Forfatter: USA's dominans skyldes kristendom og kapitalisme

En af USAs førende udenrigspolitiske forfattere var forleden i Danmark. Vi mødte Walter Russel Mead og tegner et portræt af manden, der mener, at kristendom og kapitalisme er de to årsager til, at USA dominerer verden

Præstesønnen Walter Russel Mead er født i 1952, opvokset i Sydstaterne og optimist på den klassiske amerikanske måde. –
Præstesønnen Walter Russel Mead er født i 1952, opvokset i Sydstaterne og optimist på den klassiske amerikanske måde. –. Foto: Martin Sylvest.

Walter Russel Mead er en af de store profiler i amerikansk udenrigspolitisk debat og på bogmarkedet, hvor hans bøger om den historiske baggrund for aktuel amerikansk politik har fået stor udbredelse både blandt eksperter og almindelige læsere. Hans bogsucceser suppleres af et væld af foredrag, artikler og den fikst betitlede klumme Via Meadia på magasinet The American Interests hjemmeside, hvor Mead løbende kommenterer den helt aktuelle udvikling fra et ståsted midt imellem de politiske fløje.

LÆS OGSÅ: "Jeg havde travlt med at overleve, da jeg var ung"

Mead er de store linjers mand og trækker som historiker altid på fortiden, når han skal forstå nutiden. Det hjalp ham for eksempel, da han skulle vurdere det arabiske forårs betydning, for modsat de fleste andre var han ikke spor euforisk for to år siden, da revolterne begyndte at rulle hen over den arabiske verden.

Historisk set fordamper revolutionsromantikken nemlig hurtigt, og den øjeblikkelige eufori er ualmindelig svær at omsætte til et varigt, stabilt fremskridt. Man bliver nødt til at tænke langsigtet, mener Mead, og han er derfor allerede nu ved at spekulere over, hvad der kommer efter islamismen, der for indeværende har overtaget mange steder i Mellemøsten. Erfaringen viser nemlig, siger han, at islamister er ualmindeligt dårlige til at styre et land og sikre arbejdspladser og velstand for befolkningen.

Han har ikke svaret på, hvad der afløser islamismen, men han er ret sikker på, at salafistiske oprørsgrupper og andre radikale islamister ikke er pålidelige statsopbyggere og -forvaltere, og eftersom dele af den arabiske verden for ikke så længe siden var sekulær og socialistisk, vil der også kunne ske forandringer igen.

Præstesønnen Mead, der er født i 1952 og opvokset i Syden, er nemlig også optimist på den klassiske amerikanske måde: Tingene går fremad, verden bliver i store træk bedre, og det skyldes ikke mindst den kristne baggrund for den globale frihandel, som begyndte i Holland i 1700-tallet, blev videreført af englænderne og i dag har den fremmeste bannerfører i USA. God and Gold, som hans seneste bog hedder: Det er kristendom og kapitalisme, der har sikret USA dets nuværende position, og Mead er ikke et sekund i tvivl om, at USA også vil spille en altafgørende rolle i dette århundrede, trods den megen snak om, at Kina kommer og tager over.

Mead er i Danmark for at møde udenrigspolitiske eksperter, studerende på universiteterne, politikere og folk fra kulturlivet, og han medbringer sin karakteristiske blanding af skarpe iagttagelser, stor veltalenhed og humoristisk sans, alt sammen pakket ind i klassisk krøllet amerikansk akademiker-outfit med sneakers og habit i lidt for stor størrelse. En mand, hvis selskab man nyder, og som spreder munterhed og stimulerende samtale omkring sig.

Hans udsøgte form for humor og evne til at blande bløde kulturelle emner med hårde udenrigspolitiske facts kommer til udtryk ved forelæsningen på Syddansk Universitet i Odense, hvor han gennemgår 300 års europæisk og amerikansk historie gennem fem udvalgte sange fra det folkelige musikkatalog spirituals, viser, pop- og cabaretnumre til stor oplysning for de tilstedeværende.

Et eksempel er Noel Cowards satiriske og patriotiske sang Dont Lets Be Beastly to the Germans, der handler om, at de besejrede tyskere skal omfavnes med BBC og andre britiske goder og ikke kvases under fode i sejrsrus. Fra vinderens synspunkt gælder det om at gøre fjenden til en af vore, for kun sådan kan vi sikre fremtidig fred og en stabil handelspartner, eksemplificeret ved den overvældende succes med Marshallplanen efter krigen.

Og det er faktisk, hvad USAs Grand Strategy eller Store Strategi har handlet om lige siden nationens fødsel, mener Mead, der slog igennem med bogen Special Providence i 2001: at udvide USAs interessesfære og hele tiden indlemme nye markeder og træffe nye handelsaftaler. Derfor er global velstandsstigning i USAs inter-esse, for man kan ikke sælge varer til en fattig mand:

Taktikken kan skifte, men strategien er klar: USA har med inspiration fra hollænderne og englænderne altid promoveret et verdenssystem, hvor handel er i centrum, og hvor USA ønsker så stor kontrol med vandveje, luftrum og information som muligt, siger han i Odense.

Det skaber som bekendt også en masse modstand og fører undertiden til blodige krige, men skal man tro Mead, der efter mange år ved tænketanken Council of Foreign Relations nu er professor på Bard College i delstaten New York, er det en pris, som er indregnet i det kapitaliske system. Amerikanske politikere ved godt, at politikken skaber modstand, men har historisk set også kalkuleret med, at tiltrækningen til USA bliver desto større. Som han også siger:

Den klassiske anti-amerikanisme har næsten altid en tilføjelse: Yankee, Go home. And take me with you!. (Skrid, amerikaner, og tag mig med!). USA er både den store Satan og Den Store Forfører, hvis indbyggere altid har støttet det politiske system og søgt det udbredt, siger Mead, inden han sætter næste sang på:

This little light of mine, Im gonna let it shine!. Ja, amerikanerne tror den dag i dag, at deres land er som en by på en bakketop, hvis lys skinner på hele verden. Derfor skal vi heller ikke være bange for det kommende Kina, for hvis USAs store strategi lykkes, bliver Kina ikke en fjende, man drager i krig med, men en markedsplads, hvor man handler. Og hvis det går godt i Asien, tegner det 21. århundrede til at blive det bedste nogensinde, forudser Mead.