede partnerskaber, gør det tøvende og med sammenbidte tænder. Konsekvensen er, at folk ser ægteskaber som en dybere og rigere form for parforhold, fastslog Richard Harries.

Fra foreningen af kristne homoseksuelle, LGCM, er der glæde over, at loven nu ser ud til at blive vedtaget.

Mange kristne mener, at et ligestillet ægteskab skal bydes velkommen af samfundet og fejres i kirken, selvom loven understreger den religiøse frihed og giver trossamfund frit valg til at fejre parforhold i deres bygninger, skriver præst og direktør i organisationen Sharon Ferguson i en pressemeddelelse.