”Destruktion er kreativitet vendt på hovedet”

I 20 år har komponist, sangerinde og forfatter Majbritte Ulrikkeholm bidraget til dansk kulturliv. Her fortæller hun om kreativitet, forløsende tårer og farvestrålende servietter med lysende mariehøns

Majbritte Ulrikkeholm har gennem de sidste tyve år været professionel sanger, komponist og forfatter.
Majbritte Ulrikkeholm har gennem de sidste tyve år været professionel sanger, komponist og forfatter. Foto: Sif Meincke.

I denne serie taler Kristeligt Dagblad med en række markante danske foredragsholdere, der alle beskæftiger sig med emnerne tro, etik og eksistens.

Hvilket spørgsmål har du haft sværest ved at svare på fra en person, som har overværet et af dine foredrag?

Det er i grunden sjovt, for jeg synes aldrig, jeg har fået et spørgsmål, som var svært at svare på. Måske er det fordi, jeg ikke som udgangspunkt forestiller mig, at jeg har svaret. Jeg inspirerer bare mennesker til at mærke sandheden inden i sig selv. Jeg oplever, at spørgsmål åbner det kollektive rum, hvorimod svar på en sær måde sætter en stopper for trangen til at udforske. Spørgsmål kommer fra det åbne, søgende sted i os. Svar kommer fra det sted, der allerede ved og ikke har brug for at vide mere. Derfor er svar så kedelige, at når jeg svarer, så svarer jeg gerne med en kreativ øvelse, der kan lede deltagerne mod deres egne svar.

Hvornår har du virkelig kunnet mærke, at et af dine foredrag har gjort en forskel?

Jeg holdt et foredrag kombineret med workshop for en gruppe af personer med spiseforstyrrelser og selvdestruktiv adfærd. Jeg startede med at fortælle dem, at jeg tror, at al destruktion også selvdestruktion er kreativitet vendt på hovedet. At der derfor i meget selvdestruktive mennesker må findes enorme potentialer, hvis altså den destruktive kraft kan vendes en omgang, så den bliver kreativ. Det gav virkelig mening for disse mennesker, som pludselig følte, at de ikke var syge, men at de var kreative mennesker, hvis kreativitet blot vendte på hovedet.

Andre artikler i serien:
- Lillør: Med alderen har jeg fået sværere ved at forklare, hvorfor jeg tror på Gud
- "Se, det er Lone Hertz - det er frøken Nitouche!"
- Henrik Wivel: Jeg ville gerne have en fuld time med Keith Richards
- Erik Lindsø: Der er store egnsforskelle på måden, vi muntrer os i Danmark

Hvilket foredrag, som du selv har været til, har gjort størst indtryk på dig?

Et foredrag med Johannes Møllehave, hvor han videregav citatet: "En bog er som et spejl, hvis det er en abe der kigger ind, er det sjældent en profet der kigger ud." Det vendte godt nok hele min verden på hovedet. Og siden har jeg tænkt på den abe, når nogen kritiserede mine bøger.

Hvilket foredrag ville du gerne høre?

Jeg ville gerne høre Keith Jarrett fortælle om improvisationskunst. Men det gider han sikkert ikke fortælle om, og på den anden side kan jeg jo bare høre hans musik. Men han ved bare så meget om det, og hans tilgang er mere end musikalsk, den er spirituel og musisk på samme tid. Improvisation for ham er en livskunst, men det er samtidig kunsten at dø. Ellers ville jeg gerne høre Arvo Pärt fortælle om stilhedens betydning for musikken.

Har du en anekdote om en sjov, mærkelig, ubehagelig eller overraskende oplevelse, du har haft i forbindelse med et af dine foredrag?

For nylig spurgte en meget dejlig kvinde på så fin og nænsom en måde, om det var OK at græde, hvis nu man fik behov for det. Jeg blev simpelthen så rørt over, at hun spurgte, for jeg skaber jo meget gerne et rum for både glæde og sorg, som jo vandrer til hobe. Det var en foredragsrække, hvor deltagerne kom tre gange i træk, og som svar på hendes spørgsmål købte jeg nogle meget fine lommetørklæder i Tiger - en pakke til hver - med firkløver og skrigende røde mariehøns på.

Sådan en pakke fik alle i velkomstgave ved det efterfølgende foredrag. For at fortælle, at selvfølgelig må vi græde. Også alt det vi vil. Men når vi skal græde vores tårer, behøver de ikke være bitre. De kan være rensende og forløsende. Og når vi skal snøfte, kan det lige så godt være ned i en farvestrålende serviet med lysende mariehøns og firkløver, der minder os om, at der er håb for os. Hvis vi skulle have glemt det.

Majbritte Ulrikkeholm har gennem de sidste 20 år været professionel sanger, komponist og forfatter. Hun har udgivet 14 cd'er med egen musik og har udgivet 9 bøger romaner og fagbøger. I 1998 modtog hun Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat som komponist og tekstforfatter: for hendes evne til at få det enkle danske sprog til at blomstre og skabe billeder . Ved siden af sin kunstneriske karriere underviser hun mennesker i at forløse deres iboende ressourcer via arbejde med stemme og kreativitet. Hun holder foredrag om stemmens helbredende kraft, kreativitet og spiritualitet.

Se Majbritte Ulrikkeholms foredrag og kurser her.